Antena Meniu Search
x

Bomba construită de un tânăr ruso-ucrainean într-un hotel din Paris i-a explodat în faţă. Ce se ştie despre bărbat

Un bărbat, în vârstă de 26 de ani, ruso-ucrainean, originar din Donbas, a detonat o bombă într-o cameră de hotel din nordul Parisului, în apropierea aeroportului Charles de Gaulle. Autorităţile franceze au deschis anchetă pentru terorism. Nu este clar dacă suspectul a acționat singur sau în grup. Era sosit de puţină vreme în Franţa iar în camera sa de hotel au fost găsite mai multe dispozitive explozive, nitrat de amoniu, bani, mai multe paşapoarte false şi arme de calibru mic.

de Redactia Observator

la 06.06.2024 , 11:19

Bomba construită de un tânăr ruso-ucrainean într-un hotel din Paris i-a explodat în faţă. Ce se ştie despre bărbat
Bomba construită de un tânăr ruso-ucrainean într-un hotel din Paris i-a explodat în faţă. Ce se ştie despre bărbat - Radio France / BFMTV

Procurorii francezi au deschis o anchetă pentru terorism după ce un bărbat de naţionalitate ucraineană şi rusă a detonat materiale explozive într-o cameră de hotel din Val-d'Oise, la nord de Paris. Incidentul s-a petrecut luni, 3 iunie, la ora locală 16:30.

Tânărul de 26 de ani, vorbitor de limbă rusă, a primit îngrijiri medicale pentru arsuri semnificative la cap după o explozie. Bărbatul a fost transferat la un spital, apoi dus în arestul poliției în jurul orei 21:00. 

Ce se ştie despre tânărul care construia o bombă într-un hotel din Paris

Articolul continuă după reclamă

Jandarmii au găsit la percheziția camerei sale de hotel un adevărat atelier de fabricare a dispozitivelor explozive, a declarat pentru BFMTV o sursă din cadrul Parchetului Antiterorism. Au fost găsite mai multe dispozitive explozive şi nitrat de amoniu, un exploziv ieftin, folosit de terorişti. Anchetatorii au găsit, de asemenea, bani, mai multe paşapoarte false şi arme de calibru mic, potrivit Reuters. 

Pe acelaşi subiect

Ancheta a fost preluată de DGSI (Direcția Generală Securitate Internă) și PNAT (Parchetul Național Antiterorism). Bărbatul a fost audiat de polițiști miercuri seara. El este suspectat de plănuirea unui atac cu bombă şi de implicare în conspirație teroristă.

Dispozitivele explozive erau construite printr-o metodă veche care constă în conectarea lor la un telefon pentru a le declanșa, printr-un apel au spus surse din poliţie pentru BFMTV. Unul dintre aceste dispozitive a explodat, scrie BFMTV. Potrivit Reuters, suspectului i-a explodat în faţă peroxid de acetonă - o substanţă explozivă - în timp ce încerca să confecţioneze un dispozitiv exploziv artizanal. 

Are naţionalitate ucraineană şi rusă

Potrivit diferitelor pașapoarte găsite în camera sa, suspectul este de naționalitate rusă și ucraineană. El este din regiunea Donbas (estul Ucrainei, regiune controlată în bună parte de Rusia). "A trecut pe sub radar. Unul dintre aceste pașapoarte i-ar fi putut permite să plece rapid fără a trezi suspiciuni. Cred că acest lucru este foarte îngrijorător, arată în opinia mea că suntem într-adevăr în prezența unor acțiuni concepute, planificate, organizate de state", a comentat expertul Jérôme Poirot pentru BFMTV.

Bărbatul care avea pe numele său o cameră de hotel în Roissy-en-France era sosit "recent" în Franța potrivit unei surse apropiate anchetei, citate de France Bleu.

Premierul Franţei: Ingerinţele ruse ar putea fi "noul nostru război mondial"

Ingerinţele Rusiei în viaţa internă a altor state constituie o "otravă care caută să manipuleze opinia" publică şi care pot fi "noul nostru război mondial", a atenţionat joi prim-ministrul francez Gabriel Attal, informează AFP.

"Au fost văzute aceste mâini roşii pe memorialul Holocaustului, au fost văzute aceste stele ale lui David aplicate pe ziduri. Au fost văzute chiar recent sicriele ce au fost depuse sub Turnul Eiffel", a enumerat Attal la postul de televiziune France 2, cu referire la mai multe cazuri înregistrate în Franţa şi asupra cărora planează suspiciuni de manipulare externă.

"Şi eu spun, (că) aceste ingerinţe pot fi noul nostru război mondial. Pentru că în plus acestea sunt manipulări ce vin din exterior şi care caută să ne dezbine", a estimat el, la o zi după adoptarea unei legi asupra subiectului.

"Primul care a alertat asupra acestor ameninţări este chiar preşedintele Republicii (Franceze) în 2017, în faţa lui Vladimir Putin care se afla lângă el. Aceste ingerinţe sunt o otravă. Este o otravă care caută să manipuleze opinia publică, care caută să ne divizeze, care caută să lovească în securitatea noastră cu o nouă formă, o formă hibridă", a subliniat prim-ministrul francez.

În octombrie, după declanşarea războiului dintre Israel şi Hamas, stele ale lui David au fost aplicate pe mai multe faţade de clădiri în regiunea pariziană. Faptele, pentru care a fost arestat un cuplu din Republica Moldova, au fost imputate de autorităţile franceze Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB). În noaptea de 13 spre 14 mai, palme roşii au fost aplicate pe memorialul Holocaustului de la Paris şi poliţia franceză suspectează trei persoane care au fugit în străinătate.

Sâmbătă, trei persoane - un bulgar, un bărbat născut în Germania şi un bărbat născut în Ucraina - au depus la picioarele Turnului Eiffel sicrie acoperite cu un drapel francez pe care era scris 'soldaţi francezi din Ucraina'".

Rusia a dat marţi asigurări că nu se amestecă în Franţa şi a dezminţit orice campanie de dezinformare ce ar viza Jocurile Olimpice de la Paris. Parlamentul francez a adoptat în formă finală miercuri o lege pentru întărirea arsenalului împotriva ingerinţelor străine, lege ce presupune crearea unui registru naţional de influenţă, o procedură de îngheţare a activelor financiare şi întărirea cu titlu experimental a acestei lupte printr-o supraveghere algoritmică rezervată astăzi forţelor antiteroriste.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Mergeţi în vacanţă pe litoralul românesc sau în străinătate?
Observator » Stiri externe » Bomba construită de un tânăr ruso-ucrainean într-un hotel din Paris i-a explodat în faţă. Ce se ştie despre bărbat