Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Fără bani, primarii improvizează centre de vaccinare. Marea necunoscută rămâne cu ce vor plăti medicii şi asistentele

Cămine culturale, săli de sport şi săli de expoziţii vor fi transformate de primării în centre de vaccinare. Fără bani, edilii improvizează. Împrumută aparatură de la medicii de familie, iau scaunele şi mesele din cabintele şcolare şi calculatoare de la primărie. Marea necunoscută rămâne cu ce vor plăti medicii şi asistentele.

de Redactia Observator

la 11.01.2021 , 20:39

  • În acest moment, există 250 de centre de vaccinare în toată ţara, dar numărul lor va creşte la 900
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

În comuna Popricani, judetul Iași, centrul de vaccinare anti-covid va fi amenajat în căminul cultural. Autorităţile locale trebuie să improvizeze în interior un cabinet medical. Deocamdată, dotările sunt doar pe hârtie. 

Ion Tănase, primar Popricani: Imobilizez un calculator al unui funcţionar, asta este, trec la scris cu pixul. Trebuie un pat din ăla cu vinil, scaunul la fel. Un fel de scaun stomatologic. La urma urmei, cerem ajutorul medicilor de familie şi ne vom descurca. 

O altă provocare este creearea unor circuite speciale. 

Vezi și

Ion Tănase, primar Popricani: Corespunde ca un spaţiu de triaj. 

Reporter: Şi ies pe scenă.

Primar: Da, pe scenă. 

Reporter: Pot să se odihnească în public. 

Primar: Adică nu e o idee rea. 

La centrul din Popricani, ar trebui să fie vaccinaţi locuitori din 10 comune. În total, 15.000 de oameni. 

Potrivit listelor pe care le-au primit până acum primarii din comunele în care vor fi realizate centre de vaccinare, cei din Andrieşeni trebuie să meargă în comuna Popricani pentru a se vaccina, la 50 de kiloemtri distanţă. Vorbim de peste 2000 de persoane cu vârste peste 65 de ani. Mulţi dintre ei nici măcar nu ştiau că nu se pot vaccina la medicul de familie din localitate. 

Localnică: Eu am crezut că e aici, la dispensar. 

Informaţia nu a ajuns nici măcar la cei care îi conduc. 

Mihai Urmă, consilier local Andrieşeni: Noi suntem cam rupţi de lume aici, ştiţi. 

Distanţa este o altă piedică în calea imunizării. 

Reporter: Vă veţi vaccina? 

Localnici: Nu ştiu. Să ajung până acolo. Poate mor. 

Reporter: Nu vreţi? De ce? 

Bătrână: E iarnă şi şi-aşa sunt vai de capul meu. 

Femeie: Dacă e mijloc de transport, ne ducem. Dacă nu, stăm acasă, murim. 

Şi în Gorj, primarii se chinuie să improvizeze centre de vaccinare. 

Cosmin Morega, primar Motru: Am luat de la cabinetele medicale şcolare, paturi, frigidere, un scaun, o masă. Observăm că sunt mai vechi, sunt diferite.

Dacă logistic mai încropesc câte ceva, primarii nu văd o rezolvare pentru plata medicilor şi asistentelor. 

La Stadionul Municipal au fost amenajate trei cabinete medicale. Primăria mai are însă nevoie de un milion de euro ca să plătească salariile personalului ce va fi implicat în campania de imunizare.

Marcel Romanescu, primar Târgu Jiu: Nu avem cum. Bugetul nostru este limitat. Am avut un deficit în 2020 de 100 de miliarde, 10 milioane de lei. 

Potrivit ordinului de organizare a centrelor de vaccinare, acestea trebuie să aibă circuite separate pentru medici şi persoanele care se vaccinează. Pacienţilor li se ia temperatura la recepţie, apoi trec printr-un triaj în sala de aşteptare. După ce sunt vaccinaţi, sunt puşi să aştepte 15 minute într-o altă încăpere, pentru a vedea dacă apar reacţii adverse. 

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: Un centru de vaccinare nu este o navă spaţială+Este cam ca cel de aici, ai nevoie de câteva scaune, ai nevoie de câteva măsuţe, ai nevoie de o canapea. 

Doar că pentru multe locuri din ţară, astfel de dotări par nave spaţiale. În acest moment, există 250 de centre de vaccinare în toată ţara, dar numărul lor va creşte la 900. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Fără bani, primarii improvizează centre de vaccinare. Marea necunoscută rămâne cu ce vor plăti medicii şi asistentele