Video Garda de Coastă se modernizează. România se pregăteşte să apere ţărmul în cazul unui val de refugiaţi de război
Cinci şalupe noi de mare viteză au intrat în dotarea Gărzii de Coastă, mărind numărul navelor rapide capabile să intercepteze orice intrus în apele teritoriale ale ţării noastre. Avem drone deasupra Mării Negre, nave de luptă şi sisteme de telemetrie radar care bat 150 de kilometri în larg. România se pregăteşte astfel să apere ţărmul în cazul unui val de refugiaţi de război.
Cele cinci ambarcaţuni de mare viteză care au intrat în dotarea Gărzii de Coastă costă şapte milioane de euro şi au ca scop supravegherea frontierei de stat, dar şi prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale. Navele au fost dotate cu cele mai noi sisteme electronice capabile să afişeze pe ecrane de comandă orice barcă.
Iulian Rusu, comandant şalupă: În prima parte avem un ecran de navigaţie. Şi avem în partea a doua imaginea radar a ţintelor din zonă.
Autonomia şalupelor este de 1.300 de kilometri. Pot face un drum până la Istanbul şi înapoi fără alimentare suplimentară cu combustibil. Garda de Coastă a primit cele mai rapide nave pentru patrulare, capabile să meargă cu o viteză de aproape 45 de noduri.
Iulian Rusu: 45 de noduri înseamnă aproximativ 80 și ceva de kilometri pe oră. O navă comercială are în jur de 15 noduri.
- Ucrainenii nu se tem de o invazie a Rusiei: "Cred că nu va începe războiul. Este o criză doar la nivel politic"
- O bunicuță din Kiev se antrenează alături de armată pentru a-și apăra țara de o eventuală invazie a Rusiei
- Timișoara "asaltată" de 75000 de migranți în 2021. Fug de război în papuci sport, rupți și murdari
În acest moment, România are la frontieră zeci de nave maritime de supraveghere, patrulare, intervenţie, şalupe şi ambarcaţiuni, nave logistice şi drone militare.
Lucian Bode, ministrul de Interne: Toate aceste echipamente, şalupe, nave, alături de dotările pe care Garda de Coastă le are, alături de sistemul tip dronă, contribuie la limitarea acestui fenomen migraţionist.
Garda de Coastă se pregăteşte pentru cel mai complicat scenariu, acela al unui conflictul armat care ar putea genera un val de refugiaţi.
Lucian Bode: Ruta Balcanilor de Vest, anul trecut a fost accesată de peste 90.000 de migranţi. Ştiţi foarte bine că aproape 15.000 din aceştia au reuşit să intre în România, restul de 75.000 fiind opriţi la frontieră.
În acelaşi timp, ministrul Afacerilor Interne dă asigurări că taberele pentru refugiaţi sunt pregătite, pot fi alimentate cu energie şi exista provizii de alimente.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰