Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Gradul de poluare din marile oraşe din România, măsurat cu roboţi. Inversiunea termică a adus aer otrăvitor în Bucureşti şi Braşov în ultimele zile

Roboţi de mare precizie vor stabili gradul de poluare în marile oraşe din ţară. România se numără printre ţările cu cel mai nociv aer din Uniunea Europeană şi este în vizorul Comisiei Europene pentru neîndeplinirea angajamentelor de mediu. De câteva zile, la Bucureşti, senzorii de monitorizare arată că nivelul de poluare este de patru ori mai mare decât limita. Iar contrastul între atmosfera din municipiul Brașov și cea din stațiunea Poiana Brașov e frapant. Jos e o zi mohorâtă, friguroasă, cu aer greu respirabil iar sus, pe pârtii e soare, cald și aerul e curat. 

de Ana Grigore

la 23.01.2025 , 08:42

Ieri-dimineaţă, la ora 7, staţiile de măsură din Capitală erau pe roşu - aerul era otrăvit în aproape tot oraşul. În nordul şi estul Bucureştiului, atmosfera a rămas îmbâcsită de poluare până după amiază. Şi în centru a fost greu de respirat. 

Gradul de poluare din marile oraşe din România, măsurate cu roboţi

La prânz, senzorul amplasat în Piaţa Operei din Capitală înregistrează o valoare de 100 micrograme pe metru cub, ceea ce înseamnă un prag de patru ori mai mare faţă de media anuală. Acest lucru are şi repercursiuni. Din totalul de pacienţi ajunşi anul trecut la spitalele din Bucureşti cu boli cauzate de poluare, aproape 6000 şi-au pierdut viaţa.

Vezi și

Poluarea are trei cauze principale. Traficul, noxele emise de sobe şi centrale termice şi arderea ilegală a deşeurilor de la marginea Bucureştiului. Situaţia a fost agravată zilele acestea şi de lipsa curenţilor de aer şi de temperaturile scăzute. 

Pe acelaşi subiect

"Dacă în vacanţa de iarnă am avut precipitaţii, vânt puternic, care au ajutat la dispersarea poluării, o dată cu întoarcerea oamenilor din vacanţă şi a copiilor la şcoală, am avut calm atmosferic în Bucureşti şi Ilfov, ceea ce înseamnă că poluanţii nu s-au dispersat", a declarat Oana Neneciu, specialist în calitatea aerului. 

"Poluarea  duce la o scădere a apărării organismului, favorizează infecţiile respiratorii, agravări ale acestor boli cronice, respiratorii, în primul rând, dar să nu uităm şi cele cardiovasculare", a declarat Florin Mihaltan, medic pneumolog.

Medicii recomandă să purtăm mască de protecţie în zilele cu poluare mare. Pare singura metodă de apărare, în condiţiile în care statul a rămas în urmă cu reformele de mediu cerute de Comisia Europeană. Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi sunt cele mai poluate oraşe din ţară.

"Atâta timp cât la nivelul Bucureştiului nu va fi întocmit acel plan Integrat de Calitate al aerului, care să abordeze cele două mari teme esenţiale - traficul din Bucureşti, respectiv încălzirea rezidenţială, probabil ca aceste discuţii se vor perpetua în fiecare an. Garda de Mediu, anul trecut, a amendat primăria Capitalei cu 250.000 de lei şi a cerut măsuri de remediere", a declarat Andrei Corlan, comisar Garda de Mediu. 

O pâclă groasă a pus, în aceste zile, stăpânire şi pe Brașov, cu centrul său istoric și cartierele de blocuri. Aşa arată municipiul Braşov într-o zi în care se manifestă fenomenul de inversiune termică. Potrivit specialiştilor, într-o asemenea zi lipseşte ventilaţia naturală, iar aerul poluat rămâne în zona locuită, înconjurată de forme de relief înalte.

Datele analizelor efectuate de Agenţia de Protecţie a Mediului confirmă ceea de localnicii și turiștii simt la fiecare respirație.

"Presiunea aerului este mai mare şi atunci poluanţii sunt mai greu de, fenomenul de dispersie este greoi", a declarat Simona Pascu, șef de serviciu APM Brașov.

"În toată ţara avem probleme în momentul ăsta pe calitatea aerului. Noi ce putem face e să măsurăm prin aceste staţii, iar după trimitem email-uri cu situaţia în sine către Garda Naţională de Mediu şi către DSP-uri unde situaţia e extrem de gravă", a declarat Laurențiu Păștinaru, director ANPM.

Roboţi de mare precizie vor cântări de săptămâna viitoare particulele de praf din Bucureşti, Braşov şi Timişoara şi vor stabili gradul de poluare fără intervenţie umană.

Ana Grigore Like

Mereu am fost curioasă să aflu ce se întâmplă în jurul meu, să cunosc oameni și povești. Meseria aceasta mă caracterizează cel mai bine și cred că ea m-a ales pe mine înainte ca eu să o aleg pe ea.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Renunţaţi des la dorinţe în favoarea cheltuielilor esenţiale?
Observator » Evenimente » Gradul de poluare din marile oraşe din România, măsurat cu roboţi. Inversiunea termică a adus aer otrăvitor în Bucureşti şi Braşov în ultimele zile