Video "Înstruţatul boului", o tradiţie veche de secole, păstrată în Bistriţa-Năsăud. Ce trebuie să facă fetele singure pentru a se mărita
În Căianul Mic, din Bistriţa-Năsăud, "înstruţatul boului" este o tradiţie veche de secole, respectată cu sfinţenie în a doua zi de Rusalii. Oamenii se îmbracă în straie populare şi împodobesc un bou, pe care îl scot apoi prin localitate. Dacă fetele singure reuşesc să atingă animalul, e semn că se vor mărita în acel an.
Localnicii din comuna Căianul Mic din judeţul Bistriţa-Năsăud păstrează cu sfinţenie tradiţiile transmise din generaţie în generaţie. Localnicii din comuna Căianul Mic din judeţul Bistriţa-Năsăud păstrează cu sfinţenie tradiţiile transmise din generaţie în generaţie. Tradiţiţia spune că fetele nemăritate trebuie să adune flori de pe câmp pentru a-i face boului o cunună de pus pe cap. Podoaba în formă de cruce, spun etnologii, este semnul mântuirii şi al biruinţei.
"Este un obicei închinat zeiţei Cibele, zeiţa fertilităţii solului, zeiţa în care aveau încredere strămoşii noştri că aduce rod bogat pământului", a declarat Alexandru Pugna, etnolog. Boul proaspăt împodobit este plimbat apoi prin tot satul. Dacă tinerele fete nemăritate reuşesc să îl atingă, e semn că se vor mărita anul acesta. La final, conform tradiţiei, podoaba de pe animal este urcată pe casa celui mai harnic om din sat. Obiceiul Înstruţatului are rădăcini în India. La noi în ţară, tradiţia lui este de peste trei sute de ani, fiind păstrată şi în alte sate din Transilvania. Ceremonia se încheie mereu cu o petrecere.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰