Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Foto Francezii au adus în România încă o companie de tancuri Leclerc. Imagini cu convoiul care a ajuns la Baza NATO de la Cincu

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat, miercuri, că cel de-al doilea convoi cu tehnică militară franceză, constând într-o companie de tancuri Leclerc, a ajuns pe calea ferată în gara Voila din județul Brașov. Tehnica militară a intrat în țară în data de 14 noiembrie, pe la punctul de trecere al frontierei Curtici, din județul Arad, și este destinată completării mijloacelor tehnice ale Grupului de luptă al NATO (Battle Group Forward Presence-BGFP) dislocat în Cincu.

de Daniel Murărescu

la 16.11.2022 , 22:30

Primul convoi cu tehnică militară franceză, constând în transportoare blindate, a sosit în România pe 23 octombrie, menționează oficialii din Apărare.

"Grupul de luptă al NATO (BGFP) din România s-a constituit, începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaționale aliate din cadrul Forței de Răspuns a NATO, dislocate în țara noastră. La propunerea Franței de a prelua rolul de națiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance (Spearhead) al Forței cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat al NATO (VJTF), formează BGFP pe teritoriul național, integrând, pe bază rotațională, efective ale Belgiei și Țărilor de Jos", explică reprezentanții MApN, într-o postare pe Facebook.

Potrivit sursei citate, BGFP contribuie la creșterea cooperării militare a României cu Franța, și, implicit, la consolidarea securității spațiului euro-atlantic pe Flancul Estic. Cooperarea cu partenerii strategici și existența pe teritoriul național a unor structuri de luptă relevante contribuie la creșterea capacității de apărare și descurajare în contextul războiului din Ucraina și a crizei din regiunea Mării Negre, precizează Ministerul Apărării Naționale.

Vezi și

Militarii francezi şi-au schimbat părerea despre baza de la Cincu, după ce s-au plâns că trăiesc mai rău ca în Africa

Pe acelaşi subiect

După scandalul condiţiilor mizere în care ar sta soldaţii francezi la noi în ţară, baza militară de la Cincu şi-a deschis porţile. Lucrurile par să se fi schimbat între timp. La fel şi părerea militarilor. O echipă Observator a trăit o zi în cazarmă şi a filmat unde dorm, mănâncă şi se antrenează trupele NATO trimise în România. 

Pentru cazarea soldaţilor, în baza de la Cincu au fost aduse 250 de containere. În fiecare sunt câte câte şase dormitoare şi două băi. 

Baza militară de la Cincu se întinde pe o suprafaţă de 20 de mii de metri pătraţi. Aici sunt cazaţi 800 de soldaţi români şi străini. Francezii sunt cei mai numeroşi: în jur de 500. Iar săptămâna aceasta numărul lor se va dubla. Campul se află la câteva sute de metri de Poligonul de la Cincu, acolo unde trupele NATO se antrenează pe un spaţiu generos: 107 km pătraţi. Poligonul de aici este al doilea cel mai mare din ţară după cel de la Smârdan, din judeţul Galaţi.

Daniel Murărescu Like

Daniel Murărescu face parte din echipa Observator de decembrie 2016, de la relansarea site-ului, şi este în prezent editor de content. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Evenimente » Francezii au adus în România încă o companie de tancuri Leclerc. Imagini cu convoiul care a ajuns la Baza NATO de la Cincu