Antena Meniu Search
x

Video "Îmi este teamă în fiecare zi de cutremur". Bucureștenii se gândesc cu groază că un seism cu magnitudine peste 7 ar provoca o tragedie naţională

S-au împlinit 82 de ani de la cutremurul devastator din 1940, care a avut o magnitudine de 7,7 pe Righter şi care a pus la pământ zeci de clădiri din Bucureşti. Cei care îşi aduc aminte cu groază de acele momente se tem că dacă un nou cutremur de asemenea magnitudine s-ar produce acum, ar provoca o catastrofă. Iar statisticile arată că oamenii nu se tem degeaba: în România, aproape 3000 de clădiri sunt încadrate în clasa cu risc seismic ridicat.

Alin Stan
de Alin Stan

la 14.11.2022, 08:51

Vezi și

Suntem pe strada strada Toma Caragiu din Bucureşti. Au trecut 82 de ani de la cutremurul din 10 noiembrie 1940 şi 45 de la cel din 1977. Atunci, multe clădiri au fost puse la pământ, printre care blocul Casata, Scala sau Belvedere. Pentru a readuce în memoria românilor acele eventimente, reprezentanţii Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului au organizat un tur prin zona centrală a Capitalei, fiind prezentate publicului mai multe clădiri cu risc seismic. 

Dragoş Toma, reprezentant INFP: Este un tur intitulat Bucureştii şi Cutremurele care aş vrea să spună povestea, dar mai mult spun e faptele adevărate cu privire la ce s-a întâmplat în Bucuresti în timpul cutremurelor majore. 

Bucureștenii se gândesc cu groază că un nou cutremur mare ar provoca o tragedie naţională

Este povestea clădirilor afectate de aceste cutremure, dar foarte important este o experienţă vizuală care arată unei populaţii foarte eterogene cât de mare este problema riscului şi în prezent. Zeci de bucureşteni au participat la acest tur. Toţi se gândesc cu groază că un nou cutremur mare ar provoca o tragedie naţională.

Pe acelaşi subiect

Eu am fost impresionată. Aveam 10 ani şi nu aş vrea să mai trăiesc aşa ceva. 

Mie îmi este teamă în fiecare zi de cutremur. 

Mi se pare că este un  pericol şi mai mare faţă de 77. 

Cele vechi şi care nu sunt reabilitate, cel mai probabil au o şansă de a se prăbuşi.

Edilii Capitalei nu au o mână fermă. Primăria trebuie să facă ceva ca să arate centrul Bucureştiului ca o capitală. Nu arată ca o Capitală.  

Participanţii la tur au avut parte şi de un experiment. 

Prima oară o să simtiti unda primară a acestui cutremur care călătoreste pe cel mai scurt drum. 

Sunteţi gata? Cutremur! 

Mii de clădiri din România, vulnerabile în faţa cutremurelor

Două mii de imobile au bulină roşie, iar peste 400 sunt încadrate în gradul 1 de risc seismic. Este situaţia cu care se confruntă Bucureştiul. 

Alin Stan, reporter Observator: Clădirea din spatele meu este una dintre cele aproximativ 3000 pe care le are România privind riscul seismic ridicat. În cazul în care în ţara noastră va mai avea loc un cutremur de peste 7 Grade pe Scara Righter, aşa cum a fost cel din 1977, multe dintre astfel de imobile vor fi puse la pământ. 

Răzvan Munteanu, reprezentant Primăria Capitalei: În prezent, municipalitatea lucrează la 90 de imobile în evaluare şi în propunere de soluţii din perspectiva proiectării. De asemenea, de anul acesta avem o nouă lege care vine şi permite consolidarea cu finanţare gratuită din partea Guvernului prin programele naţionale. 

Turul a avut loc pe Bulevardul Bălcescu şi Bulevardul Magheru din Bucureşti. Potrivit Băncii Mondiale, la nivelul Bucureştilui sunt peste 20 de mii de clădiri care riscă să se prăbuşească la un eventual cutremur major, însă nu au fost înregistrate până acum. De asemenea, în ultimii trei ani au fost iniţiate şantiere pentru 12 imobile, doar trei dintre ele fiind reabilitate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » "Îmi este teamă în fiecare zi de cutremur". Bucureștenii se gândesc cu groază că un seism cu magnitudine peste 7 ar provoca o tragedie naţională