Antena Meniu Search
x

Ion Iliescu, mesaj după moartea reginei Elisabeta: Sfârşitul unei epoci istorice. România pierde un prieten şi un reper

Fostul preşedinte Ion Iliescu consideră că încetarea din viaţă a Reginei Elisabeta a II-a marchează sfârşitul unei epoci şi că Marea Britanie a pierdut, într-un moment delicat pentru Occident şi pentru democraţie, un lider şi un liant al solidarităţii naţionale, iar România un prieten şi un reper, relatează news.ro.

de Redactia Observator

la 09.09.2022, 14:51

Ion Iliescu, cum a reacționat la moartea reginei Elisabeta: Sfârşitul unei epoci istorice. România pierde un prieten şi un reper
Ion Iliescu, cum a reacționat la moartea reginei Elisabeta: Sfârşitul unei epoci istorice. România pierde un prieten şi un reper - ioniliescu.wordpress.com

”Încetarea din viaţă a Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a marchează sfârşitul unei epoci istorice, plină de schimbări, în care Marea Britanie a avut de jucat un rol de primă mână. Victoria Marii Britanii în cel de-al Doilea Război Mondial, la care Regina a participat direct, ca toată generaţia din care a făcut parte, a fost începutul unor reforme economice şi sociale ce au influenţat atât continentul european, cât şi întreaga lume. Şi-a făcut datoria care-i revenea în sistemul politic britanic, fără ezitare, şi fără să se lase purtată de convingerile sale personale, oricât de greu i-a fost asta, în momente delicate din viaţă. A fost o personalitate puternică, şi complexă, dincolo de imaginea care ni se prezintă, ca de obicei, în astfel de momente”, afirmă fostul preşedinte.

El precizează că relaţiile României cu Marea Britanie au fost neaşteptat de corecte, în această lungă domnie a Reginei Elisabeta a  II-a, iar Marea Britanie a fost un partener activ în efortul de industrializare şi de modernizare a economiei României, a ajutat la pregătirea unor elite intelectuale şi tehnice, a contribuit la formarea personalului necesar aderării noastre la UE şi la NATO.  De asemenea, Marea Britanie este o destinaţie predilectă pentru români, în ciuda ieşirii ţării din UE.

”Am avut ocazia să o cunosc şi să discut cu Regina, dincolo de constrângerile protocolului. O personalitate puternică, deschisă către problemele care dominau agenda publică, şi cu simţul umorului. Şi care nu a uitat o clipă de interesele ţării al cărui şef de stat era! Păstrez o amintire puternică întâlnirii din 2004, în cadrul vizitei private în Marea Britanie, când Regina a oferit un dejun privat, la care a participat şi marea noastră balerină Alina Cojocaru”, subliniază Ion Iliescu.

În opinia sa, Marea Britanie a pierdut, într-un moment delicat pentru Occident, şi pentru democraţie, ca sistem politic, un lider, şi un liant al solidarităţii naţionale, iar România un prieten şi un reper. ”Transmit condoleanţele mele familiei îndoliate şi întregul meu sprijin în aceste momente dureroase. Dumnezeu s-o odihnească!”, îşi încheie Iliescu mesajul.

Românii sunt alături de poporul britanic. În faţa Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord la Bucureşti, zeci de oameni au adus încă de aseară flori şi au aprins lumânări. Steagul ambasadei a fost coborât în bernă, iar oameni simpli, dar şi persoane publice au venit pentru a aduce un ultim omagiu Reginei Elisabeta.

În Regatul Unit începe de azi o perioadă de doliu naţional, anunţată de guvern, care va dura până la sfârşitul zilei în care vor avea loc funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a, precum şi un doliu regal, anunţat de Palatul Buckingham, care va ţine încă şapte zile după ceremoniile funerare. Vineri, Regele Charles al III-lea are o audienţă cu prim-ministrul Liz Truss înainte de a se adresa naţiunii, iar Parlamentul se reuneşte în sesiune specială. Întreaga ţară va păstra un minut de reculegere în jurul prânzului. De asemenea, clopotele vor suna la unison la Westminster Abbey, Catedrala St Paul şi Castelul Windsor din Londra, în timp ce 96 de salve de tun - vârsta suveranei - vor fi trase în Hyde Park şi în alte locuri din capitală.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Ion Iliescu, mesaj după moartea reginei Elisabeta: Sfârşitul unei epoci istorice. România pierde un prieten şi un reper