Antena Meniu Search
x

CEO AstraZeneca: Marea Britanie şi alte ţări din afara UE au fost mai rapide pentru a-și finaliza comenzile. Nu ne-am angajat la un program pentru livrarea celor 300 de milioane de doze pentru UE

Compania AstraZeneca a răspuns criticilor oficialilor UE, cu privire la livrările întârziate ale vaccinului său Covid-19.

Cristian Ionescu
de Cristian Ionescu

la 27.01.2021, 15:29

Vaccinul AstraZeneca ar putea sosi cu o întârziere considerabilă în UE, după ce compania a anunţat că trebuie să-şi respecte obligaţiile cu alte ţări - Profimedia Images / Imagini de arhivă

Într-un interviu cu ziarul italian la Repubblica, CEO-ul companiei, Pascal Soriot, a declarat că AstraZeneca a fost de acord să facă "tot posibilul" pentru a livra dozele pe care le-au comandat țările UE, dar nu s-a angajat contractual să respecte un program.

Alte ţări au dat mai repede banii

Soriot a precizat că unele țări, inclusiv Marea Britanie, au fost mai rapide decât Uniunea Europeană pentru a-și finaliza comenzile, ceea ce înseamnă că producătorul de medicamente nu a putut să-i ofere blocului un angajament ferm cu privire la programul său de livrare.

"Am avut, de asemenea, probleme în lanțul de aprovizionare pentru Marea Britanie. Dar contractul britanic a fost semnat cu trei luni înainte de acordul privind vaccinul european. Deci, cu Marea Britanie, am avut încă trei luni în plus pentru a remedia toate problemele pe care le-am experimentat. În ceea ce privește Europa, am rămas cu trei luni în urmă pentru a remedia problemele respective", a spus el, citat de CNN.

Uniunea Europeană a declarat la începutul acestei săptămâni că AstraZeneca intenționează să furnizeze în săptămânile următoare considerabil mai puține doze decât a fost convenit și anunțat.

UE cere respectarea angajamentelor de livrare a vaccinului

Oficialii UE sunt îngrijorați de faptul că o lansare mai lentă ar putea amenința recuperarea blocului după pandemie, exact în timp ce încerca să evalueze impactul Pfizer (PFE) care furnizează mai puține doze din vaccinul pe care l-a dezvoltat cu BioNTech, decât s-a planificat săptămâna trecută.

Oficialii UE amenință acum că vor strânge controalele asupra exporturilor de vaccinuri, iar Italia a avertizat că ar putea lua măsuri legale.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: "Europa a investit miliarde pentru a ajuta la dezvoltarea primelor vaccinuri Covid-19 din lume, pentru a crea un bine comun cu adevărat global. Și acum companiile trebuie să își îndeplinească obligațiile. Trebuie să-și onoreze obligațiile"

Probleme la o fabrică din Europa

CEO-ul a recunoscut că AstraZeneca (AZN) a întâmpinat probleme la o fabrică din Europa. El a spus că faza incipientă a producției de vaccin este adesea "complicată", iar compania este "în principiu cu două luni în urmă" de unde dorea să fie.

"Aș vrea să fac mai bine? Desigur. Dar, știți, dacă livrăm în februarie ceea ce intenționăm să livrăm, nu este un volum mic", a spus Soriot. "Planificăm să livrăm milioane de doze în Europa, nu este în niciun caz un volum mic"

Uniunea Europeană a comandat 300 de milioane de doze din vaccinul AstraZeneca, care ar putea fi aprobat pentru utilizare imediat după această săptămână, cu opțiunea de a achiziționa încă 100 de milioane.

Marea Britanie: "Ne daţi nouă mai întâi"

Soriot a subliniat diferențele cruciale în acordurile pe care compania le are cu Regatul Unit și Uniunea Europeană.

"Contractul cu Marea Britanie a fost semnat mai întâi, iar Marea Britanie, desigur, a spus "ne daţi nouă mai întâi", iar acest lucru este suficient de corect", a spus el. 

Trei luni mai târziu, când Uniunea Europeană a dorit să fie furnizată "mai mult sau mai puțin în același timp" ca Regatul Unit, AstraZeneca nu a putut să își asume acest angajament.

"Contractul nostru [cu Uniunea Europeană] nu este un angajament contractual. Este cel mai bun efort. Practic am spus că vom încerca tot posibilul, dar nu putem garanta că vom reuși. ​​De fapt, ajungem acolo, dar suntem puțin întârziați", a spus el.

Exporturile de vaccin Covid din UE

Eforturile UE de vaccinare au primit un impuls miercuri, când Sanofi (SNY) a declarat că va produce 125 de milioane de doze de vaccin Pfizer / BioNTech pentru distribuție în bloc, cu livrări începând din vara anului 2021.

Dar, guvernele europene cer răspunsuri la întârzieri, subliniind că succesul eforturilor lor de vaccinare depinde de sectorul privat.

"Pe de o parte, nu putem decât să salutăm rezultatul științei, iar pe de altă parte, ei au un monopol și suntem total dependenți", a declarat ministrul belgian al Sănătății, Frank Vandenbroucke.

Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, a declarat luni că blocul comunitar va cere acum transparență deplină în ceea ce privește exportul de vaccinuri din Uniunea Europeană.

"În viitor, toate companiile care produc vaccinuri împotriva Covid-19 în UE vor trebui să furnizeze notificări timpurii ori de câte ori vor să exporte vaccinuri către țări terțe. Livrările umanitare nu sunt, desigur, afectate de acest lucru", a spus ea pe Twitter.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » CEO AstraZeneca: Marea Britanie şi alte ţări din afara UE au fost mai rapide pentru a-și finaliza comenzile. Nu ne-am angajat la un program pentru livrarea celor 300 de milioane de doze pentru UE