Vin colindătorii! În satul Voiniceni din Mureş, locuitorii le-au pregătit colaci, plăcinte şi mere
Mai e puţin şi vin colindătorii. Trebuie primiţi cum se cuvine, aşa că, în multe zone din ţară, gospodinele îşi fac timp pentru covrigii de casă.
- Cu ce provocări s-ar putea confrunta România odată cu revenirea lui Trump la Casa Albă. DETALII la Observator 17:00, la Antena 1
- Două din trei companii româneşti nu rezistă mai mult de 10 ani. Iancu Guda, despre cum îţi poţi construi o afacere de succes
Mai e puţin şi vin colindătorii. Trebuie primiţi cum se cuvine, aşa că, în multe zone din ţară, gospodinele îşi fac timp pentru covrigii de casă. Pe vatră au pregătit colaci, dar şi plăcinte. Nu e muncă uşoară, dar îşi vor primi cadoul din zâmbetele copiilor care îşi potolesc foamea după colindat.
Drumul bunătăţilor începe chiar de la cocă. E frământată cu grijă de doamna Samson, după o metodă moştenită din familie.
Reţeta aluatului e simplă. Şi nu conţine pic din aditivii pe care îi găsim în comerţ.
Făină, drojdie, apă şi sare. Atât. Se frământă şi se lasă pe urmă la dospit cam o oră. E gata de frământat când se dezlipeşte de pe mână şi de pe vas, ne învaţă cei ai locului.
- Povestea emoționantă a lui nea' Florea, veteranul de război ţinut prizonier 2 ani in Siberia. Familia credea că...
- Cinci pui de câine, găsiţi abandonaţi într-o pubelă de gunoi din Sectorul 5. Micuţii au fost auziţi...
- O şosea din Iaşi a devenit coşmarul şoferilor. Sunt întinse capcane pe drum şi sunt aruncate pietre în maşini
- În 2024, numărul apelurilor non-urgente la 112 a scăzut cu aproape un million. Judeţele din care s-au dat cele...
- Expoziţii de păsări şi animale rare în Suceava şi Sighişoara. Vizitatorii au putut pleca acasă şi cu un nou...
Mai apoi, gospodina împleteşte cei mai falnici colaci.
Iar după ce îi lasă la dospit, pregăteşte şi palaneţele. Sunt plăcinte tradiţionale, din împrejurimile Transilvaniei, umplute după preferinţele fiecăruia.
Şi, în timp ce femeile casei sunt la bucătărie, tata Ică se ocupă de foc, la cuptorul vechi de 50 de ani. Ce iese de pe vatra încinsă este irezistibil pentru orice amator de preparate tradiţionale.
Cu aceste bunătăţi vor fi primiţi colindătorii mâine seară, dar şi cu mere şi nuci.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰