Antena Meniu Search
x

Fostul manager şi fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie al Spitalului de Boli Infecţioase Braşov, trimişi în judecată într-un dosar de achiziţii frauduloase 

Ramona Delia Ionescu, fost manager al Spitalului de Boli Infecţioase Braşov, şi Kadas Iluna Marius Andrei, fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al spitalului respectiv, au fost trimişi vineri în judecată, de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Braşov, într-un dosar de achiziţii frauduloase.

de Redactia Observator

la 26.03.2021, 17:18

Prejudiciul din dosarul de achiziţii frauduloase este de aproape un milion de lei
Foştii şefi ai Spitalului de Boli Infecţioase Braşov, acuzaţi că au făcut achiziţii inutile şi la suprapreţ - sbibrasov.ro
  • Prejudiciul din acest dosar este de aproape un milion de lei.

Ramona Delia Ionescu a fost trimisă în judecată sub control judiciar, ea fiind acuzată de comiterea infracţiunii de abuz în serviciu. Kadas Iluna Marius Andrei a fost trimis în judecată în stare de arest la domiciliu, fiind acuzat de comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă şi instigare la abuz în serviciu.

Alături de cei doi au mai fost trimişi în judecată Marius Cristian Popa, fost consilier local la municipiul Săcele, Gheorghe Nedelea, fost referent de specialitate la Spitalul de Boli Infecţioase Braşov, dar şi compania SC Chantel Sante SRL şi administratorul acesteia. Marius Cristian Popa, Gheorghe Nedelea şi administratorul SC Chantel Santa SRL, persoană a cărui identitate nu a fost dezvăluită, au fost trimişi în judecată în stare de arest la domiciliu. Marius Cristian Popa este acuzat de comiterea infracţiunilor de complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu. Gheorghe Nedelea este acuzat de comiterea infracţiunii de abuz în serviciu. Administratorul SC Chantel Santa SRL este acuzat de comiterea infracţiunilor de cumpărare de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu.

Compania SC Chantel Sante SRL este acuzată de comiterea infracţiunilor de cumpărare de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu. Conform procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în cazul acestei companii "s-a dispus măsura preventivă a interzicerii desfăşurării activităţilor".

Dosarul de achiziţii frauduloase, judecat de magistraţii de la Tribunalul Braşov

Pe acelaşi subiect

Pentru acest dosar, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie propun următoarea situaţie: "Prezentul dosar vizează presupusa atribuire frauduloasă, de către conducerea Spitalului de Boli Infecțioase Brașov, societății omului de afaceri (inculpat în prezenta cauză), a unui contract de achiziție echipamente medicale supraevaluate și care nu erau necesare. În schimb, persoanele cu ascendent și influență asupra conducerii spitalului ar fi primit sume de bani de la reprezentantul legal al firmei favorizate.

Concret, în perioada iulie 2019 – septembrie 2020, inculpatul Kadas Iluna Marius Andrei, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins și primit de la un om de afaceri care controla SC Chantel Sante SRL, în mod direct suma de 5.000 euro și indirect, prin intermediul inculpatului Popa Marius Cristian, suma de 20.000 de euro (din care acesta din urmă și-ar fi oprit o parte) pentru a-și exercita influența pe care a pretins că o are asupra managerului Ionescu Ramona Delia și asupra referentului Nedelea Gheorghe, ambii din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov.

Influența s-ar fi dovedit una reală deoarece, la data de 18 februarie 2020, unitatea spitalicească a încheiat cu societatea omului de afaceri (ce avea ca obiect principal de activitate comerțul cu ridicata al produselor farmaceutice) un contract privind achiziția unui robot pentru dezinfecția cu ultraviolete a mediului, în valoare de 949.620 lei cu TVA (în condițiile în care valoarea de piață a produsului era cuprinsă între 285.000 lei și 380.000 lei).

Ulterior, la data de 10 aprilie 2020, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Brașov ar fi efectuat, către SC Chantel Sante SRL, plata în întregime a contravalorii robotului menționat mai sus.

Din probele administrate în cauză a rezultat că atribuirea către societatea respectivă a contractului de achiziție s-ar fi realizat în mod fraudulos, cu implicarea directă a inculpaților Ionescu Ramona Delia și Nedelea Gheorghe, care ar fi avizat și semnat documentele care au stat la baza achiziției aparatului medical în condițiile în care investiția nu era necesară, a fost mult supraevaluată, iar punerea în funcțiune a robotului nu s-a realizat nici până în prezent.

Spitalul de Boli Infecțioase Brașov s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 949.620 lei".

Dosarul va fi judecat de magistraţii de la Tribunalul Braşov.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Fostul manager şi fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie al Spitalului de Boli Infecţioase Braşov, trimişi în judecată într-un dosar de achiziţii frauduloase