Antena Meniu Search
x

Video "Inima noastră e aici. Vă rog să ne salvaţi!" 30.000 de oameni, printre care şi români, evacuaţi de pompierii din Rhodos la lumina lanternelor

Mii de turişti, inclusiv români, au fost evacuaţi din cauza incendiilor care au cuprins insula Rhodos. Vorbim despre cea mai mare operaţiune de evacuare din istoria ţării, potrivit oficialilor greci. Oamenii au fost scoşi cu bărci sau feriboturi de pe insulă, în timp ce autorităţile britanice au anunţat că vor trimite aeronave după cetăţenii din Regat. Cei evacuaţi şi-au petrecut noaptea în săli de sport care au fost transformate în spaţii de cazare. O companie aeriană şi un mare operator de turism au anunţat deja suspendarea vacanţelor.

Bogdan Dinu
de Bogdan Dinu

la 24.07.2023, 13:43

Vezi și

"Lasă totul! Lasă totul aici! Viaţa ta contează!", ţipă un pompier către o femeie. Sute de mii de turişti şi localnici s-au trezit prinşi în cercul de foc din insula Rodos. Ieri a început ceea ce autorităţile elene numesc cea mai mare operaţiune de evacuare din istoria ţării. "Casa mea...Tot ce avem e aici, inima noastră e aici. Vă rog să ne salvaţi!", spune o femeie. Aşa arată salvarea din infern: în toiul nopţii pompierii îi urcă pe oameni în bărci, la lumina lanternelor.

Zeci de pompieri şi voluntari au muncit toată noaptea pentru a mai domoli furia flăcărilor

Mare parte din paradis e acum scrum. În multe locuri pare că ninge cu funingine. 30.000 de oameni au fost deja mutaţi din case şi hoteluri. Printre ei, şi români. Prin pâcla de fum oamenii fug doar cu hainele de pe ei, către feriboturi. De exemplu acest tată care a fost fotografiat în timp ce alerga din calea dezastrului, cu fetiţa în braţe. "Este dificil, frustrant. Nu suntem siguri unde arde. Ni s-a spus să plecăm. Aşa că ne-am pus câteva lucruri în geantă şi am venit aici", spune un turist. Oamenii au fost duşi în săli de sport, săli de conferinţe sau direct în aeroport.

Incendiile de vegetaţie sunt alimentate de căldură şi vânt, iar munca pompierilor pare în zadar. Cele mai afectate zone sunt în est, la Kiotari și Genadi, dar şi în centrul insulei. Ambasada României la Atena anunţă că în jur de 30 de români au fost prinşi în zona de evacuare, dar se află momentan în afara oricărui pericol. "Suntem pe picior de a fi gata, în caz că trebuie să plecăm", a declarat Manuela Webber, turistă din România. În ciuda incendiilor, sunt români care şi au făcut curaj şi au plecat spre Grecia.

În ciuda incendiilor, sunt români care şi au făcut curaj şi au plecat spre Grecia. Pompierii români aflaţi în Grecia au fost chemaţi să intervină în Rhodos. Lupta cu flăcările este atât de dificilă, încât autorităţile din Grecia au cerut suplimentarea echipajelor de pompieri. Sunt mai multe maşini ale pompierilor care se îmbarcă acum pe feribot pentru a-i sprijini pe pompierii români care se află deja in Rhodos. Dezastrul s-a instalat şi în nordul Insulei Corfu, o altă destinaţie preferată de români. Flăcările au cuprins mai multe case, iar spre seară au fost emise mesaje de evacuare. Zeci de pompieri şi voluntari au muncit toată noaptea pentru a mai domoli furia flăcărilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » "Inima noastră e aici. Vă rog să ne salvaţi!" 30.000 de oameni, printre care şi români, evacuaţi de pompierii din Rhodos la lumina lanternelor