Antena Meniu Search
x

Video Iohannis: "Vom sprijini Ucraina, inclusiv militar, cât va fi nevoie". România are de acum un Parteneriat Strategic cu Ucraina

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi în declaraţia de presă comună cu preşedintele Volodimir Zelenski, că a semnat alături de omologul ucrainean o declaraţie comună prin care relaţia România şi Ucraina este ridicată la nivel de Parteneriat Strategic, informează news.ro.

de Redactia Observator

la 10.10.2023, 17:35

Vezi și

"Această vizită are un caracter istoric pentru relatia bilaterală şi transmite un mesaj puternic pentru angajamentul nostru constructiv. Ne dorim o relaţie bilaterală bazată pe încredere şi axată pe interesul cetăţenilor noştri şi a regiunii. De aceea am decis astăzi împreună să începem concret procesul pentru a ridica relaţia dintre România şi Ucraina la nivelul de Parteneriat Strategic. Mă bucur că am semnat astăzi împreună o declaraţie comună care evocă exact acest cadru principial de cooperare. Pe termen scurt ajutăm Ucraina să câştiffe războiul, dar pe termen lung vrem să ne consolidăm relaţia de parteneriat", a afirmat Klaus Iohannis, la începutul declaraţiilor comune de presă cu Volodimir Zelenski, marţi la Palatul Cotroceni.

 O altă temă de discuții a fost protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale

România va sprijini Ucraina, inclusiv militar, cât va fi nevoie, spune președintele Klaus Iohannis după discuțiile cu omologul ucrainean, Volodimir Zelenski. Șeful statului român spune că "securitatea Ucrainei înseamnă și securitatea României".

El adaugă că l-a asigurat pe președintele Zelenski de „hotărârea României și a societății românești de a continua sprijinul multidimensional și consistent pentru Ucraina și poporul ucrainean, inclusiv cel de tip militar, atât timp cât va fi nevoie până la victoria împotriva agresiunii ruse, până la eliberarea întregului teritoriu, tragerea la răspundere a tuturor celor vinovați de crimele comise și, mai departe, în procesul de refacere și reconstrucție a țării”, informează Mediafax. „Țin să exprim încă o dată deplina admirație, în numele meu personal și al întregului popor român, pentru curajul și rezistența poporului ucrainean. Încă din primele clipe ale acestei agresiuni, care demonstrează că Rusia rămâne principala amenințare de securitate pentru continentul european și în regiunea Mării Negre, România și poporul român au fost alături de Ucraina și de poporul ucrainean. O repet: susținerea Ucrainei reprezintă un interes strategic al României. Consolidarea securității Ucrainei înseamnă consolidarea securității României. Susținem astfel lupta pentru valorile fundamentale ale lumii în care trăim. În dialogul nostru de astăzi, am avut un schimb de opinii privind evoluțiile recente ale războiului. Am condamnat, din nou, în termenii cei mai fermi atacurile repetate ale Rusiei asupra infrastructurii portuare ucrainene. Acestea sunt crime de război, afectează securitatea cetățenilor ucraineni și a cetățenilor români și au efecte negative majore pentru exporturile de cereale din Ucraina și pentru securitatea alimentară globală”, afirmă Iohannis.

Pe acelaşi subiect

Șeful statului român amintește că România a luat, la nivel național și aliat, măsurile necesare prin întărirea acțiunilor de supraveghere, creșterea vigilenței, monitorizare și poliție aeriană în regiunea Mării Negre și va continua demersurile pentru desfășurarea de echipamente aliate de protecție. „Vom continua eforturile pentru consolidarea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic și la Marea Neagră. Am apreciat discuțiile constructive avute cu Președintele Zelenski la New York, împreună cu Președinta Comisiei Europene, și soluțiile discutate atunci privind exporturile de cereale ucrainene. Ne dorim în continuare o cooperare predictibilă și deschisă, precum și continuarea aplicării complete și rapide a măsurilor propuse. Am reafirmat angajamentul României de a lucra alături de partenerii noștri internaționali pentru a facilita exporturile de cereale ucrainene către piețele globale. Astfel, susținem economia ucraineană și nevoile urgente ale statelor vulnerabile”, menționează Klaus Iohannis.

El arată că s-a agreat deja dublarea capacității lunare de tranzit prin porturile românești la 4 milioane de tone de produse agricole. „Prin România tranzitează în prezent aproape 60% din volumul total al exporturilor de cereale din Ucraina. Practic, de la începutul războiului, peste 27 de milioane de tone de cereale din Ucraina au tranzitat țara noastră. Vă asigur astăzi, domnule Președinte, că vom depune toate eforturile pentru continuarea sprijinirii Ucrainei, dar și pentru a răspunde așteptărilor legitime ale fermierilor români. Astăzi am reconfirmat sprijinul politic și practic al României pentru deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina și Republica Moldova până la finalul anului 2023. Voi pleda personal pentru această decizie la Consiliul European din decembrie. Este o decizie care va confirma progresele înregistrate de Ucraina și Republica Moldova în ciuda condițiilor extrem de dificile. Este și o decizie strategică pentru Uniunea Europeană. Totodată, am arătat importanța implementării cuprinzătoare a reformelor necesare aderării la Uniunea Europeană, în vederea asigurării rezilienței statului și a societății ucrainene. Am avut și un schimb de opinii despre rezultatele Summitului NATO de la Vilnius. Aprofundarea relației politice și practice dintre Ucraina și Alianță este o decizie istorică. Având în vedere că România s-a alăturat Declarației G7 privind sprijinul pentru Ucraina, am avut un schimb de opinii cu privire la implementarea practică a Declarației și am exprimat susținerea deplină pentru Formula de Pace propusă de domnul Președinte Zelenski. Și repet: doar Ucraina poate decide când și cum va negocia pacea”, precizează Klaus Iohannis.

De asemenea, Iohannis arată că o altă temă de discuții a fost protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, având în vedere că în România trăiește o comunitate ucraineană, iar în Ucraina trăiește o comunitate românească. „Și noi ne dorim ca cele două minorități, care sunt importante pentru noi amândoi, să aibă drepturi similare, în special ne referim aici, evident, la limba vorbită și la educația primită în limba maternă”, încheie Iohannis.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri politice » Iohannis: "Vom sprijini Ucraina, inclusiv militar, cât va fi nevoie". România are de acum un Parteneriat Strategic cu Ucraina