Antena Meniu Search
x

Video Experiment Observator. Un permis auto fals costă peste 700 de euro. Cum sunt racolaţi pe net clienţii români

Periculoasa afacere a permiselor false de conducere se extinde în România, iar autorităţile au mâinile legate! Reţelele îşi fac reclamă pe internet cu actele contrafăcute la vedere. Africani, indieni şi turci racolează zilnic clienţi din România. Un permis fals costă peste 700 de euro, iar un experiment Observator arată cum sunt abordate victimele. 

Bogdan Dinu
de Bogdan Dinu

la 15.06.2024 , 19:29

"Ia uite permisele. Uite permisele cum stau pe masă! Sunt reale!" Întrebaţi dacă sunt din România, falsificatorii închid apelul şi aplică legea tăcerii. Sunt instruiți să evite răspunsul la orice întrebare care ar putea să le dea de gol identitatea. Încearcă să ne convingă, însă, prin apeluri video repetate că permisele de conducere contrafăcute pe care le vând sunt greu de deosebit de cele reale.

Caracatiţa permiselor false se extinde

  • Reporter: Astea nu sunt românești, nu? Tu ești român sau de unde ești?
  • Falsificator permise auto: Nu.
  • Reporter: Nu ești român. 
Vezi și

Nu au nici cea mai mică legătură cu țara noastră. Mulți nici nu ştiu să o arate pe hartă. Pentru ei, România este doar principala piață de desfacere. Documentele false sunt produse în Europa, cel mai des în Germania şi Italia. Ajung apoi în Africa sau India. De acolo sunt vândute celor care vor să devină şoferi aparent legali, dar fără să dea examen cu Poliţia. Majoritatea clienţilor sunt în Europa de Est: România, Republica Moldova şi Bulgaria. 

Pe acelaşi subiect

Permisele contrafăcute ajung, apoi, în țară prin intermediul operatorului național de servicii poștale. Poșta Română. Plicul este sigilat, iar angajații nu au voie să se uite în interior. În acest fel, permisele ajung în întreaga țară, complet la vedere. Plicurile pot fi desfăcute doar de procurori, polițiști sau inspectori Antifraudă şi numai cu mandat. Reţelele se mișcă, însă, atât de repede, încât autoritățile par că nu țin pasul cu afacerea clandestină. 

"Poșta Română are mâinile legate când vine vorba de a verifica ce se află în interiorul unui bun care nu ne aparține nouă. Secretul corespondenței trebuie păstrat", a explicat Valentin Ştefan, directorul companiei Poșta Română.

Cum începe drumul permiselor false

Drumul permiselor false începe pe rețelele sociale, unde reţelele își fac reclamă. În mesaje scrise într-o română stâlcită, se dau inspectori sau poliţişti şi cer datele de identificare pentru documente. 

Promit livrarea după ce clientul face plata în criptomonede, pe Revolut sau PayPal. Când încasează banii, unii nu mai sunt de găsit.

Clienţii lor îşi dau seama că ilegalitatea pe care au plătit-o i-a transformat în victime. Alţii, însă, trimit permisele contrafăcute şi o dată cu ele, un şir de probleme. Un bărbat din Satu Mare a fost condamnat luna trecută, după ce polițiștii l-au prins la volan cu un document de conducere fals.

Un an și cinci luni de închisoare cu suspendare. Este pedeapsa pe care judecătorii au decis-o în cazul individului de 24 de ani. În fața magistraților, bărbatul a recunoscut că a cumpărat permise de conducere de pe internet. Şi nu este un caz izolat. Procurorii din București au reținut, recent, trei indivizi care promiteau pe internet permise de conducere false pentru 1.200 de euro. Autoritățile se lovesc tot mai des de acest fenomen. 

Ce riscă şoferii prinşi cu permise false

"Sunt anumite dosare penale care sunt în lucru la acest moment. Avem o cooperare excelentă cu toate polițiile din statele vecine, dar și mai îndepărtate", a declarat Georgian Drăgan, purtător de cuvânt Poliția Română. Colaborarea este necesară pentru că de multe ori, cei care cumpără permise de conducere false cer documente din ţări străine. Poliţiştii nu le pot deosebi uşor de cele oficiale. "În România, singura instituție abilitată să elibereze permise de conducere este Direcția Regim Permise de Conducere din cadrul Ministerului Afacerilor Interne", spune Cristian Andrieș, Direcția Rutieră.

Legea îi pedepseşte cu până la trei ani de închisoare pe şoferii care conduc cu permise false. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei
Aveţi condiţii la locul de muncă pe timp de caniculă?
Observator » Evenimente » Experiment Observator. Un permis auto fals costă peste 700 de euro. Cum sunt racolaţi pe net clienţii români