Antena Meniu Search
x

Video Filmul incendiului de la Spitalul de Copii "Sf. Maria" din Iaşi: "Asistentele s-au panicat. Au plecat efectiv toate"

Am fost la un pas de o nouă tragedie într-un spital. Flăcări înalte de trei metri au cuprins în doar câteva minute două saloane din Spitalul de Copii "Sf. Maria" din Iaşi, cel mai mare din zona Moldovei. Dacă ar fi fost noaptea, ar fi fost infern. Asta spun cei care au ieşit la timp din zona incendiului. Copii cu probleme grave de sănătate, chiar şi unul intubat, au fost scoşi în grabă din calea focului. Doar o minune a făcut să nu existe victime.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 23.06.2021, 21:50

Vezi și

"Arde! Trei, măi! Ăla e doiul! Doiul! E ATI-ul COVID, măi! 

Ai sunat?".  

La 18.54 s-a dat alarma. Un pompier aflat întâmplător prin zonă a fost primul care şi-a alertat colegii.  "Erau copii, s-au evacuat, s-au dus pe etajele celelalte, sunt bine", spune o infirmieră.

"În spital este soţia cu frăţiorul lui. Sunt bucuroşi c-au scăpat, dacă era noaptea era infern. Era jale", spune soţul unei femei internată cu unul dintre copii.

Pe acelaşi subiect

"Ce panică a fost, asistentele toate erau panicate", spun pacienţii. Sunt mărturii care îţi taie respiraţia despre o panică generalizată care putea să se transforme într-o nouă tragedie. În doar câteva minute o sală de consultaţii era cuprinsă de flăcări chiar sub ochii pacienţilor.

"Normal ca m-am speriat noi am vrut sa luam bagajele sa plecam de acolo. Mi se pare groaznic numai în România se poate întâmpla lucrul ăsta".

"Asistentele s-au panicat si ne-au trimis pe toate în salon şi au închis becurile instalații aer condiţionat ne-au rugat să scoatem tot din prize eram fum foarte gros. Au plecat efectiv toate, a rămas una pe etaj. Doamne ajută că nu s-a întâmplat nicio nonorocire!", spune mama unui copil. 

La şase minute după apelul la 112, mai multe echipaje de pompieri şi SMURD ajungeau la spital. 19.03 e ora la care s-a activat planul roşu de intervenţie. 

Focul a izbucnit la etajul al doilea al unuia dintre corpurile clădirii, chiar pe secţia de terapie intensivă, în zona tampon covid unde pacienţii aşteaptă rezultatele testelor înainte de internare. S-a extins rapid de la salonul de consultaţii la un cabinet medical alăturat. 

Pacienţi evacuaţi, panică totală

Alina Belu, manager spitalul de Copii Sf. Maria: "Au simțit fum, au evacuat pacienţii, au sunat concomitent la 112, au anunțat electricianul, au oprit curentul electric, s-au întrerupt gazele medicinale". 

Şapte asistente medicale au început evacuarea pacienţilor, copii cu probleme cardiace, digestive şi chiar malformaţii.

Cinci copiii şi trei adulţi au fost scoşi în primă fază. Pentru că exista riscul ca şi etajul al treilea să fie cuprins de flăcări au mai fost evacuaţi şi de aici alţi şapte pacienţi şi patru adulţi, plus mai multe cadre medicale. Printre cei evacuaţi, un nou născut de doar 14 zile, intubat, născut cu o malformaţie gravă. La 19.37 a fost lichidat incendiul. Doar un noroc a făcut să nu ajungem la o tragedie, iar oficialii nu fac decât să constate.

Costel Alexe, Preşedinte CJ Iaşi: "În secţia în care a izbucnit incendiul suntem la fel ca la Leţcani unde nu știm unde e instalația electrică". 

260 de copii şi 150 de adulţi, rude ale lor, erau internaţi în spital în momentul izbucnirii incendiului. Tronsonul care a ars urma să intre în reabilitare în august. 14 avertismente şi patru amenzi a primit spitalul inclusiv pentru neverificarea instalaţiei electrice. Tocmai aici ar fi fost problema şi acum. 

"Nu ne-a luat deloc prin surprindere, pentru că spitalul este foarte vechi, instalația este foarte veche", spune o altă mămică.

Spitalul de Copii din Iaşi e doar ultimul din şirul care deja pare nesfârşit de spitale în care se întâmplă tragedii. În noiembrie 2020, la Piatra-Neamţ, zece oameni au murit într-un incendiu în ATI. În ianuarie 2021, un alt incendiu, cu şi mai multe victime, a fost într-un pavilion din Spitalul Matei Balş din Capitală.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Filmul incendiului de la Spitalul de Copii "Sf. Maria" din Iaşi: "Asistentele s-au panicat. Au plecat efectiv toate"