Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Incendiul care a mistuit şcoala din Capitală e încă un mister pentru anchetatori

Nimeni nu ştie ce a declanşat focul care a lăsat 750 de copii în lacrimi. Pentru elevi, urmează luni întregi de haos: au fost despărţiţi şi mutaţi provizoriu în trei locuri, dar nu ştiu când se vor întoarce.

de Redactia Observator

la 29.05.2018 , 22:16

Nimeni nu ştie ce a declanşat focul care a lăsat 750 de copii în lacrimi. Pentru elevi, urmează luni întregi de haos: au fost despărţiţi şi mutaţi provizoriu în trei locuri, dar nu ştiu când se vor întoarce. La şcoala unde tavanul s-a prăbuşit acum un an, lucrările de reparaţii nici măcar n-au început.

A fost prima lecţie pe care elevii au primit-o în noua lor şcoală. Din clădirea în care au învăţat până acum, au mai rămas doar zidurile arse şi câteva cataloage şi registre puse la uscat, la soare. Au scăpat din flăcări, dar apa pompierilor aproape le-a distrus. În ele, sunt salvate datele a generaţii întregi. Pentru această mamă, trauma este dublă: în şcoala în care e înscris fiul ei, a învăţat şi ea acum două decenii. A aflat noaptea despre incendiu.  

Alexandra, mama elev:

Vezi și

La cinci jumătate dimineaţa, de la o mamică, am început să plângem amandoua la telefon, pentru că tot acolo am învăţat şi sunt amintiri pe care le-am lăsat în urmă. 

Incendiul care a mistuit şcoala 124 a dat peste cap vieţile a sute de copii, părinţi şi profesori. În cele trei unităţi care îi găzduiesc pe elevii afectaţi, programul s-a dat complet peste cap. Se învaţă chiar şi în trei schimburi. 

Elevii care intra primii la cursuri sunt elevii musafiri, cei de la şcoala 124, care încep orele la 7:30. Urmează mai apoi clasele primare, de la şcoala 126, iar al treilea schimb este format din elevii de gimnaziu care termină orele la 6 fix. 

Elevii speră ca din toamnă să se întoarcă în clasele lor. Sunt însă slabe şanse ca lucrările de reparaţie să fie gata, ar spune cei de la şcoala 141 - acolo unde tavanul de la etajul al doilea al clădirii s-a prăbuşit în 2017- şi prăbuşit a rămas. 

Şcoala 141 a fost închisă în urma cu fix un an de zile, dar lucrarile nu au început nici pana acum. Asta pentru ca şcoala este înca în licitatie, aşa ca elevii nu au nicio idee despre când s-au putea întoarce la vechiul sediu. 

Deocamdată, anchetatorii trebuie să descopere cauzele incendiului de duminică noapte. Şcoala, singura din Bucureşti cu toalete în curte, a fost ultima oară reabilitată acum 17 ani. Şi nici nu avea autorizaţie ISU, aşa cum nu au sute de şcoli din Capitală. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Credeţi că autoritățile fac suficient pentru a preveni violențele dintre clanurile interlope din Capitală?
Observator » Evenimente » Incendiul care a mistuit şcoala din Capitală e încă un mister pentru anchetatori