Antena Meniu Search
x

Video Explozie de proporţii sau avion prăbuşit. Reacţiile oamenilor la meteoritul care a căzut din cer, cu peste 15 km pe secundă

Alertă în România, după ce o lumină strălucitoare a brăzdat brusc cerul nopţii şi a dispărut rapid. Salvamontiştii s-au speriat - au crezut că un avion a luat foc şi se prăbuşeşte. Luaţi prin surprindere, mulţi români s-au temut că a fost o explozie de proporţii. Panica a trecut graniţa o dată cu obiectul misterios. În Bulgaria, ministerul de interne a început o anchetă şi a cerut informaţii României. Totul s-a lămurit în cele din urmă: nimeni nu a fost în primejdie. A căzut un meteorit. 

de Redactia Observator

la 12.07.2023, 19:38

Vezi și

Aproape de miezul nopţii, cerul s-a luminat ca în plină zi. O sferă a traversat bolta, iar un zgomot puternic a deranjat liniştea.

Toţii ochii s-au îndreptat speriaţi spre cer şi au văzut că mingea de foc se rostogoleşte cu viteză şi lasă în urmă o dâră luminoasă. Din spatele clădirilor, lumina părea să vină de la o explozie de proporţii. Mulţi au filmat fenomenul şi au înţeles ce se petrece abia când au vizionat imaginile spectaculoase. 

Valentina Nichiforov, martor: S-a văzut ca un fel de foc de artificii. Când ne-am uitat peste înregistrări ne-am dat seama că lumina venea chiar din cer. În acel moment ni s-a făcut pielea de găină.  

Florian Motorgeanu, martor: Am văzut o lumină căzătoare foarte puternică. Mi-au venit în cap mai multe chestii. Nu am mai văzut până acum un meteorit căzând pe cer. Cum se vedea, părea că e în Gorj. Era foarte aproape. 

Pe acelaşi subiect

Obiectul straniu care a făcut din noapte zi a speriat salvamontiştii din Gorj şi Hunedoara. 

Sabin Cornoiu, şeful Salvamont România: Totul a durat foarte puţin şi au crezut că, poate, este o aeronavă care are probleme. Ne-a determinat să declanşăm imediat o sesiune de alertă.

După o noapte de supoziţii şi scenarii, astronomii au făcut lumină. 

Adrian Şonca, astronom: Ceea ce aţi văzut în filmări este un bolid sau un meteor foarte strălucitor. De obicei, oamenii le spun stele căzătoare şi este un fenomen care s-a produs la zeci de kilometri înălţime. Nu ne pune viaţa în pericol, pentru că, aşa cum s-a văzut şi în înregistrare, s-a dezintegrat la un moment dat.

Interesul a rămas, însă, la fel de mare.

Pe Google, căutările despre meteorit au fost pe locul doi astăzi

Iată explicaţia:

O bucată de mari dimensiuni de fier şi rocă, desprinsă din ciocnirea a doi asteroizi, a intrat în atmosfera pământului cu o viteză astronomică. Între 15 şi 65 de kilometri pe secundă! Ca să înţelegi ce înseamnă asta, află că cea mai rapidă armă din lume lansează glonţul cu o viteză de un kilometru şi jumătate pe secundă. Din cauza frecării cu aerul la asemenea viteză, acesta ia foc şi topeşte mare parte din corpul ceresc. Ce rămâne, se dezintegrează şi cade pe pământ. 

Nu este prima dată când un meteorit apare pe cerul României

În 2015, o cameră de supraveghere din judeţul Cluj a surprins un fenomen la fel de spectaculos ca cel de azi-noapte. 

Corpurile cereşti pot să fie, însă, foarte periculoase. Aproape o mie de oameni, printre care 200 de copii, au fost răniţi în februarie 2013 în Rusia. Un meteorit cu diametrul de 15 metri și greu de peste opt mii de tone s-a dezintegrat în aer, deasupra regiunii Celibiansk din Munţii Urali. Suflul exploziei a spart gemurile clădirilor din şapte localităţi şi a făcut să cadă mobila peste oamenii din case.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Evenimente » Explozie de proporţii sau avion prăbuşit. Reacţiile oamenilor la meteoritul care a căzut din cer, cu peste 15 km pe secundă