Antena Meniu Search
x

Video Explicaţia braşoveanului care şi-a pregătit piatra funerară cu doi bărbaţi goi. "Mi-a cuprins îngerii, şarpele"

Un monument funerar din Cimitirul Ortodox din Râşnov i-a revoltat pe localnici. Construcţia, care înfăţişează doi bărbaţi goi, a fost ridicată chiar în zona în care sunt înmormântaţi preoţii care au slujit de-a lungul timpului în oraş. Enoriaşii sunt aşa de supăraţi că strâng semnături ca basorelieful să fie dat jos. Proprietarul monumentului, care este secretarul general al Primăriei, spune că el a comandat o operă de artă şi că totul este doar o problemă de prejudecată.

de Redactia Observator

la 27.12.2023, 19:47

Vezi și

Monumentul funerar are aproape doi metri iar pe el se regăsesc siluetele a doi bărbaţi goi. Sculpturile au fost montate acum 2 săptămâni şi au scandalizat imediat credincioşii care au ajuns în cimitirul ortodox din Râşnov. 

Localnic: De ce pun oameni goi acolo, că pot să vadă şi copiii. E ruşine şi păcat

Localnic: Nu e ortodox, că sunt puse acolo statuetele alea goale acolo. 

Localnic: E un monument frumos, dar nu pentru locul acesta. Cred că aici oamenii trebuie să mediteze la altceva. 

Pe acelaşi subiect

Zeci de semnături pentru mutarea monumentului

Supărarea localnicilor este atât de mare încât, în biserică, s-au strâns semnături pentru ca proprietarul să fie obligat să mute monumentul. 

Martor: Sunt vreo 80 pe foaie, şi sunt patru foi. 

Bărbatul care şi-a pregătit locul de veci pentru el şi un prieten susţine că sculpturile nu au nicio conotaţie indecentă. 

Stelian Dogariu, proprietar monument: Cred că este şi o chestiune de prejudecăţi. Este un artist celebru din România care a întocmit această placă de bronz. I-am zis să respecte regulile canonice. Mi-a cuprins îngerii, şarpele, după ce l-au instalat. 

Ce reprezintă sculptura din cimitir

Proprietarul spune că s-a inspirat după o lucrare funerară a unui artist francez, montată pe un monument din cimitirul Passy, din Paris. 

Claudiu Loghin, reporter Observator: Mesajul înscris pe partea laterală a mormântului conţine versuri din poeme ale lui Vergilius. Labor omnia vicid et probius. Munca stăruită învinge totul. Mate agnimo, cu inima puternică. 

Biserica o consideră o sfidare

Ceea ce pentru proprietar este o operă de artă, pentru Biserica de care aparţine cimitirul este o sfidare. 

"Este o ofensă la adresa credinței noastre strămoșești și vă asigurăm că vom depune toate eforturile necesare pentru a restabili pacea și bunacuviință atât în orașul nostru cât și în cimitirul unde strămoșii noștri se odihnesc", precizează Parohia Sfântul Nicolae într-un comunicat.

În replică, proprietarul monumentului a angajat o casă de avocatură și e decis să-și caute dreptatea în instanţă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Explicaţia braşoveanului care şi-a pregătit piatra funerară cu doi bărbaţi goi. "Mi-a cuprins îngerii, şarpele"