Antena Meniu Search
x

Video Încă un pod din Neamţ s-ar putea prăbuşi în orice clipă. Localnicii sunt îngroziţi: "Mergem cu inima la gât"

La patru zile de când podul de la Luțca, din Neamţ, s-a prăbuşit cu oameni şi maşini pe el, cei implicați tac sau nu sunt de găsit. Ar avea multe explicaţii de dat. Un raport oficial de acum patru ani arăta că podul avea nevoie de reparații capitale. A fost ignorat. În judeţ, mai sunt şi alte poduri în prag de prăbuşire

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 13.06.2022, 20:07

Vezi și

Girov, judeţul Neamţ. La nici 40 de kilometri distanță de podul de la Luțca, un alt pod stă sa cadă. Culmea, e tot în ograda Consilului Județean Neamţ. "Cel mai tare se vede sub pod cât de grav afectat este. După cum se observă, betonul a căzut şi acum putem să vedem că şi la cea mai mică atingere continuă să cadă, iar fierul beton este complet ruginit. În unele locuri a rămas gol", arată Clara Mihociu, reporter Observator. "Mai are o chemare şi cade jos. Mă mir cum de primarul nostru nu ia atitudine. Mergem cu inima la gât. E sub orice critică", se plânge o localnică.

Un alt pod din Neamţ stă să se prăbuşească

Din cauza stării avansate de degradare, în urmă cu trei ani Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iaşi a solicitat impunerea unor restricții pentru mașini de mare tonaj și limitarea vitezei la 30 de kilometri la oră, până când podul de la Girov intră în reabilitare. Între timp, șoferii îşi fac cruce. "Trec zilnic, eu ştiu. Cum ne-o fi norocul", spune un bărbat. "E un pericol. Eu vin în fiecare zi, de două, trei ori. Tot timpul îl cârpeşte", mărturiseşte un alt şofer.

Raport ignorat: arăta că podul de la Luţca are nevoie de reparaţii

Scenariul dramatic s-ar putea repeta. Mai ales că şi podul prăbuşit de la Luțca pare să fi căzut mai degrabă pradă nepăsării decât degradării. Un raport din 2018 făcut, culmea, la solicitarea Consiliului Județean Neamţ, a fost ignorat. Specialiștii din Iaşi arătau că starea podului este nesatisfăcătoare și propuneau lucrări ample, la structura de rezistența. Din păcate, niciuna dintre măsuri nu a fost aplicată. În schimb, a fost comandat un alt raport. Iar noile concluzii vorbeau doar de lucrări de suprafață, în loc de consolidare. 

Oamenii din zonă spun că nici nu trebuia să fii expert ca să-ţi fi dat seama de dezastru: "Un fel de cârpitură. Ca să spunem mai corect. Nu ni se dădea voie în zonă să mergem, nici cu bicicleta, nici pe jos, ca să nu cumva să vedem ce fac ei acolo". "Aşa-i la noi, în România. Banii la ei, aici, aşa s-au băgat", comentează un localnic. Astăzi, procurorii DNA au mers la podul prăbuşit pentru expertiză. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Încă un pod din Neamţ s-ar putea prăbuşi în orice clipă. Localnicii sunt îngroziţi: "Mergem cu inima la gât"