Antena Meniu Search
x

Filmul dezastrului de la Oradea. Preotul care locuia în Palatul Episopiei Greco-Catolice s-a salvat la timp

Palatul Episcopiei Greco-Catolice din Oradea, în flăcări. În mai puţin de trei ore, acoperişul clădirii simbol, foarte valoroasă pentru istoria României, s-a făcut scrum. Focul s-a extins cu repeziciune, iar mii de oameni au privit din stradă cum turnurile palatului se prăbuşesc.

Vezi și

Palatul Episcopiei Greco-Catolice din Oradea, în flăcări. În mai puţin de trei ore, acoperişul clădirii simbol, foarte valoroasă pentru istoria României, s-a făcut scrum. Focul s-a extins cu repeziciune, iar mii de oameni au privit din stradă cum turnurile palatului se prăbuşesc. Un preot care locuia în clădire a apucat să iasă la timp, la fel şi oamenii din imobilele lipite de Palat.

La ora 21:49, un apel la 112 anunţă că acoperişul Palatului Episcopiei Greco-Catolice este învăluit în flăcări. Oamenii din Piaţă privesc îngroziţi imaginile apocaliptice. Focul se extinde. Se aud primele explozii. 

Şoferul unui autobuz nu observă că turnurile clădirii se pot prăbuşi peste el. Abia când ajunge prima maşină de pompieri pleacă din staţie. 

Flăcările se extind cu fiecare secundă care trece. În scurt timp unul dintre turnurile Palatului arde în totalitate. Bucăţi din el se prăbuşesc pe stradă. 

Această maşină este parcată chiar sub vechiul turn. Mai mulţi oameni iau autoturismul pe sus şi-l mută.

Pompierii nu fac faţă cu două deteşamente. Se cer întăriri. Focul s-a extins deja la ultimul etaj. Unul dintre cei care au lucrat la reabilitare, anunţă alt pericol. 

În faţa clădirii cu atâta însemnătate, Episcopul Virgil Bercea se roagă în tăcere. 

Lângă el, stă rectorul de seminar al Episcopiei şi lansează prima acuzaţie.

ANTON CIOBA, rector la seminar Arhiepiscopia Greco-Catolică:

De menţionat faptul că pompierii erau un pic nepregătiţi. O jumătate de oră s-au uitat la cum arde acoperişul, de faţă cu mine şi cu Preasfinţitul. Exista un singur furtun care funcţiona şi erau trei maşini care nu funcţionau. 

SORIN CABA,  ISU CRIŞANA:

Nu este adevărat! S-a acţionat din primul moment! Au fost probleme cu hidranţii pe o bună perioadă de timp, într-adevăr, am avut trei hidranţi care nu funcţionau, dar s-a remediat problema. 

Din această cauză a fost nevoie ca autospecialele să se alimenteze cu apă de la câteva sute de metri distanţă.

MIRCEA MĂLAN, viceprimar Oradea:

Au fost oprite reţelele de gaz din jur, buteliile din apartamente au fost scoase, evacuate persoanele. Am oprit tramvaiele ca să putem scoate apă şi din Criş. 

La ora 22:30, la faţa locului sunt deja 12 autospeciale şi peste 100 de pompieri care acţionează. Clădirea încă arde. Un preot care locuia acolo a fost evacuat. Dar pompierii trebuie să intre şi să se asigure că nu mai e nimeni înăuntru. În Piaţă, o mamă se roagă pentru copilul ei...

Mama unui pompier:

Am fugit repede aici pentru că ştiam că e de serviciu şi l-am văzut în curte acum intrând cu un furtunul după el. Vă daţi seama ce disperată sunt.

La ora 23.00, pompierii reuşesc să localizeze incendiul.  

CRISTIAN PUŞCAŞ, arhitect:

Ceea ce se vede acum este, într-adevăr, o dramă pentru patrimoniul arhitectural al oraşului, pentru identitatea noastră culturală. Clădirea nu este în uz sau nu era în uz, ea de câţiva ani era nefolosită. 

Motiv pentru care Palatul nu era racordat la electricitate. Nu avea autorizaţie ISU, fiind o clădire în conservare, dar nici asigurare. 

Focul a fost stins după miezul nopţii, când a început şi ancheta. Pompieri şi criminalişti nu exclud nicio ipoteză!

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Filmul dezastrului de la Oradea. Preotul care locuia în Palatul Episopiei Greco-Catolice s-a salvat la timp