Fostul ministru al Mediului Costel Alexe a fost audiat la DNA: Sunt nevinovat
Costel Alexe, fostul ministru PNL al Mediului, a ajuns azi în jurul orei 10.50 la sediul DNA din București, unde e audiat în dosarul de corupție în care procurorii îl acuză că a luat mită 22 de tone de tablă.
- Costel Alexe, la DNA
- Ce acuzaţii i se aduc fostului ministru al Mediului
- Klaus Iohannis a încuviinţat urmărirea penală a fostului ministru al Mediului Costel Alexe
La intrarea în sediul DNA, Costel Alexe nu a vrut să facă niciun comentariu. La ieşire însă acesta s-a declarat nevinovat şi că i s-a adus la cunoștință începerea urmăririi penale.
"Ori de câte ori va fi nevoie să dau declaratii, în momentul de faţă mi s-a adus la cunoştinţă că am fost invitat, am luat act de solicitararea domnului procuror. Pot spune din capul locului că îmi doresc finalizarea cât mai rapidă a acestui demers judiricar chiar pentru că sunt nevinovat. Atâtea declaraţii pot să vă dau la acest moment", a susţinut Alexe.
În urmă cu câteva zile, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi se arăta "surprins" de ancheta DNA.
"Am aflat cu surprindere și am luat act de comunicatul Direcției Naționale Anticorupție privind propunerea începerii urmăririi penale îndreptată împotriva mea. Vreau să precizez următoarele: Am încredere în actul de justiție și îmi doresc cât mai repede finalizarea acestui demers care va statua exact realitatea: nu am cerut și nu am luat în întreaga mea activitate publică foloase necuvenite cu încălcarea legii. Nu voi face nicio referire publică la această situație în acest moment al demersului judiciar, dar vă asigur că în perioada următoare voi studia acuzațiile care îmi sunt aduse și voi oferi toată cooperarea și transparența mea în fața organelor judiciare".
Ce acuzaţii i se aduc fostului ministru
DNA a cerut ridicarea imunităţii fostului ministru al Mediului, Costel Alexe, acuzat de luare de mită şi instigare la delapidare.
Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, ar fi cerut de la managerul unui combinat siderurgic 22 de tone de produse din tablă, pentru alocarea cu titlu gratuit către fabrica respectivă a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră şi monitorizarea măsurilor luate pentru închiderea unui depozit de deşeuri neconforme.
Klaus Iohannis a încuviinţat urmărirea penală a fostului ministru al Mediului Costel Alexe
La doar câteva zile după ce DNA a solicitat ridicarea imunităţii fostului ministrului Mediului, preşedintele Klaus Iohannis a încuviinţat urmărirea penală a lui Costel Alexe.
Administraţia Prezidenţială a anunţat că preşedintele a transmis marţi ministrului Justiţiei, Stelian Ion, cererea de urmărire penală a lui Costel Alexe, fost ministru al Mediului, pentru fapte care fac obiectul unui dosar penal al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei.
„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis marţi, 5 ianuarie a.c., ministrului justiţiei, domnul Stelian-Cristian Ion, cererea de urmărire penală a domnului Costel Alexe, în calitate de fost ministru al Mediului, apelor şi pădurilor în perioada 4 noiembrie 2019 - 5 noiembrie 2020, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 176/P/2020 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei, sub aspectul săvârşirii de către acesta a infracţiunilor de luare de mită, prevăzută de art. 289 alin. (1) din Codul penal raportat la art. 7 lit. a) din Legea nr. 78/2000, şi instigare la săvârşirea infracţiunii de delapidare, prevăzută de art. 47 raportat la art. 295 alin. (1) din Codul penal cu aplicarea art. 308 alin. (1) din Codul penal, în concurs, conform art. 38 alin. (1) din Codul penal, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în temeiul dispoziţiilor art. 109 alin. (2) din Constituţia României, republicată, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, luând în considerare şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008.
Totodată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înştiinţat cu privire la formularea acestei cereri”, arată comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰