Antena Meniu Search
x

Șeful SIAS, despre Onești: Teorema lui Pitagora spune că distanţa de tragere este 12-13 metri. Orice poliţist putea să execute foc de precizie

Şefii Poliţiei Române au anunţat, joi, că au descoperit mai multe deficienţe în intervenţia poliţiştilor la cazul dublei crime de la Oneşti. De asemenea, oficialii au explicat şi de ce nu s-a ajuns la folosirea unei puşti cu lunetă sau la intervenţia alpiniştilor.

Andreea Anghel
de Andreea Anghel

la 12.03.2021, 14:29

Vezi și
  • Şeful SIAS a comentat intervenţia de la Oneşti
  • Alexandru Scurtu a precizat că agresorul putea fi eliminat

Alexandru Scurtu, şeful Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale consideră că nu era nevoie nici de coborâre în rapel și nici de lunetiști, dacă se lua decizia ca agresorul să fie eliminat. 

Alexandru Scurtu, șeful SIAS: Teorema lui Pitagora ne spune că distanţa directă de tragere este între 12 şi 13 metri. Între 12 şi 13 metri, orice poliţist din poliţia română, cu pistolul aflat în dotare putea să execute foc de precizie în condiţiile în care ţinta era un om de 140 de kilograme. 

Acesta a explicat de ce nu ar fi fost facilă o coborâre în rapel.  "Legat de oportunitatea folosirii alpiniştilor, blocul vizat era cu acoperiş din ţiglă, care are suprafeţe tăietoare. Ca să instalezi un atelier de coborâre în rapel, îţi trebuie trei puncte de amaraj. Nu se puteau realiza. Dacă ai la dispoziţie o cerere care se poate rezolva într-un timp rezonabil, legată de o hotărâre judecătorească, pe care o soliciţi, şi această hotărâre judecătorească poate fi livrată şi folosită ca oportunitate, o să judecaţi dumneavoastră mai departe dacă este unul dintre lucrurile la care ne referim. Dacă avem cheile de acces ale uşii de la apartamentul vizat şi nu le verificăm, din diferite motive, iarăşi vorbim despre oportunităţi pe care le va stabili Parchetul dacă au fost sau nu au fost sau sunt doar în capul nostru", a explicat Scurtu.

Întrebat cum a ajuns una dintre victime să aibă urme de gloanţe, el a declarat: "Nu sunt expert criminalist, dar presupun din modul în care împrăştierea bilelor de cauciuc se realizează în momentul tragerii că sunt nişte lovituri generate de ricoşeu. Poate să fie grupate, da (...)".

Neglijenţă în cazul dublei crime de la Oneşti 

Adjunctul inspectorului general al Poliţiei Române, chestor de poliţie Florentin Brăcea, a afirmat, joi, că s-au descoperit mai multe probleme după intervenţia de la Oneşti.

''Ca o primă concluzie, în cadrul gestionării sesizării din data de 1 martie, poliţiştii din Bacău nu au documentat corespunzător autorul cu privire la existenţa antecedentelor penale (...) şi ameninţările transmise anterior'', a afirmat Brăcea.

Acesta a precizat că poliţiştii din Bacău aveau toate elementele unei intervenţii în forţă. De asemenea, adjunctul Poliţiei Române a precizat că nu au fost respectate nici procedurile legale de anunţare a unui astfel de eveniment, potrivit news.ro. 

''Datele transmise către IGPR au fost incomplete, eronate şi transmise cu întârziere'', au mai precizat oficialii Poliţiei Române.

Aceştia au explicat că pe numele bărbatului au fost deschise, de-a lungul timpului, mai multe dosare penale, inclusiv pentru fapte comise cu violenţă, lucru care nu a fost transmis la Bucureşti.  Oficialii au precizat că în urma evenimentului s-au constatat deficienţe în sarcina a 14 poliţişti – 8 ofiţeri şi 6 agenţi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Șeful SIAS, despre Onești: Teorema lui Pitagora spune că distanţa de tragere este 12-13 metri. Orice poliţist putea să execute foc de precizie