Live Video

Florin Cîțu a anunțat măsuri de austeritate și reducerea cheltuielilor bugetare: "Trebuie să lăsăm ipocrizia deoparte, așa nu se mai poate"

De Daniel Murărescu.
Publicat: 10.02.2021, 16:55.
Actualizat: 10.02.2021, 22:38

"Așa nu se mai poate", a declarat premierul Florin Cîțu, miercuri, după ședința de Guvern. "Vorbim de cheltuieli care nu pot fi susţinute de această economie, cheltuieli care au fost crescute din pix în ultimii patru ani de zile", a explicat prim-ministrul. Membrii Guvernului au discutat prima formă a unei Ordonanțe de Urgență (OUG) care prevede măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare, documentul fiind în procesul de avizare.

Observator a transmis live, pe pagina de Facebook, declarațiile premierului după ședința de Guvern:

"Trebuie să lăsăm ipocrizia deoparte şi trebuie să ne dăm seama că aşa nu se mai poate şi nu putem să mergem mai departe. Vorbim de cheltuieli care nu pot fi susţinute de această economie, cheltuieli care au fost crescute din pix în ultimii patru ani de zile şi care nu sunt tăiate, dar sunt plafonate pentru a putea merge mai departe", a declarat Florin Cîţu, într-o conferinţă de presă, în care a precizat că s-a discutat prima formă a OUG care va reduce cheltuielile.

Pensii înghețate anul acesta, efortul bugetar ar fi prea mare

Premierul a reiterat ideea că pensiile vor creşte doar la 1 ianuarie 2022, nu în septembrie 2021, aşa cum prevede în prezent legea pensiilor. Florin Cîțu a explicat că efortul bugetar cu pensiile este de 19 miliarde lei în 2021.

"Cheltuielile de asistenţă socială s-au dublat în perioada PSD. E nevoie de măsuri structurale. Ştiţi bine că evoluţia economiei României, din păcate, este sub lupa investitorilor străini şi a agenţiilor de rating. Din cauza măsurilor luate de PSD, România e singura ţară europeană care e în procedură de deficit excesiv. În 2021, majoritatea ţărilor UE vor reduce deficitul aproape de 6%. Un efort mult mai mare, deci şi noi trebuie să ne facem treaba", a mai declarat premierul.

Fără vouchere de vacanță în 2021, s-a prelungit valabilitatea celor deja emise

Prim-ministrul a vorbit şi despre voucherele de vacanţă, precizând că a fost prelungită valabilitatea celor din anii trecuţi.

"În ceea ce priveşte voucherul de vacanţă, pe lângă faptul că sunt văzute ca un spor, în România au fost prelungite voucherele din 2019 şi 2020, ceea ce înseamnă că ele nu au fost folosite. Le-am dat voie, deja sunt în circulaţie vouchere de vacanţă, de aceea voucherele de anul acest vor fi emise anul viitor", a completat Cîţu.

Fără transport gratuit CFR pentru studenţi: "Nu e niciun capăt de țară"

Florin Cîţu a mai declarat, miercuri, că nu vede ca fiind "un capăt de ţară" limitarea călătoriilor CFR pentru studenţi, dând exemple din mai multe ţări.

"Se modifică şi revine la 50%. Eu nu văd aici un capăt de ţară. Austria au reducere de 60%, iar dacă călătoresc în grup, călătoresc gratuit. Belgia – studenţii au 50% reducere, Bulgaria tot 50%, Cehia au 75% reducere, Finlanda au 30%, Finlanda şi Franţa au 50% reducere la transportul general, în Italia tinerii şi cei până în 30 de ani au reducere 50%, Polonia au 51% studenţii şi doctoranzii. România era ţara care era în afara sistemului, toate celelalte ţări, ţări mult mai dezvoltate, nu ofereau această gratuitate", a afirmat premierul.

Cîțu a negat existența unor tensiuni în coaliție, din cauza bugetului

"Nu există nicio divergenţă în coaliţia de guvernare pe tema bugetului. Toţi vrem bani mai mulţi la buget. 7% din PIB este un deficit foarte mare. Asta înseamnă că politica fiscală este stimulativă în continuare şi este bine să fie aşa pentru că economia este sub potenţial", a explicat Florin Cîţu, în conferinţa de presă de la Palatul Victoria.

"Păstrăm ceea ce a recomandat şi CE şi alte instituţii internaţionale, să nu apăsăm prea tare pe frână în acest an, dar, totuşi, nu putem fi oaia neagră a Europei. Suntem singura ţară cu deficit moştenit de la PSD, am avut şi o criză, dar vom începe reducerea", a mai spus premierul.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.