Antena Meniu Search
x

Video Filmul vizitei lui Volodimir Zelenski în România. Ce a cerut preşedintele ucrainean şi ce a oferit în schimb

Preşedintele Ucrainei a ajuns astăzi în România, la 10 luni după ce a început vizitele internaţionale în care caută sprijin în faţa Rusiei. Data şi ora sosirii au fost anunţate în ultimul moment, iar măsurile de siguranţă au fost draconice, pentru a evita un atentat. Cu toate acestea, programul lui Zelenski s-a schimbat brusc. Nu a mai ţinut discursul programat la Palament din cauza unui protest al extremiştilor. S-a întâlnit, însă, cu preşedintele Iohannis, cu premierul şi cu şefii celor două camere din Parlament. 

de Redactia Observator

la 10.10.2023, 19:33

Vezi și

Volodmir Zelenski - preşedintele Ucrainei: Mulțumesc întregii Românii pentru susținerea și ajutorul acordat Ucrainei. Îmi aduc aminte cât de călduros au fost întâmpinați oamenii noștri aici.

Cuvintele aşteptate de toţi românii au venit la un an şi jumătate după ce ţara noastră a început să primească refugiaţi de război din Ucraina. Acum sunt peste 130 de mii. Preşedintele Zelenski a venit în România în prima vizită oficială de la începerea invaziei ruse şi ne-a avertizat.

Filmul vizitei lui Volodimir Zelenski în România

Volodmir Zelenski - preşedintele Ucrainei: Fiecare rachetă și dronă rusească care atacă porturile noastre … trebuie să facem tot posibilul ca Rusia să nu poată transforma zona dunăreană sau a Mării Negre într-o zonă moartă.

Pe acelaşi subiect

Zelenski a făcut primul drum la Cotroceni, unde a fost aşteaptat de Klaus Iohannis şi întâmpinat cu garda de onoare. Întâlnirea privată de la Cotroceni a durat cu o oră mai mult decât era programat. După discuţiile tete-a-tete, cei doi preşedinţi au stat aproape o jumătate de oră cu presa. Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit pentru prima oară, public, despre sprijinul militar pe care România îl acordă Ucrainei.

Klaus Iohannis - preşedintele României: Ne concentrăm pentru a ajuta Ucraina să câştige războiul! L-am asigurat astăzi pe preşedintele Zelenski de hotărârea României şi a societăţii româneşti de a continua sprijinul multidimensional şi consistent pentru Ucraina şi poporul ucrainean, inclusiv cel de tip militar, atât timp cât va fi nevoie, până la victoria împotriva agresiunii ruse.

Volodimir Zelenski - preşedintele Ucrainei: Accentul principal a fost pus de mine pe sistemele antiaeriene!

În spatele uşilor închise de la Cotroceni, Zelenski şi Iohannis au convenit, printre altele, să le ofere loc cu prioritate ucrainenilor în prima grupă a centrului de instruire pentru piloţi F16 din România. Dublarea cantităţii de cereale din Ucraina care va trece prin ţara noastră, până la 4 milioane de tone lunar, a fost alt pact stabilit. De la începutul războiului, peste 27 de milioane de tone de grâne ucrainene au tranzitat România. Discuţiile au atins şi drepturile românilor din Ucraina. Preşedintele Klaus Iohannis a cerut ca aceştia să poată vorbi şi învăţa în română.

După Cotroceni, Zelenski avea planificat un discurs în Parlament, cum a făcut în mult vizite externe. Pe ultima sută de metri, însă, alocuţiunea a fost anulată, iar la Senat au fost trimişi lunetişti din trupele speciale.

Senatoarea Diana Şoşoacă a organizat un protest anti-Zelenski şi anti-Ucraina.

George Simion - lider AUR: Viteazul preşedinte al Ucrainei nu mai ajunge aici! Mititelul Zelenski şi mititelul Simonis, probabil, aveau vreo frică să nu-l mănânce doamna Şoşoacă.

Reporteri-Klaus Iohannis - preşedintele României: Care a fost motivul pentru care discursul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a fost anulat în Parlament? În acest moment, are loc şi un protest acolo, făcut de mai mulţi senatori şi deputaţi.

- Agenda preşedintelui Zelenski a fost negociată între cele două delegaţii şi comunicată public. Atât pot să vă spun.

Volodimir Zelenski - preşedintele Ucrainei: De ce nu m-ai întrebat pe mine? Nu am nicio problemă cu discursurile! Am venit să vizitez oamenii din România, să le mulţumesc şi să vorbesc strategic cu preşedintele Iohannis.

În schimb, preşedintele Ucrainei a stat de vorbă peste o jumătate de oră cu preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor şi a plecat apoi la Guvern, la întâlnirea cu premierul Marcel Ciolacu.

Toate drumurile pe care le-a făcut Voldomir Zelenski prin Bucureşti au fost monitorizate şi păzite de un dispozitiv impresionant de forţe de ordine.

Cristi Popovici - reporter Observator: Traseul președintelui Zelensky este împânzit de forţe de ordine. Poliţişti, jandarmi şi cei de la brigada antiteroristă a SRI sunt în intersecţii de la aeroport până spre Parlament, Guvern şi Preşedenţie. Iar maşinile parcate de pe ruta coloanei oficiale au fost verificate toate de angajaţii SPP.

Preşedintele Ucrainei şi-a făcut timp şi pentru un omagiu emoţionant. S-a oprit la monumentul ostaşului necunoscut din Parcul Carol, unde a depus o coroană de flori.

România este acum ultima ţară de pe lista de vizite a lui Voldomir Zelenski. De la începutul războiului şi până acum, a fost în 21 de state.

Andrei Ţăranu - analist politic: A vizitat în special reuniunile internaţionale. Pe când acum avem de-a face cu o vizită destinată exclusiv României. Aceasta vizită este importanta fara discutii pentru domnul Zelenski pentru ca În noua harta geopolotica si geostrategica a europei s-a asezat, am putea spune, un fel de oboseala in ceea ce priveste razboiul din Ucraina.

După vizita lui Zelenski la Bucureşti, va urma o şedinţă comună a celor două Guverne luna aceasta, la Kiev.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Consumaţi şi deci cumpăraţi în mod regulat miere?
Observator » Evenimente » Filmul vizitei lui Volodimir Zelenski în România. Ce a cerut preşedintele ucrainean şi ce a oferit în schimb