Antena Meniu Search
x

Un magistrat costarican face dezvăluiri incendiare privind situația Elenei Udrea. În ce condiții poate fi extrădată proaspăta mămică

Un fost judecător din Costa Rica, Celso Gamboa, în prezent expert juridic, face dezvăluiri incendiare privind situația Elenei Udrea, care a fost încarcerată, miercuri, în capitala San Jose, după ce a fost săltată de pe stradă de ofițeri Interpol.

Elena Udrea retinuta in Costa Rica
Elena Udrea retinuta in Costa Rica - Observator

Un fost judecător din Costa Rica, Celso Gamboa, în prezent expert juridic, face dezvăluiri incendiare privind situația Elenei Udrea, care a fost încarcerată, miercuri, în capitala San Jose, după ce a fost săltată de pe stradă de ofițeri Interpol.

Celso Gamboa a declarat, în exclusivitate pentru Observator, că statul de refugiat politic îi poate oferi Elenei Udrea posibilitatea de a rămâne în Costa Rica dacă dovedeşte că este persecutată politic.  

Statutul de refugiat politic poate fi anulat doar dacă Elena Udrea este arestată pentru o altă infracţiune, nu pentru cea în baza căreia a cerut statutul de refugiat politic.  

"Trebuie să ştim care sunt motivele (cauzele) pentru care Costa Rica să-i ofere statutul de refugiat politic. Statutul de refugiat politic poate fi anulat dacă este arestată pentru o altă infracţiune, nu pentru cea actuală", explică Celso Gamboa.  

Pe acelaşi subiect

În ce condiții poate fi extrădată Elena Udrea

Potrivit fostului magistrat costarican, dacă o persoană este refugiat politic în Costa Rica, iar Costa Rica i-a oferit protecţie acelei persoane, în acest caz nu poate fi extrădată.  

"Guvernul costarican trebuie să aibă o cerere din partea României pentru arestarea persoanelor. Ştim, toţi costaricanii ştiu, România trimite la Interpol o alertă roşie, iar Interpolul din Costa Rica localizează aceşti oameni, îi arestează", a declarat expertul.  

Potrivit avocatului fostului ministru, Veronel Rădulescu, Elena Udrea are statutul de azilant pe o perioadă de un an, iar unul din drepturi este că, în această perioadă, nu poate fi extrădată la o eventuală cerere a unui stat.

Cu toate acestea, procurorul din Costa Rica se poate folosi de Convenţia de la Palermo sau o altă convenţie internaţională ca să efectueze extrădarea în România.

Procurorul poate folosi acest argument, fiindcă nu este nevoie să existe un acord de extrădare cu Romania. 

Fetița Elenei Udrea nu poate fi extrădată

Situația se complică și mai mult, după ce Elena Udrea a născut, în urmă cu câteva săptămâni, o fetiță.

Potrivit expertului juridic, copilul nu poate fi extrădat împreună cu mama lui, deoarece este costarican.

"Este o situaţie complicată. Dacă tatăl copilului, familia copilului este aici, copilul poate rămâne aici, în Costa Rica. Dar în cazul în care copilul nu are familia în Costa Rica, ţara are o instituţie care poate avea grijă de copil. Copilul nu poate fi extrădat împreună cu mama lui, fiindcă este costarican", spune Celso Gamboa.

Dacă tatăl copilului este în Costa Rica, bebeluşul rămâne cu el, a ad[ugat expertul.

Care sunt variantele Elenei Udrea de a rămâne în Costa Rica

Elena Udrea, care a fost încarcerată într-o celulă de la subsolul Tribunalului din San Jose, poate lupta împotriva extrădării.

"Elena Udrea are posibilitatea de a lupta împotriva extrădării, fiindcă în Costa Rica ai şansa să spui că vrei să fii extrădat în România sau nu", explică fostul magistrat.

Potrivit acestuia, românca are mai multe posibilități de a fi eliberată.

"Are multe posibilităţi aici, în Costa Rica, să fie eliberată, fiindcă probabil că România nu-i poate garanta toate drepturile pentru ca statul Costa Rica să o extrădeze. Are la dispoziţie trei luni ca să demonstreze motivele care să împiedice extrădarea. Acum, judecătorul o va întreba pe această femeie dacă vrea să meargă în România. Femeia poate spune că nu vrea să meargă, iar apoi urmează un proces în care trebuie să demonstreze de ce România nu-i poate garanta drepturile", a completat Celso Gamboa. 

Expertul juridic a completat: "Poate invoca motive politice, persecuţie sau alte lucruri. Asta se poate discuta la un tribunal. Are dreptul să fie reprezentată de un avocat care să lupte alături de ea împotriva reţinerii, pentru a evita extrădarea".     

Potrivit acestuia, există posibilittea ca Elena Udrea să fie eliberată condiționat sau să fie plasată în arest la domiciliu.

"Poate să fie plasată în arest la domiciliu. Poate să-i fie pusă şi o brăţară electronică pentru a fi localizată aici, în Costa Rica. Asta este o posibilitate. Cealaltă posibilitate este închisoarea. Dar mai au o şansă, prin existenţa copilului. Avocaţii acestei femei pot folosi această posibilitate pentru a-i demonstra judecătorului necesitatea eliberării ei", a declarat, pentru Observator, Celso Gamboa.

Elena Udrea și Alina Bica, săltate de pe stradă în Costa Rica

Elena Udrea și Alina Bica au fost reţinute, miercuri, iar apoi încarcerate în capitala San Jose din Costa Rica. Cele două au fost săltate de pe stradă, la o diferenţă de câteva ore.

Elena Udrea a fost reţinută la ora locală 10:00 (n.r. 19.00, ora României), iar Alina Bica, patru ore mai târziu.

În momentul reţinerii, Elena Udrea era în parcul de lângă casa unde locuieşte.

În imaginile prezentate de Organismul de Investigaţii Judiciare din Costa Rica se vede că Elena Udrea era însoțită de soțul ei, Adrian Alexandrov, dar și de fetița lor, care era în cărucior.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Un magistrat costarican face dezvăluiri incendiare privind situația Elenei Udrea. În ce condiții poate fi extrădată proaspăta mămică