Antena Meniu Search
x

Video Filmul celui mai puternic cutremur din România în ultimii 4 ani: "S-a zguduit patul, mă mir cum de nu a căzut"

România s-a zgâlţâit puternic în această dimineaţă. Un cutremur cu magnitudinea 5,4 - cel mai mare din ultimii patru ani - a avut loc în zona Vrancea-Buzău. S-a simţit puternic în Bucureşti, mai ales la etajele superioare, dar şi în alte oraşe. Ba chiar şi în Republica Moldova. Autorităţile au explicat ca nu au emis mesaje Ro-Alert, ca să nu panicheze populaţia. Mulţi români au fost avertizaţi însă cu câteva secunde înainte că urmează un cutremur de aplicaţiile instalate pe telefoanele mobile. 

de Redactia Observator

la 03.11.2022, 19:42

Vezi și

La ora 6 şi 50 de minute, România s-a cutremurat. Ca de obicei, undele de şoc au pornit din zona Vrancea, de la 149 de kilometri adâncime. Au parcurs zece kilometri pe secundă. Au ajuns în 15 secunde la Bucureşti, în 50 de secunde în Timişoara şi în 25 de secunde la Chişinău. Seismul s-a simţit puternic în zona Capitalei şi localtăţilor Ploieşti, Braşov, Brăila, Galaţi. 

Românii, surprinşi de cutremur

"Am simţit cum se mişcă chiuveta. Eram la baie, câteva secunde", spune o femeie. "S-a zguduit patul de s-a deplasat stânga-dreapta. Mă mir cum de nu a căzut, că a fost 5 virgulă ceva", povesteşte un bărbat. În Centrul Vechi, zonă împânzită de clădiri cu bulină roşie, pompierii au luat la pas străduţele pentru a se asigura că nimeni nu este în pericol: "Nu s-a întâmplat nimic, n-au fost probleme".

Bucureştiul este capitala europeană cu cel mai mare risc seismic. "Iată cum arată o bună parte din clădirile abandonate din Capitală. În total, sunt 353 de imboile cu grad 1 seismic. Se pot prăbuşi oricând. Alte peste 360 cu grad 2 seismic pot suferi pagube majore", arată Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator.

Pe acelaşi subiect

Cu toate acestea, reabilitările se fac extrem de greu. Din 1996 și până în prezent, în Capitală au fost consolidate 103 clădiri. "În ultimii trei ani de zile au fost iniţiate şantiere pentru 12 clădiri. Din cele 12, trei sunt finalizate. Este extrem de puţin", a declarat Răzvan Munteanu, director Administraţia Muncipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic.

Efectele seismului, filmate pe camere

În Buzău, camerele de supraveghere au surprins efectele cutremurului. Obiectivul se clatină câteva secunde. Oamenii s-au gândit imediat la seismul care a făcut prăpăd în urmă cu 45 de ani. "M-am speriat, vă daţi seama. Că am mai trăit și în '77, aveam 12 ani și frica...", mărturiseşte o femeie.

În Prahova, un câine se sperie şi începe să latre când simte că totul se zguduie în jurul lui. La fel de puternic s-a simţit şi în Vaslui. "Îmi beam cafeaua şi am simţit cum i se vărsa cafeaua din mână lu" tata", povesteşte un tânăr.

Imediat după ce s-au dezmeticit, oamenii s-au întrebat de ce nu au primit mesaje RO-Alert, ca şi în cazul unui incendiu sau unei furtuni puternice. Explicaţiile ar fi simple, spune şeful DSU. "Dând mesaje cu câteva seciunde înainte, face ca oamenii să fugă imediat. Va induce panică. Populaţia nu este pregătită. Nu toată lumea ştie ce are de făcut. Începe să fugă în casa scărilor sau încearcă să iasă dintr-un spaţiu, asta poate să ducă la accidentări", susţine Raed Arafat.

Cutremurul s-a simţit şi în R. Moldova sau Bulgaria

Cutremurul a fost simţit şi de vecinii de peste graniţă, în Republica Moldova şi Bulgaria. În România, în ultimii trei ani, s-au produs 21 de cutremure cu magnitudinea mai mare de 4. Cel mai puternic din secolul 21 a fost înregistrat în 2004, când a măsurat magnitudinea 6. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Filmul celui mai puternic cutremur din România în ultimii 4 ani: "S-a zguduit patul, mă mir cum de nu a căzut"