Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Incendiile de vegetaţie din România scapă de sub control. Pompierii se antrenează pentru intervenții ca-n Grecia

După un an cu incendii de vegetaţie record, pompierii se pregătesc pentru intervenţii de tipul celor din Grecia, în 2025. La Reşiţa, un cartier întreg a fost în pericol să ia foc. Din cauza secetei şi a valurilor de caniculă, în Caraş-Severin au fost de şase ori mai multe incendii decât anul trecut. Cele mai dificile operaţiuni de stingere sunt în zonele montane greu accesibile. Pompierii folosesc drone şi elicoptere pentru a lichida focarele care ameninţă localităţi întregi.

de Redactia Observator

la 04.09.2024 , 20:08

Incendiile de vegetaţie scapă de sub control, iar pompierii fac faţă cu greu focarelor care izbucnesc simultan în mai multe locuri. Zona de la nord de Reşiţa a fost pârjolită în ultimele două săptămâni. Flăcările au ras peste 200 de hectare de vegetaţie.

"Incendiul este undeva la 75-80% localizat, chiar lichidat pe limite. Focare mai există în zona arsă şi vor mai arde probabil încă pe parcursul a una, două, trei zile", spune Ionel Petru Tilca, inspector şef al ISU Caraş-Severin.

Un elicopter Black Hawk a survolat zona pentru a se asigura că nu există pericol de extindere. “Au fost mai multe focare în locaţii multiple şi asta ne duce cu gândul că a fost pus cu intenţie”, explică spune Ionel Petru Tilca, inspector şef al ISU Caraş-Severin. "O să plece o adresă şi către toate posturile de poliţie să ne informeze dacă au făcut cercetări şi dacă au găsit autorii acestor incendii", transmite Ioan Dragomir, prefect Caraş-Severin

Vezi și

Avertismentul autorităților

Pe acelaşi subiect

Autorităţile avertizează: din cauza schimbărilor climatice, vegetaţia se aprinde mult mai uşor, iar flăcările sunt greu de stins. În Caraş-Severin au fost 777 de incendii anul acesta faţă de 126 anul trecut.

“În această vară am avut aproape constant temperaturi mai mari cu 10 grade faţă de cele normale, iar ploile au fost extrem de puţine. În plus, vântul uscat şi fierbinte a amplificat uscarea vegetaţiei, dar şi a solului pe suprafeţe foarte mari din ţară", explică Simona Căpșună, meteorolog Observator.

În aceste condiţii, pompierii încep să se antreneze tot mai mult pentru intervenţii dificile, în păduri şi pe versanţi, în zone abrupte. O astfel de misiune au avut în zona montană Budureasa din Bihor. Relieful accidentat nu a permis înaintarea maşinilor de intervenţie. Focarele au fost greu de stăpânit din cauza vegetaţiei uscate şi a vântului intens.

Incendiile, provocate de focuri lăsate nesupravegheate

"Cele mai provocatoare intervenţii pentru stingerea incendiilor de vegetaţie au loc în zonele montane unde accesul este extrem de dificil. Din fericire, ţara noastră beneficiază de resurse aeriene care pot sprijini pompierii şi pot arunca apă asupra focarelor", transmite Marin Adrian, purtător de cuvânt IGSU.

Majoritatea incendiilor de vegetaţie sunt provocate de focuri lăsate nesupravegheate pe mirişti. Distrugerea resturilor vegetale cu ajutorul focului trebuie făcută sub strictă supraveghere şi cu un permis special de lucru cu focul, eliberat de Primărie.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Evenimente » Incendiile de vegetaţie din România scapă de sub control. Pompierii se antrenează pentru intervenții ca-n Grecia