Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Istoricul Zilei Păcălelilor! Cum a apărut tradiţia de 1 Aprilie

Nu este o zi oficială, însă este ocazia perfectă pentru a le juca feste celor dragi! Puţini ştiu, însă, povestea apariţiei acestei sărbători

de Redactia Observator

la 01.04.2014 , 09:13

Trimiterea la o întâlnire inutilă a prietenilor sau alte farse similare sunt cunoscute, în cele mai multe țări europene, încă din secolul XVI. Una dintre numeroasele explicații a acestei tradiții este următoarea: în anul 1564, regele Carol al IX-lea al Franței ar fi mutat serbarea Anului Nou de pe data de 1 aprilie pe data de 1 ianuarie. Întrucât la vechiul An Nou (1 aprilie) se obișnuia să se împartă cadouri, s-a continuat împărțirea de cadouri și după anul 1564, dar sub forma unor farse și glume nevinovate.

Referinţe la ziua de 1 aprilie se regăsesc şi în operele artiştilor din Marea Britanie sau Franta. Geoffrey Chaucer, în Caterbury Tales, scria în 1329 povestea cocosului îngâmfat Chauntecleer, care este păcălit de o vulpe. Povestea este datată "la 32 de zile după martie", cel mai probabil referindu-se la logodnă regelui Richard al II-lea cu Ana de Boemia, însă dată a fost interpretată greşit, ca fiind a 32-a zi din martie, adică 1 aprilie. John Aubrey scria şi el despre "ziua sfântă a păcălicilor", care are loc pe 1 aprilie.

O altă explicaţie pentru stabilirea zilei păcălelilor a fost dată de profesorul de istorie Joseph Boskin, de la universitatea din Boston. Acesta spune că, în timpul împăratului Constantin cel Mare, un grup de bufoni a venit la curte, aceştia spunându-i că ar putea să conducă imperiul mai bine decât el. Împăratul, amuzat, l-a lăsat pe unul dintre ei să fie împărat pentru o zi, iar acesta a dat un edict prin care a stabilit ca o zi pe an să fie ziua glumelor şi a păcălelilor.

Articolul continuă după reclamă
Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii

Fii primul care comentează


Întrebarea zilei
Credeţi că un tânăr de până în 35 de ani îşi permite să cumpere o locuinţă?
Observator » Evenimente » Istoricul Zilei Păcălelilor! Cum a apărut tradiţia de 1 Aprilie