Exodul populației spre alte ţări și natalitatea scăzută lasă România fără locuitori
În timp ce nouă români părăsesc ţara în fiecare oră, iar unul din patru cupluri care rămân în România nu reușesc să aibă copii, țara noastră se îndreaptă spre o depopulare îngrijorătoare.
În timp ce nouă români părăsesc ţara în fiecare oră, iar unul din patru cupluri care rămân în România nu reușesc să aibă copii, țara noastră se îndreaptă spre o depopulare îngrijorătoare. Nu peste mult timp, România va ajunge să fie locuită de, atenţie, 16 milioane de oameni. Acum suntem cu peste 3 milioane mai mult.
Proiectiile în ceea ce priveste populatia României in urmatoarele decenii sunt ingrijoratoare. Se preconizeaza ca in 2020 vom fi 19,2 mil romani, iar cu fiecare deceniu populatia va scadea cu un milion. Asta înseamnă că până în 2050 vom fi doar 16 mil 700 mii romani. De ce se intampla asta?
Principala cauză este dezechilibrul foarte mare intre natalitate si mortalitate. Diferentele sunt vizibile. Este clar, se nasc mult mai putini copii fată de numărul persoanelor care decedează.
Dacă luăm exemplul anului 2018 vedem ca au fost doar 187 de mii de nou-nascuti, în timp ce peste 260 de mii de oameni au murit.
De altfel, România se numără între primele zece ţări din Europa de Est a căror populaţie va scădea cel mai mult până în 2050. Pe lângă sporul natural negativ un aport semnificativ îl are şi migraţia.
Suntem a doua ţară după Siria la numărul emigranţilor, iar la noi nu este război civil. În primii 10 ani de la aderare, România a pierdut deja aproximativ 17 la sută din populaţie. Sunt cifrele oficiale. Cum se traduce asta?
Ceea ce nu se întâmplă şi la noi.
Investiţiile în educaţia timpurie sunt o soluţie. La fel şi forţa de muncă din străinătate, spune sociologul Gelu Duminică.
Gândiţi-vă acum că aceasta este proiecţia optimistă a statisticii europene. Are şi România propria statistică, în care include ŞI varianta pesimistă.
Potrivit INS, aşadar, în anul 2060, România va avea puţin peste 12 milioane de locuitori. Cauzele depopulării sunt aceleaşi, exodul populaţiei şi rata scăzută a fertilităţii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰