Cătălin Drulă cere anchetă "rapidă" după explozia de pe A7, în Călimănești: Pentru acest lot de autostradă nu există contract de supervizare
Explozia din Călimănești. Cătălin Drulă, președintele USR și fost ministru al Transporturilor, cere "o anchetă rapidă şi profesionistă", după deflagrația produsă, noaptea trecută, în localitatea Călimănești, județul Vrancea, la o magistrală de gaze aflată pe un șantier de pe autostrada A7.
Cătălin Drulă cere și măsuri pentru ca tragedia în care patru muncitori au murit, iar alți cinci sunt răniți să nu se mai întâmple niciodată, dar subliniază și faptul că 9 din cele 10 loturi pe care lucrează UMB (între Buzău și Pașcani) încă nu au contracte semnate pentru servicii de supervizare cu consultanți independenți, ci consultanța ar fi asigurată cu resursa CNAIR.
"Tragice veștile din această dimineață de pe șantierul A7, cel mai mare proiect rutier din Europa pe PNRR. În primul rând, gândurile mele merg către victimele acestei explozii și familiile lor. În al doilea rând, cer o anchetă rapidă și profesionistă prin care să aflăm vinovații acestei tragedii și măsurile ca să nu se mai repete niciodată. Nu în ultimul rând, este important de spus că pe acest lot de autostradă nu există contract semnat pentru dirigenția de șantier ("supervizare", în termen tehnici). Este aceeași situație ca pe 9 din 10 din contractele pentru A7 între Buzău și Pașcani, semnate cu același constructor. Supervizorul este o firmă specializată contractată de Ministerul Transporturilor/CNAIR, cu personal pe toate domeniile (inclusiv Siguranța și Sănătatea în Muncă), care urmărește toate lucrările desfășurate pentru conformitate. La aproape 2 ani de când a preluat mandatul Sorin Grindeanu, licitațiile pentru contractarea acestor servicii esențiale nu sunt încheiate pe 9 din 10 loturi ale A7 Buzău-Focșani-Bacău-Pașcani", a transmis Cătălin Drulă pe Facebook.
- Cine sunt victimele tragediei din Călimănești. Cel mai tânăr dintre muncitorii morți în explozie avea doar 30...
- Dosar penal după explozia din Călimăneşti. Surse: Constructorul nu avea voie să facă lucrări mai aproape de 20...
- Reacția ministrului Sorin Grindeanu, după tragedia din Călimănești: Niciun cuvânt nu poate alina pierderea
- Cauza exploziei din Călimăneşti. Cum s-a produs deflagraţia care a ucis patru muncitori şi a rănit alţi cinci
- Momentul exploziei de la Călimănești a fost filmat. O cameră de supraveghere a surprins deflagrația care a...
- Doi dintre muncitorii răniți în explozia din Călimănești, aduși cu elicopterele la București. Unul a ajuns la...
- Explozie uriașă la magistrala de gaz din Călimănești, în Vrancea. Patru muncitori au murit pe loc, alți cinci...
Reacţia TransGaz
În noaptea de 21 septembrie 2023, în județul Vrancea, în jurul orei 01:15, pe conducta de transport gaze naturale Dn800 Șendreni-Onești, în zona localității Călimănești, la kilometrul 93+328 față de SCV Șendreni, respectiv kilometrul 52+174 față de NT Onești s-a produs un incident tehnic major cu foc ,în timpul execuției lucrărilor la autostrada A7 Moldova (Focșani -Bacău).
Menționam faptul că, constructorul lucrărilor nu a respectat prevederile Avizului de amplasament nr. 219/2197/04.01.2021 emis de SNTGN Transgaz SA pentru lucrarea "Autostrada Focșani -Bacău (inclusiv rețele de utilități) cu amplasamentul pe teritoriul județului Vrancea", acesta nedeținând avizul CTE din partea SNTGN Transgaz SA pentru proiectul tehnic de relocare/înlocuire a conductei de gaz intersectată de proiect. Reprezentanții Transgaz s-au deplasat imediat la fața locului, au întreprins toate măsurile tehnice necesare pentru stingerea flăcării, izolarea conductei de transport gaze naturale, eliminând orice alte riscuri pentru viața umană și mediul înconjurător. Nu au fost afectați furnizori sau consumatori de gaze naturale, SNTGN Transgaz SA luând toate măsurile tehnice necesare pentru asigurarea alimentării cu gaze naturale a zonei. SNTGN Transgaz SA transmite condoleanțe familiilor și apropiaților celor care și-au pierdut viața în acest incident.
Prefectul de Vrancea: Nu pare o adâncime tocmai în regulă pentru o magistrală
Prefectul judeţului Vrancea, Nicuşor Halici, a declarat joi, la locul exploziei pe şantierul Autostrăzii Moldova, că din primele concluzii, este o eroare umană, dar trebuie să vadă de unde vine. Nu pare o adâncime tocmai în regulă pentru o magistrală, a spus Halici.
”Din primele concluzii, este o eroare umană, vedem acum de unde vine eroarea umană, din cea constructivă a acestei magistrale, că nu ar fi la adâncimea corectă faţă de cât s-a intervenit în 2017, ultima oară, pe acest tronson şi ar fi fost remediate zonele cu o degradare mai mare de 40%. El a fost verificat în 2016, acest gazoduct, magistrală şi rezista, conform verificărilor, la o presiune de 45 de bari, pe ea avea în timpul exploziei 35 de bari de atmosfere, aşa o ţineau, cu 10 atmosfere sub cea dată de verificări”, a spus prefectul.
El a precizat că ”e posibil ca şi factorul noapte să fi contribuit” şi a arătat că ancheta este în desfăşurare. ”Grav este în primul rând că au murit patru oameni, doi dintre ei este foarte greu să fie identificaţi, doi care sunt din cei cinci răniţi, mai grav, dar înţeleg că şansele sunt destul de mari să nu se întâmple mai rău”, a mai spus Halici.
Autorităţile din Vrancea au activat, în noaptea de miercuri spre joi, Planul Roşu de Intervenţie, după ce un incendiu a cuprins o magistrală de gaz, pe şantierul Autostrăzii Moldova. Patru muncitori ai firmei care lucrează la construcţia autostrăzii au murit, iar alţi cinci au fost răniţi.
Dosar penal după explozia din Călimănești
În urma exploziei urmate de incendiu de pe autostrada A7, din județul Vrancea, polițiștii fac cercetări pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere și neluarea măsurilor de securitate în muncă. "Polițiști rutieri și de ordine publică au acționat pe Drumul Național 2 E 85 și arterele secundare, între Călimănești și Mărășești, pentru fluidizarea traficului și asigurarea unui perimetru de siguranță. (...) La locul producerii, din cursul nopții, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de lângă Tribunalul Vrancea, se află o echipă complexă formată din ofițeri specialiști - Serviciul Investigații Criminale și criminaliști care efectuează cercetarea la fața locului pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs evenimentul. În această cauză a fost întocmit un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere, neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă precum și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă", a transmis, joi, Poliția Vrancea.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰