Video Infractorii condamnaţi pentru fapte grave ar putea deţine arme după eliberare. Proiect de lege controversat
Un proiect de lege controversat dă voie celor condamnaţi pentru infracţiuni grave să aibă armă după eliberare. Foşti deţinuţi, închişi pentru trafic de persoane, de droguri sau şantaj nu vor avea, astfel, nicio interdicţie. La fel, demnitarii, magistraţii şi poliţiştii şi-ar putea cumpăra un adevărat arsenal.
Deşi acum condamnaţii penal nu mai au voie să deţină arme, lucrurile s-ar putea schimba. Un proiect de lege cere interdicţie doar pentru fapte comise cu violenţă. "Poate avem un traficant de droguri care nu a comis o violenţă neapărat dar evident nu ar fi nimeni de acord ca o persoană condamnata definitiv, deci s-a stabilit clar vinovăţia, să poată deţine o armă", a declarat Eugen Dima, vicepresedinte Federatia de Tir.
Printre iniţiatori se numără un parlamentar de la minorităţi, vânător şi colecţionar de arme
- Reporter: Traficul de droguri nu este o infracţiune cu violenţă, deci va avea voie traficantul de droguri să deţină o armă?
- Gheorghe Nacov: Consider că nu, v-am răspuns.
- Reporter: Dacă un vânător este condamnat pentru trafic de droguri, i se suspendă dreptul de a avea armă?
- Gheorghe Nacov: Nu, atâta timp cât nu este cu violenţă.
Propunerea modifică şi condiţiile în care posesorii de arme le pot utiliza. Parlamentarii cer şi ca posesorii de arme să nu le poată folosi dacă au consumat alcool sau sunt foarte obosiţi. Altfel spus, să nu se poată apăra pe ei sau să îi apere pe ceilalţi dacă înainte au băut o bere în oraş cu prietenii sau sunt extenuaţi după o zi de muncă. Un alt articol ar da dreptul unor categorii de angajaţi ai statului să cumpere câte arme consideră necesar.
"Această prevedere se adresează unei categorii foarte restrânse de cetăţeni, militari poliţişt magistraţi, cei care au funcţii publice cât sunt în activitate", a declarat Eugen Dima, vicepresedinte Federatia de Tir. În urma controverselor, parlamentarii şi-au retras rând pe rând susţinerea. Proiectul a trecut tacit de Senat si urmează să intre în dezbatere la Camera Deputatilor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰