Antena Meniu Search
x

Video Ideea genială a unui inginer român pentru a face cărămizi. A descoperit rețeta perfectă folosind un material reciclabil neașteptat

Un inginer român a găsit reţeta perfectă pentru cărămizi. A adăugat în ele resturile de la cafea şi a obţinut un produs nu doar prietenos cu mediul, ci şi de bună calitate pentru construcţii.

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 15.10.2023, 09:30

Vezi și

Sarpataki Alpar - inginer: Aici avem depozitat pe un termen scurt zaţul de cafea, îl introducem într-un dozator care după aia mai este amestecat în materie primă şi dozat în extruder acolo.

Ideea genială a unui inginer român pentru a face cărămizi

Doctorul cărămizii. Aşa este prezentat de specialiştii în construcţii sustenabile restul care rămâne din cafeaua noastră în fiecare dimineaţă. Iar într-o fabrică din Sălaj avem şi reţeta perfectă pentru clădiri prietenoase cu mediul: cărămizi care conţin materiale reciclabile.

Sarpataki Alpar - inginer: Zaţul de cafea la cărămidă îl folosim cam de doi ani. Este un foarte bun degresant şi are şi un aport caloric. Ajută la porozitatea cărămizii şi ajută şi la ardere. Ăsta e cel mai potrivit pentru că are granulaţie perfectă. Nu trebuie măcinat, nu trebuie cernut. Este perfectă. 

Pe acelaşi subiect

BCA-urile, cărămizile clasice sau bolţarii ar putea fi istorie în câţiva ani. Sarpataki Alpar este inginer. Lui i-a venit ideea să folosească materiale reciclabile în construcţii. Piedica mare în calea unei afaceri prospere? Zaţul prea puţin. Doar anul trecut fabrica a folosit peste o mie de tone.

Sarpataki Alpar - inginer: Ca să putem introduce în fiecare zi în toate produsele, momentan se vede că este imposibil. Dar, teoretic nu este imposibil, pentru că foarte multă cafea se foloseşte în lume.

Alex Prunean, reporter Observator: Anual, în lume sunt consumate peste 500 de miliarde de ceşti de cafea care, evident, produc o cantitate uriaşă de zaţ: aproape 6 milioane de tone. Poate nu v-aţi gândit niciodată la sta, dar zaţul contribuie extrem de mult la încălzirea globală pentru că în descompunere produce metan, un gazu de 28 de ori mai dăunător decât dioxidul de carbon. 

Daniel Șologon - ceo fabrica materiale: De-a lungul timpului am pus multe lucruri: rumeguş, cenuşă, deşeu de hârtie, sticlă. Acestea toate fac un produs mai bun. Contra intuitiv, dar bun. Arzând în cuptor, fac porozitate, este mai bun pentru eficienţă termică şi fonică şi este mai uşor. Fiind mai uşor, se poate transporta în cantitate mai mare într-un camion. Ai mai puţine TIR-uri pe care le foloseşti, mai puţine emisii.

Deocamdată, cărămizile sustenabile nu sunt mai ieftine decât cele clasice, asta pentru că fabrica procură greu materialele reciclabile. Oamenii vor să introducă în cărămizi chiar şi lâna de oaie care va face izolarea termică a locuinţei mult mai bună. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Evenimente » Ideea genială a unui inginer român pentru a face cărămizi. A descoperit rețeta perfectă folosind un material reciclabil neașteptat