Imagini rupte din Rai! Alun, satul de MARMURĂ din România nemaivăzută
România este o ţară minunată, cu poveşti şi locuri unice! Dar câte dintre acestea sunt cunoscute? Satul Alun, de exemplu, îţi tăie răsuflarea
România este o ţară minunată, cu poveşti şi locuri unice! Dar câte dintre acestea sunt cunoscute? Satul Alun, de exemplu, îţi tăie răsuflarea
Dumnezeu a avut grijă de localitatea hunedoreană Alun. I-a desenat culmi şi văi, l-a înzestrat cu fâneţe bine adăpostie, i-a înălţat de strajă arbori sănătoşi şi i-a tras şi un firicel de apă prin mijlocul aşezării.
E atâta linişte aici încât te întrebi de ce te-am mai întoarce la zbuciumul marilor oraşe, la asfalt şi lumea cenuşie de atâtea griji. De ce? Ca să poţi reveni oricând într-un astfel de loc în care natura şi creaţia omului au devenit totuna.
TIMPUL S-A OPRIT AICI!
În satele uitate de lume, singurul lucru care mai lasă urme este trecerea timpului. Oamenii au dispărut. Cei tineri au plecat la şcoli şi nu s-au mai întors, iar bătrânii au mai rămas… în memoria celor dragi.
Satul Alun, situat la numai 30 de kilometri de municipiul Hunedoara, este una dintre aceste aşezări. Aici pare că şi-a făcut culcuşul eternitatea.
Satul nu a fost dintotdeauna pustiu. În urmă cu aproape 30 de ani aici satul forfotea de viaţă. Acum, aici locuiesc mai puţin de cinci oameni. Două călugăriţe au grijă de biserica de marmură, un ajutor de cioban s-a stabilit de curând într-una din casele din Alun şi câţiva bătrâni îşi împart timpul şi grijile între gospodăriile din sat şi casele din Deva şi Hunedoara.
Porţile celor mai multe dintre case au fost ferecate, însă lanţurile şi lacătele lor au ruginit. Pe alte uliţe, casele de cărămidă, cu fundaţii de marmură, stau să se prăbuşească sub apăsarea timpului. Aceasta după ce gardurile li s-au surupat, iar acoperişurile din şindrilă li s-au încovoiat şi au plesnit.
SATUL ÎNMĂRMURIT!
În trecut, satul Alun devenise celebru pentru cariera de marmură înfiinţată la poalele lui. Marmura adusă de la Alun a fost folosită, spun oamenii, ca material de construcţii pentru Casa Poporului.
Satul Alun e dominat de o biserică mare, parcă prea mare pentru câţi oameni mai sunt acum aici, numărându-i chiar şi pe cei care ajung doar în weekend, vara.
Lăcaşul de cult e ridicat, în întregime, din marmură. Înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, oamenii doreau o biserică mai mare. Au reuşit s-o ridice între 1937 şi 1939, iar între 1963 şi 1966 au pictat-o în întregime. Urmaşii lor se mândresc acum, spunând că la Alun este singura biserică din ţară ale cărei ziduri sunt sută la sută din marmură.
Biserica veche este ascunsă după o gospodărie, undeva pe o culme mică de deal. Se spune că e veche de aproape 300 de ani, dar nu e cu nimic mai prejos, ca frumuseţe, decât cea din marmură. Din punct devedere istoric şi artistic îi este chiar superioară, fiind declarată monument.
ULIŢA PAVATĂ CU MARMURĂ!
De pe culmea Munţilor Poiana Ruscăi ce duce spre comună Bunila, vezi din drum, jos în dreapta, o vale crestată de o dungă albă. E prea albă ca să fie un râu şi prea albă ca să fie un drum de ţară obişnuit. Când cobori constaţi că e, totuşi, un drum, pavat cu pietre de... marmură.
E vechiul drum care cobora de la Alun, trecea prin pădure şi ajungea la Retişoara, apoi la Govăjdie. Nu se mai foloseşte acum pentru că porţiunea din pădure s-a stricat. În sat nu mai are cine să îl repare, cum se făcea pe vremuri, când fiecare familie era obligată să aibă grijă de porţiunea din faţa casei.
În fiecare ediţie Secvenţial, Antena3, duminică, de la ora 17.00, veţi păşi în satele unicat aşezări ce au o poveste inegalabilă. Peste 20 de expediţii la care trebuie să fii parte pentru a putea descoperi satul care te înmărmureşte, satul care "îmberzeşte" an de an, satul morilor de apă ori cel al treptelor spre cer, cătune medievale secrete sau sate care întrec oraşele.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰