Video Explozie în lanţ evitată miraculos, în incendiul de la Hidrocentrala Porţile de Fier 1. Jumătate din personal era concediat, iar reparaţiile sunt rare
Pericol de explozie, seara trecută, la Hidrocentrala Porţile de Fier 1, în urma unui incendiu puternic. Flăcările au izbucnit la un transformator electric şi a existat pericol de explozie. Pompieri din cinci judeţe au luptat aproape 2 ore pentru a stinge focul. Sistemul energetic naţional nu a fost afectat.
Flăcările înalte de câţiva metri au izbucnit puţin după ora 20:30. Un scurtcircuit a aprins uleiul dintr-un transformator de mare putere. Zeci de pompieri au acţionat de la distanţă, din motive de siguranţă.
Cristian Stanciu, ISU Mehedinţi: A existat pericolul de explozie. Evenimentul se manifesta cu o flacără violentă şi degajări mari de temperatură. Am chemat în sprijin, în succesiunea acţiunilor de intervenţie, încă 2 autospecială de la nivelul judeţului Mehedinţi.
La faţa locului au mai fost solicitaţi pompieri şi din Caraş-Severin, Gorj, Dolj şi Timiş. Aproape două ore a durat intervenţia. Din fericire nu au fost victime.
Dragoş Novac, manager Sucursala Porțile de Fier: Toate sistemele de protecţie au funcţionat foarte bine, au limitat foarte mult impactul şi zona care să fi fost impactată.
Un dezastru a fost evitat la limită
Cristinel Popescu, lider de sindicat hidroserv: Dacă transformatorul se supraîncălzea şi se producea o explozie, ar fi produs o explozie în lanţ pe grupurile de lângă. Norocul nostru a fost că, din nou, personalul din tură a fost pe fază.
Diana Speretoiu, reporter Observator: Sistemul Porţile de Fier 1 este una dintre cele mai mari construcţii hidrotehnice din Europa. De pe Dunăre este cea mai mare. În prezent, hidrocentrele produc aproape o treime din energia electrică din România.
Sindicaliştii susţin că un incident grav se poate întâmpla oricând dacă nu se vor lua măsuri.
Cristinel Popescu, lider de sindicat hidroserv: Ne-au dat afară aproape jumătate din personal, au tăiat lucrările, volumul lucrărilor de mentenanţă pe care-l face hidroelectrica într-un an de zile este cam a 4-a, a 5-a parte din cât ar trebui să fie.
Pentru că unităţile de lângă transformator au fost oprite pentru intervenţia pompierilor, producţia de energie a scăzut cu peste 5 la sută, aproximativ 500 de megawatti.
Diana Speretoiu, reporter Observator: Cele două grupuri care au fost oprite aseară funcţioneaza în acest moment, iar sistemul energetic național nu a fost afectat. Mai multe anchete urmează să stabilească acum de la ce a pornit focul. În aceste zile sunt evaluate pagubele şi se face planul de reparaţii.
Alin Isuf, prefect Mehedinți: Şi ISU va avea o anchetă proprie, şi Inspectoratul Teritorial de Muncă va desfăşura o cercetare şi se vor stabili concluziile, cauzele.
Un incendiu identic a avut loc şi în urmă cu 5 ani şi jumătate, tot fără victime.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰