Antena Meniu Search
x

Video Filmul zilei în care protestatarii AUR au luat cu asalt Parlamentul. Agenții SPP, nevoiți să baricadeze uşile

Parlamentul României, sub asediu. Sute de protestatari AUR au reuşit să rupă o poartă de la Senat şi au intrat în curtea Parlamentului. Înfuriaţi că ar putea fi adoptat certificatul verde obligatoriu la muncă, oamenii au încercat să treacă de jandarmii şi să intre peste deputati si senatori. Şi-au vărsat furia pe maşinile din curtea Parlamentului, inclusiv pe cea a unui înalt oficial american. 

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 21.12.2021, 19:36

Vezi și

Protestul a fost meticulos organizat de partidul AUR. Strigarea s-a dat pe reţelele de socializare şi protestatarii din ţară au fost aduşi cu autocarele. La şapte şi jumătate dimineaţa, primii protestatari au ajuns în faţa Palatului Parlamentului. În direct pe Facebook, George Simion, liderul AUR, a făcut o baie de mulţime.

George Simion, co-preşedinte AUR: Parlamentarii trebuie să dea socoteală dacă vor vota certificatul verde! Toate intrările de la Camera Deputaţilor sunt blocate de protestatari.

În paralel, susţine Ministerul de Interne, alţi 30 de protestatari au intrat în curte în maşinile unor angajaţi. Trei mii de protestatari au împresurat Parlamentul. S-au căţărat pe garduri, au scuipat şi au înjurat.

Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: O parte dintre manifestanţi au escaladat gardul Parlamentului. Sunt în faţa Senatului. Jandarmii au format deja un cordon de jur împrejurul Casei Poporului.

Pe acelaşi subiect

Furioşi, protestatarii au reuşit să rupă încuietoarea unei porţi de acces de la Senat

Reporter: Cum a fost posibil să ia gardurile sub ochii jandarmilor?

Cătălin Stegăroiu, Jandarmerie: Nu a fost sub ochii jandarmilor, am avut tot timpul situația sub observație.

Cu protestatarii la uşa Parlamentului, agenţii SPP au baricadat uşile. În siguranţă, aleşii au continuat şedinţa. N-au scăpat însă de şicane: George Simion a cerut respingerea certificatului verde.

George Simion, co-preşedinte AUR: USR e pentru! Se pare că nu au înţeles mesajul. Sunt 15.000 de oameni afară, în stradă, şi nu vor să înţeleagă.

Aleşii însă nu aveau ce să respingă, pentru că Guvernul ar putea să îşi asume răspunderea pe certificatul verde. Pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor era proiectul iniţiat de Florin Cîţu, proiect respins de Senat deja.

Protest la Parlament. George Simion a încercat să-l intimideze şi pe preşedintele Senatului

Afară, maşina însărcinatului cu afaceri al Statelor Unite, care avusese o întâlnire cu Florin Cîţu, a fost avariată. Pe alte maşini ale senatorilor au fost scrise cu spray injurii. 700 de jandarmi au fost mobilizaţi să ţină sub control protestatarii. Protestatarii au plecat de la uşa Parlamentului până când nu i-a rugat George Simion.

George Simion, co-preşedinte AUR: Bravo, sunteţi mari fraţilor!

Premierul i-a cerut ministrului de Interne să protejeze instituţiile statului, iar preşedintele Senatului a spus că manifestaţia a fost un atac la sănătatea românilor: protestatarii nu au purtat mască.

Lucian Bode, ministrul de Interne: Am legitimat foarte multe persoane în legătură cu posibile fapte de tulburare a ordinii publice, urmează în orele ce vin să-i identificăm, chemăm la audieri.

Cătălin Stegăroiu, Jandarmerie: Scopul nostru a fost de a nu folosi forța.

În horă a intrat şi senatoarea Diana Şoşoacă. I-a îndemnat pe oameni să meargă în marş spre Guvern. Din cei trei mii plecaţi de la Parlament, a mai ajuns cu 300 la Palatului Victoria. Protestul a continuat în Piaţa Universităţii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Filmul zilei în care protestatarii AUR au luat cu asalt Parlamentul. Agenții SPP, nevoiți să baricadeze uşile