Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Invenţia incredibilă a unui medic din Alba uimeşte lumea. Chirurgul român, medaliat cu aur la Salonul Internațional de Inventică (Video)

Chirurgul Ioan Ivanoff Nicolov a fost premiat cu medalia de aur pentru o invenție ce ar putea revoluționa lumea spitalelor.

de Redactia Observator

la 12.04.2018 , 20:33

Invenţia incredibilă a unui medic din Alba uimeşte lumea. Chirurgul român, medaliat cu aur la sSalonul Internațional de Inventică (Video)

Chirurgul Ioan Ivanoff Nicolov a fost premiat cu medalia de aur pentru o invenție ce ar putea revoluționa lumea spitalelor.

La 78 de ani, fără studii de inginerie, medicul român a inventat patul de spital multifuncțional, cu WC încorporat.

Practic, este vorba despre un pat de spital modificat după nevoile bolnavului, astfel că o persoană imobilizată nu mai trebuie transportată la baie pentru nevoile fiziologice sau pentru toaleta zilnică.

Articolul continuă după reclamă

Patul executat din inox este prevăzut în partea de mijloc cu o porțiune mobilă care funcționează ca un capac de wc, iar acționată cu o telecomandă se retrage și, după utilizare, se închide la loc fără să deranjeze bolnavul așezat pe o saltea, care are o porțiune detașabilă în zona bazinului.

Totodată, wc-ul funcționează și ca un bideu, vasul fiind conectat la un sistem de evacuare conectat la rețeaua de canalizare dar și la rețeaua de apă. Dacă este acoperit cu o prelată impermeabilă, patul poate servi și ca o cadă de baie improvizată, scurgerea apei putându-se face prin vasul wc poziționat dedesubt. Totul este la îndemâna bolnavului – telecomanda, plosca (pentru bărbați), para dușului, rezervorul wc-ului, oferindu-i acestuia o oarecare independență.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Când nu este nevoie de aceste facilități, patul poate fi utilizat ca unul normal de spital, cu spătar reglabil.

”Activând peste 30 de ani în spitale am constatat cât de dificilă este, în cazul unei persoane imobilizate la pat, partea aceasta cu mersul la wc sau montarea ploscăi și de cele mai multe ori este și neigienic. Acest pat rezolvă mai multe probleme dar, în primul rând, scutește bolnavul și pe cei ce îl îngrijesc de eforturi suplimentare, cum ar fi mersul la toaletă sau dușul zilnic. Consider că un astfel de pat ar fi util în toate spitalele, cel puțin câte unul în fiecare salon. Aceste pat este foarte util pentru bolnavii paralizați, bolnavii cu fracturi de bazin, de membre inferioare, de coloană vertebrală sau bolnavi cu alte afecțiuni care necesită imobilizare la pat”, spune doctorul inventator pentru presa locală.

Juriul Pro Invent 2018 a considerat invenția lui Ioan Nicolov Ivanoff originală și utilă, astfel că i-au acordat medalia de aur și diploma de excelență.

”Această recunoaștere mă onorează, cu atât mai mult cu cât nu am studii de inginerie și am făcut totul după gândirea proprie”, a spus cu modestie Ioan Ivanoff, care speră ca, dacă se va adeveri că invenția sa este unică în lume, să poată participa cu ea și la cel mai important salon de inventică din lume, cel de la Geneva.

(sursa)

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Puneţi în aplicare sfaturile primite de la specialiştii în parenting?
Observator » Evenimente » Invenţia incredibilă a unui medic din Alba uimeşte lumea. Chirurgul român, medaliat cu aur la Salonul Internațional de Inventică (Video)