Video Încă o bombă de aviaţie sovietică, descoperită pe şantierul viitorului Spital Regional din Iaşi. A doua în două săptămâni
Descoperire şocantă pe şantierul viitorului Spital Regional din Iaşi. În timp ce muncitorii construiau o platformă au dat peste o bombă de aviaţie care cântăreşte nu mai puţin de 100 kilograme.
Incidentul vine la două săptămâni după ce pirotehniştii au intervenit în aceeaşi zonă pentru dezactivarea unei alte bombe de provenienţă rusească, din cel de-Al Doilea Război Mondial.
Atenție la muniția neexplodată
Atenţie! Dacă descoperiţi muniţii neexplodate, trebuie să sunaţi urgent la 112! Acestea sunt periculoase şi doar echipele special antrenate trebuie să intervină în astfel de cazuri.
"Elemente de muniție rămase neexplodate sau nedezactivate din cel de-Al Doilea Război Mondial au fost găsite în urma unor lucrări de amenajare/excavație în vederea construirii platformei pentru Spitalul Regional Iași, strada Moara de Vânt, din municipiul Iași. La locul intervenției acționează echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași. Echipa pirotehnică a luat măsură protejării zonei, iar echipaje ale poliției asigură perimetrul. În urma asanării a fost descoperită o bombă de aviație exploziv sudată FAB 100, de 100 kg, proveniență sovietică.
- Alertă cu bombă pe Șoseaua Kiseleff, din cauza unui "colet suspect" în care se aflau, de fapt, șervețele
- Bomba construită de un tânăr ruso-ucrainean într-un hotel din Paris i-a explodat în faţă. Ce se ştie despre...
- Bărbatul mort în timp ce făcea o bombă cumpărase materialele de pe internet. După explozie, i-a fost...
Pentru a evita producerea unor evenimente cu urmări tragice, în momentul găsirii elementelor de muniţie neexplodate, se INTERZICE:
• lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;
• comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase;
• aprinderea focului în apropierea muniţiilor descoperite neexplodate;
• introducerea muniţiilor în foc;
• topirea elementelor metalice de muniţii;
• tăierea muniţiilor cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură;
• folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte;
• utilizarea pulberilor şi explozivilor proveniţi din muniţii în scopuri artizanale;
• demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente;
• folosirea pentru joacă, de către copii, a unor muniţii cum sunt: grenadele, proiectilele şi focoasele sau alte elemente ale acestora.
Conform art. 162 din OMAI 135 din 14 octombrie 2015, pentru prevenirea accidentelor în cazul descoperirii muniţiilor neexplodate, cetăţenii au obligaţia să anunţe urgent evenimentul prin numărul unic de apel 112. Mulțumim tuturor participanților angrenați în gestionarea situației operative", au transmis reprezentanţii ISU Iaşi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰