Elena Udrea, urmărită internaţional. Fostul ministru al Turismului nu intenţionează să se întoarcă acasă
Elena Udrea e dată, oficial, în urmărire internaţională, iar ministrul justiţiei a anunţat că se va ocupa ca procedura de extrădare să înceapă cât mai repede. Din Costa Rica, fostul ministru, condamnat definitiv la şase ani de închisoare cu executare, a transmis că nu intenţionează să vină acasă.
Elena Udrea este dată, oficial, în urmărire internaţională, iar ministrul justiţiei a anunţat că se va ocupa personal ca procedura de extrădare să înceapă cât mai repede. Din Costa Rica, fostul ministru al turismului, condamnat ieri definitiv la şase ani de închisoare cu executare, a transmis că nu intenţionează să vină acasă. Ar putea deveni mamă peste ocean.
Oficial, Elena Udrea este căutată, de azi, în toată lumea. Teoretic, autorităţile române ştiu bine unde se află. Practic, nu o pot închide deocamdată. Fostul ministru e refugiat în Costa Rica.
Veronel Rădulescu - avocatul Elenei Udrea:
Mi-a părut puternică şi a înţeles că trebuie să lupte în continuare.
România a demarat procedura de extrădare, deşi între ţara noastră şi Costa Rica nu există o înţelegere în acest sens.
Tudorel Toader - ministrul Justiţiei:
Extrădarea este posibilă chiar dacă nu avem un tratat bilateral de extrădare cu Republica Costa Rica. Intervalul de timp în care se poate definitiva procedura ţine de legislaţia Republicii.
Prima opţiune ar fi un tratat "de curtoazie" care poate fi parafat între cele două state special pentru cazul Elenei Udrea. Un român condamnat pentru înşelăciune a fost deja adus acasă în 2015 prin această procedură şi un al doilea caz de extrădare este în desfăşurare. Ar mai fi o variantă: o convenţie ONU, la care ambele ţări au aderat, şi care se referă strict la condamnaţii pentru corupţie.
Veronel Rădulescu - avocatul Elenei Udrea:
Eu cred că nu pentru că această conveţie poate fi invocată în cazul unui condamnat pentru corupţie dar în cazul unui proces corect.
Or, Elena Udrea s-a plâns că este nedreptăţită şi, cel puţin un an, beneficiază de protecţia statului central american.
Cristian Căliniţă - avocat:
Un astfel de certificat de azilant politic poate împiedica procedura de extrădare.
Pe lângă statutul temporar de refugiat politic, Elena Udrea ar mai putea avea un avantaj. Potrivit declaraţiilor sale, urmează să nască în septembrie, iar copilul va primi automat cetăţenie costa ricană. În acest caz, lucrurile s-ar complica pentru că statul ar putea refuza să despartă copilul de mama lui.
Udrea are de plătit şi un prejudiciu de peste opt milioane de lei. Procurorii au pus deja sechestru pe bunurile sale. Fostul ministru deţine terenuri în Capitală, dar şi în Călăraşi, două imobile, două autoturisme şi acţiuni la mai multe firme. De curând, a cedat însă partea sa la una dintre aceste societăţi în schimbul a jumătate de milion de euro.
Elena Udrea se gândeşte să conteste hotărârea Curţii Supreme folosind căile extraordinare de atac.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰