Antena Meniu Search
x

Video Electricienii ucişi în apartamentul din Oneşti au suferit un "accident de muncă mortal". Ce spune raportul ITM

Adrian Cuculis, avocatul uneia dintre victimele dublei crime din Onești, a declarat că societatea Chimcomplex, angajatorul muncitorilor ucişi în apartamentul groazei, la începutul lunii martie, a fost găsit vinovat de către ITM.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 10.05.2021, 11:22

Vezi și

Familiile celor doi electricieni omorâţi de Gheorghe Moroşan analizează varianta plângerilor penale împotriva Chimcomplex şi a răspunderii civile cu privire la accidentul de muncă.

"În raportul ITM se arată că muncitorii au suferit un «accident de muncă mortal». De asemenea, ITM a amendat Chimcomplex şi i-a obligat să refacă procedurile de securitate în muncă. 

Dispoziţia dată de către angajator celor doi muncitori, aceea de a se deplasa în apartament, a fost verbală. Totodată, Chimcomplex este pasibil de răspundere penală pentru nerespectarea legislaţiei referitoare la securitatea în muncă.

Familiile celor doua victime analizează varianta plângerilor penale împotriva Chimcomplex şi a răspunderii civile (plată de daune) cu privire la accidentul de muncă", a declarat avocatul Adrian Cuculis.

Pe acelaşi subiect

Filmul tragediei din Onești. Mascaţii au intervenit când cei doi muncitori luați ostatici fuseseră deja înjunghiaţi

Reamintim că doi muncitori au fost sechestraţi şi ucişi cu un cuţit de un bărbat din Oneşti, în seara zilei de 1 martie 2021. Agresorul, Gheorghe Moroşan, fost proprietar al apartamentului pe care muncitorii îl renovau, a negociat ore în şir cu poliţiştii, nemulţumit că a pierdut locuinţa printr-o sentinţă judecătorească. Mascaţii au intervenit când cei doi ostatici fuseseră deja înjunghiaţi. 

Crimele comise de bărbatul de 68 de ani sunt desprinse parcă din filmele de groază. În jurul prânzului, individul şi soţia sa au ajuns în blocul aflat la periferia oraşului Oneşti, în vizită la vecinii de de-asupra apartamentului pe care cei doi soţi l-au pierdut în urmă cu 11 ani.

A auzit cum locuinţa e renovată şi s-a dus peste cei doi muncitori, înarmat cu un cuţit de 30 de centimetri. Sub ameninţarea armei, i-a legat cu bride pe cei doi, cu mâinile la spate. Apoi a sunat la 112 şi a anunţat că nu are de gând să mai iasă din casă.

Mai multe echipaje de poliţie şi pompieri s-au dus la faţa locului. În încercarea de a-i elibera pe ostatici a fost chemat şi un negociator. Au urmat mai multe ore de negocieri.

În jurul orei 17.00, Gheorghe Moroșan şi-a pierdut cumpătul şi s-a năpustit asupra celor doi meşteri pe care i-a înjunghiat. Poliţiştii au intervenit abia atunci. Le-a luat câteva minute să spargă uşa apartamentului. Iar când au intrat în casă nu ar fi avut altă soluţie decât să tragă în bărbat. 

Gabriela Ciobanu, IPJ Bacău: La un moment dat, autorul, care părea calm, a început să exercite acte de violență asupra persoanelor aflate în apartament, moment sesizat și de forțele de ordine. S-a forțat cu mijloace din dotare ușa metalică a locuinței, agresorul încercând să o blocheze, având în mână un cuțit. La acel moment, forțele de ordine au folosit armamentul din dotare prin foc executat asupra membrelor inferioare ale agresorului, acesta fiind rănit și imobilizat.

Din păcate, cu toate eforturile medicilor, pentru cei doi muncitori nu s-a mai putut face nimic.

Aura Crețu, SAJ Bacău: Unul de 52 de ani şi unul de 36, înjunghiați. O persoană, prima, cu plăgi toracice, a fost transportată la Spitalul Oneşti unde a intrat în stop cardio-respirator. Cealaltă era cu plăgi înjunghiate la nivelul hemitoracelui, în abdomen şi în membru inferior. S-a resuscitat acolo, la faţa locului, timp de o oră, şi s-a declarat decesul.

Silviu și Dan au murit nevinovați

Silviu Iştoan şi Dan Pătatu sunt cei doi electricieni luaţi ostatici în fosta casă a celui ce avea să devină călăul lor. Fuseseră chemaţi să repare reţeaua electrică într-un apartament distrus şi abandonat de un deceniu. Era prima lor lucrare în afara fabricii la care lucrau. Şi... ultima.

Silviu avea 36 de ani şi lucra de mai bine de cinci ani la combinatul chimic din Borzeşti. Nu era căsătorit şi nu avea copii. A avut o viaţă chinuită, a rămas orfan de mamă de la trei ani.

Dan, colegul lui, avea 53 de ani. În urma lui, au rămas un băiat de 18 ani şi soţia. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Electricienii ucişi în apartamentul din Oneşti au suferit un "accident de muncă mortal". Ce spune raportul ITM