Antena Meniu Search
x

Cod portocaliu cu nămeţi şi vijelii. Iarna din octombrie a închis drumuri naţionale şi a lăsat mii de oameni fără curent

Efectele codului portocaliu de vânt puternic se simt în mai multe judeţe. Sunt sute de copaci smulşi din rădăcini, drumuri închise şi mii de oameni fără curent.

Vezi și

La munte ninge viscolit, iar vântul suflă, în unele zone, şi cu peste 120 de km pe oră! Efectele codului portocaliu de vânt puternic se simt în mai multe judeţe: sute de copaci au fost smulşi din rădăcini, mai multe drumuri au fost închise, iar mii de oameni au rămas fără energie electrică.

Vântul violent a lăsat în beznă locatarii de un întreg bulevard din Piatra Neamţ. Un copac a fost smuls din rădăcini, a rupt firele de înaltă tensiune şi a căzut peste un autoturism parcat. Peste 3000 de oameni din trei comune au rămas şi ei fără curent electric.  

Afectată de rafalele violente a fost, aseară, şi casa în care locuieşte preşedintele PNL Sibiu, Raluca Turcan. Bucăţi de tencuială s-au desprins de pe imobil şi au căzut pe trotuar. Din fericire, nimeni nu trecea în acel moment pe stradă. 

În alte judeţe, vijelia a venit însoţită de ninsori. Iar pe mai multe drumuri a fost prăpăd.

Pe drumul dinspre Lacul Roşu, mai mulţi şoferi au privit împietriţi cum vântul doboară copac după copac. 

Spre nordul ţării, vremea a fost şi mai violentă. În Pasul Tihuţa, la limita dintre judeţele Bistriţa-Năsăud şi Suceava, deja este iarnă în toată regula. Rafalele de vânt au depăşit 90 de kilometri pe oră. Pe drumul care leagă Transilvania de Moldova se circulă în condiţii de iarnă.

Zăpada depăşeşte 30 de centimetri. Ca să nu se producă polei, drumarii au împrăştiat continuu material antiderapant. Şoferii care nu şi-au echipat maşina pentru iarnă nu au avut nicio şansă să răzbească.

În toate zonele de munte, troienele au crescut cu fiecare oră. La Rânca, stratul de zăpadă a ajuns la 30 de centimetri. În Maramureş a nins abundent. Iar omătul măsoară o jumătate de metru. Încă de ieri dimineaţă, drumul dintre Cavnic şi Budeşti a fost blocat.

Cale întoarsă au făcut şi şoferii din Harghita care voiau să ajungă în staţiunea Praid sau la Lacul Roşu. Două drumuri naţionale au fost închise după ce sute de brazi au fost puşi la pământ de rafalele ce au depăşit 120 de km/oră. 

Situaţia s-a repetat şi în Suceava. Şi aici un drum a fost închis. În Neamţ şi în Mureş, aproape 4.000 de gospodării au rămas fără curent electric.

Avertizări nowcasting, de cod portocaliu, au emise date una după alta. În Cluj şi Sălaj, rafalele au depăşit 90 de kilometri pe oră. Iar, în zonele montane, vântul a bătut cu peste 120 de kilometri pe oră. Codul portocaliu de vânt puternic expiră astăzi, cu o oră înainte de miezul nopţii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Cod portocaliu cu nămeţi şi vijelii. Iarna din octombrie a închis drumuri naţionale şi a lăsat mii de oameni fără curent