Antena Meniu Search
x

Harta interactivă care arată când începe școala după Paște. Unde se face școală online sau școală cu prezență fizică

Specialiștii de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca au realizat o hartă interactivă care arată rata de incidență a SARS-CoV-2 în fiecare localitate din România, cu o funcție specială pentru părinți, elevi și profesori ce indică scenariul școlii/școlilor din acea localitate.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 04.05.2021, 15:08

elevi la școală
Când începe școala și cum se vor face cursurile - hartă interactivă - Mediafax Foto / Alexandru Dobre via Hepta (arhivă) / econ.ubbcluj.ro/coronavirus

În cazul localităților cu o rată de incidență sub 1 la mie, pe hartă apare scenariul verde și indicația “prezență fizică”. Harta poate fi accesată pe site-ul Universității Babeș-Bolyai.

În localitățile aflate în scenariul galben, cel roșu fiind desființat prin comasarea cu acesta, rata de incidență este de peste 1 la mie iar pe hartă apare indicația “școală online”. Această indicație este valabilă doar pentru clasele 5-7 și 9-11, elevii de ciclul primar și copiii de grădiniță venind fizic la cursuri sau activități didactice până la intrarea în carantină a localității, indiferent de scenariu.

Cursurile încep pe 5 mai, după vacanţa prelungită de primăvară

Ministerul Educaţiei a publicat, marţi, incidenţa cazurilor de coronavirus pe localităţi, în funcţie de care se vor relua cursurile începând de miercuri. Două scenarii sunt avute în vedere – cel verde, cu toti elevii prezenţi fizic la şcoală, în localităţile unde incidenţa este sub 1 la mie, şi scenariul galben, în localităţile cu incidenţa peste 1 la mie.

Rata de incidenţă la care se face referire este cea din ultimele 14 zile.

Astfel, grădinițele și școlile se redeschid miercuri, 5 mai 2021, după vacanța de Paște. Miercuri vor începe cursurile copiii de grădiniță, precum și elevii care nu susțin examene, adică cei din clasele pregătitoare – a IV-a, elevii din a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a și a XI-a. Elevii din ani terminali vor reveni la școală pe 10 mai 2021. În această categorie intră cei de clasa a VIII-a, a XII-a, a XIII-a și ultima clasă din învățământul profesional.

Potrivit documentului publicat de Ministerul Educaţiei, peste 1.100 de localităţi sunt în scenariul galben. Cea mai mare rată de infectare din ţară, de 8,37 se nregistrează în localitatea Berzoia din judeţul Caraş-Severin. 

Ordinul nr. 3235/93/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 122 din 5 februarie 2021, Partea I, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează.

Consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ propune ISJ/ISMB aplicarea scenariului de organizare şi desfăşurare a cursurilor în unitatea de învăţământ, pe baza criteriului epidemiologic privind rata incidenţei cumulate la nivelul localităţii, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.

Două scenarii: școală online sau școală cu prezență fizică

Scenariul 1 prevede participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, în localităţile unde incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori. 

Scenariul 2 vizează a) Participarea zilnică, cu prezenţă fizică, în unităţile de învăţământ a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi  a XII-a, a XIII-a, şi a celor din anii terminali din învăţământul profesional şi postliceal, precum şi a elevilor din învăţământul special, indiferent de clasă, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie sanitară; şi b) Participarea zilnică, în sistem online a elevilor din celelalte clase/ani de studiu, acolo unde incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1/1000, dacă la nivelul localităţii nu este declarată starea de carantină.

Reguli stricte de distanțare, aerisire și igienă pentru elevi

De asemenea, în ordin se arată că exte permisă organizarea orelor remediale, cu prezenţa fizică, în unităţile de învăţământ, dacă la nivelul localităţii nu este declarată starea de carantină, sub condiţia asigurării stricte a normelor de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul Sars COV-2, respectiv, distanţare corectă, aerisirea frecventă a spaţiilor, respectarea normelor de igienă şi  purtarea obligatorie a măştii de protecţie.

Totodată, este permisă participarea preşcolarilor/elevilor din învăţământul special, cu prezenţa fizică, la nivelul tuturor grupelor/claselor, în toate unităţile de învăţământ care funcţionează în localităţi în care nu este declarată starea de carantină, sub condiţia asigurării stricte a normelor de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul Sars COV-2, repectiv, distanţare adecvată, respectarea normelor de igiena şi asigurarea ventilării regulate a spaţiilor.

"Personalul didactic/nedidactic şi personalul didactic auxiliar implicat în procesul de învăţământ prevăzut la alin (7) are obligaţia să poarte mască în permanenţă în cancelarie, în timpul deplasării în incinta unităţii de învăţământ şi în timpul pauzelor atât în interior cât şi în exterior, precum şi în sălile de clasă, cu exceptia situaţiilor în care procesul specific de predare/învăţare/recuperare impune un contact vizual complet, caz în care vor folosi viziere şi vor evita în permanenţă contactul faţă în faţă cu copiii la o distanţă mai mică de 2 m", mai scrie în document.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat, miercuri seară, o decizie prin care se permite ca elevii din învăţământul special să participe fizic la ore, indiferent de rata de infectare din localitate, dacă localităţile nu sunt în carantină. De asemenea, efectivele claselor terminale, care fac ore fizic, nu mai trebuie înjumătăţite.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Harta interactivă care arată când începe școala după Paște. Unde se face școală online sau școală cu prezență fizică