Antena Meniu Search
x

Video Judeţul care în 2023 primeşte apă cu porţia, de două ori pe săptămână: "Numa apă la şes mai iese, când şi când"

Într-o vară toridă, în România secolului 21, mii de oameni din Botoşani primesc apă cu porţia: de două ori pe săptămână! Şi problema nu e de ieri de azi. Satul lor nu a avut niciodată reţele de alimentare, iar fântânile au secat demult. Cel care le potoleşte setea localnicilor este chiar cârciumarul satului, care aduce le aduce apă într-un rezervor. 

de Redactia Observator

la 18.08.2023, 21:11

Vezi și

Într-un rezervor de 1.000 de litri, aşa ajunge apa potabilă la cei două mii de localnici din Blândești. Marţea şi vinerea.

Constantin Pînzaru, consilier local cu atribuţii de viceprimar: Cam primitivă chestia asta a noastră, dar încercăm să fim de folos pentru persoane.

Localnic: De când eram eu copil o fost greu de apă, dar măcar erau ploi şi veneau mai des apele. Acuma nu-i, numa apă la şes mai iese, când şi când

Problemele cu apa în comună au apărut după Revoluția din 1989. Conducta lăsată moştenire de fostul regim a secat la începutul anilor 2000. Oamenii au rămas cu fântânile. Doar că de la an la an, apa a devenit verzuie şi amară.

Pe acelaşi subiect

Reporter: E greu cu apa aici, nu?

Localnic: Foarte greu.

Reporter: Aveţi fântână?

Localnic: Am o fântână, am o groapă aici şi vine apă din zonă în groapa aceea, dar pentru animale, pentru pui, dar nici aceea, numai când plouă. Foarte greu, de ani de zile

Nu avem, nu este apă, şi de la izvor dacă aduci, tot cu căruţa tre să aduci să punem într-ânsa

Localnic: Eu nu am animale, mai spăl rufe, mai ud colo un strat.

Reporter: Dar apă de băut, de unde luaţi?

Localnic: Tot de acolo beau, nu prea-mi place că e altfel o fierb, ceai mai mult

Localnicii au sperat în 2020 că pot schimba situaţia prin vot. Dar primarul ales și-a pierdut mandatul pentru incompatibilitate. La fel şi succesoarea sa. La conducerea primăriei a ajuns un consilier local. Explicaţia lui:

Constantin Ciobanu, consilier local cu atribuţii de primar: O venit fostul primar din Suliţa şi a spus hai să ne asociem şi nu că nu-i bine, că el face singur. Suliţa la ora actuală, comuna vecină, are îngropată şi conducta şi canalizare şi staţie de epurare. Nu iese apă, am săpat conducte până la 18 metri. Apa nu trebuia lăsată pe mâna primarilor

Mai marii de la judeţ abia acum au aflat de situația de la Blândești și au promis că vor ieşi "în teren" să caute soluţii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Judeţul care în 2023 primeşte apă cu porţia, de două ori pe săptămână: "Numa apă la şes mai iese, când şi când"