Antena Meniu Search
x

29 de români şi-au pierdut vieţile în război. Nu vor fi, însă, uitaţi niciodată! Un reportaj impresionant, chiar de pe front

În Afganistan, se moare! Asta ştie orice soldat român care ajunge în teatrul de război din inima Orientului. 29 de militari romani au căzut la datorie.

Vezi și

În Afganistan, se moare! Asta ştie orice soldat român care ajunge în teatrul de război din inima Orientului. 29 de militari romani au căzut la datorie. Sunt eroii pe care familiile şi camarazii lor îi mai ţin doar în suflete şi îi mai văd doar în fotografii. Însă, în cei 17 ani de la începerea războiului, peste 110 mii de oameni şi-au pierdut viaţa în Afghanistan. Majoritatea, civili. În ciuda eforturilor enorme pe care le fac militarii forţelor NATO pentru a menţine pacea. Pentru care, uneori, plătesc cu propriile vieţi.

15 septembrie 2017. Ziua care a mai adus un chip pe panoul eroilor noştri. Caporal Mădălin Stoica. Sanitar. O maşină capcană a intrat în convoiul militar şi a fost detonată. "Trusa medicală este în spatele meu. În momentul când va fi nevoie sunt pregătit să acord primul ajutor şi suport medical pentru întreg plutonul."

Caporalul Stoica era la prima lui misiune în teatrul de operaţii. A murit sub ochii neputincioşi ai camarazilor lui. "Am ieşit pe A4, mi-aduc aminte foarte bine, după care am intrat pe drumul pe care s-a detonat acea maşină. Am strigat: sunteţi bine? Am auzit doar două voci, atât..."

Una dintre ele era a lui Mădălin. Şi-a pierdut cunoştinţa în drum spre spital. Leziunile interne au fost prea puternice.

Pe acelaşi subiect

29 de militari români au pierdut războiul în ultimii 17 ani. În Baza Militară KAF, au locul lor. 

Caporalul Stoica avea 41 de ani. O soţie şi un copil. În memoria lui, militarii americani din baza din Kandahar au construit un poligon care îi poartă numele. 

Militarii îşi plâng camarazii. Iar cei de acasă se întreabă: ce căutăm noi în războiul altora? Am cerut un răspuns comandantului bazei. 

Paradoxal, în teatrul de război totul este, de fapt, despre pace. Dar menţinerea ei ucide. Nimeni nu este uitat. Acesta este un loc în memoria celor care au murit la datorie. Care au murit pentru ţara noastră. Este felul nostru de a le spune: mulţumesc, nu vă vom mai vedea niciodată, dar vă purtăm respect.

E masa celui care lipseşte. Decorul este aranjat cu grijă şi respect. Florile înseamnă sângele vărsat. Paharul este întors pentru că nimeni nu mai poate bea din el. Felia de lămâie din farfurie reprezintă soarta amară pe care a avut-o cel care a căzut la datorie. Lacrimile familiei sunt simbolizate prin sare. Iar scaunul gol? Este pentru cei ce nu mai sunt printre noi...

Eroii nu mor niciodată. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » 29 de români şi-au pierdut vieţile în război. Nu vor fi, însă, uitaţi niciodată! Un reportaj impresionant, chiar de pe front