Înaltă tradare, acuzaţiile aduse Vioricăi Dancilă. Plângerea ar putea lăsa România, din nou, fără premier
Pentru prima oară în istorie, premierul României se află în faţa unor grave acuzaţii: înaltă trădare şi divulgarea de secrete de stat. Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a depus o plângere penală împotriva Vioricăi Dăncilă pentru patru infracţiuni, după scandalul legat de mutarea ambasadei din Israel. Acuzaţiile ar putea duce la suspendarea premierului. Astăzi, preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut din nou demisia. În replică, liderul PSD a numit demersul "o tentativă de lovitură de stat".
La câteva ore după ce preşedintele cerea pentru a patra oară public demisia premierului, Viorica Dăncilă a mai primit o lovitură. E acuzată de înaltă trădare, uzurparea funcţiei, prezentarea cu rea credinţă de informaţii preşedintelui României şi divulgarea de informaţii secrete de stat. Ludovic Orban i-a făcut plângere penală.
Acuzat şi el de divulgarea de informaţii secrete de stat, Dragnea a reacţionat.
Liviu Dragnea, lider PSD:
- Azil al groazei, descoperit în Bacău de ANPC. Zeci de bătrâni primeau mâncare expirată de luni de zile
- Un minor de 15 ani s-a urcat la volanul unei maşini şi a provocat un accident grav, în Constanţa. A fost găsit...
- Rezultate LOTO 6/49 duminică 16 februarie 2025, ora 18:50. Numerele câştigătoare la loto azi
- Eurostat: România este codaşa Uniunii Europene la educaţia digitală. Care sunt cauzele
- Cutremur azi în România. Un seism de 3,6 pe scara Richter s-a produs în Vrancea
Este o plangere penala a lui Klaus Werner Iohannis, Orban este o unealtă, este un demers care inseamna o tentativa de lovitura de stat.
Plângerea ar putea să lase România, din nou, fără premier.
Alixe Drăghici, avocat
Există această posibilitate legală ca preşedintele României să dispună suspendarea din funcţie a primului ministru atunci când faţă de aceasta s-a dispus începerea urmăriri penale.
Potrivit rrt. 394-398 din Codul Penal, trădarea se defineşte prin fapta cetăţeanului român de a intra în legătură cu o putere sau cu o organizaţie străină ori cu agenţi ai acestora, infracţiunea de înaltă trădare şi se pedepseşte cu detenţiune pe viaţă sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Acuzaţiile sunt aduse în contextul mutării ambasadei româniei din Israel şi vin ca urmare a memorandumului secret adoptat de Guvern.
Conform legii penale, înalta trădare se referă la legăturile unui membru al CSAT cu o putere străină sau cu agenţi ai acesteia, cu scopul de a suprima unitatea statului. Fapta se poate pedepsi cu închisoare pe viaţă.
Dacă procurorii ar începe o acţiune penală împotriva premierului Dăncilă, ar fi pentru prima dată în istorie când un şef al guvernului ar fi cercetat pentru înaltă trădare.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰