Antena Meniu Search
x

Video Jumătate dintre pădurile României vor fi protejate de lege. ONG-urile critică planul Guvernului: "Ăsta este un avantaj special dedicat celor care fură lemn"

Jumătate dintre pădurile României vor fi protejate de lege. Noul Cod Silvic, lansat în dezbatere publică, interzice tăierile la ras. De asemenea, statul vrea să replanteze pădurile tăiate dar şi să confişte maşinile celor care transportă lemn furat. Dar, ambiţiosul plan are lacune, acuză ONG-urile de mediu.

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 06.08.2023, 19:41

Vezi și

Potrivit noului Cod Silvic, suprafaţa de păduri protejate de lege va creşte de la aproape 900.000 de hectare câte sunt acum la şase milioane. Adică aproape jumătate dintre pădurile României. Potrivit proiectului de act normativ, va fi exstinsă suprafaţa zonelor de pădure pe care sunt interzise taierile la ras. Vorbim, spre exemplu, despre zona parcurilor naturale - peste jumătate de milion de hectare şi atenţie despre suprafaţa siturilor natura 2000 şi aici aria este mult mai mare: 5.5 milioane de hectare.

ONG-urile de mediu spun că proiectul are lacune

Datele oficiale arată că s-au tăiat tot mai mulţi copaci în ultimii ani. Doar în 2022, peste 22 de milioane de metri cubi de lemn. În topul judeţelor se află Suceava, Harghita, Neamţ şi Bacău. Dar ultimul raport al Inventarului Forestier Naţional arată că anual dispar încă 20 milioane de metri cubi de lemn din cauza defrişărilor ilegale. Pentru a opri acest fenomen, Codul Silvic introduce noi pedepse pentru cei prinşi că transportă lemn fără acte. "Tot ce este peste 20% lemn furat va însemna infracţiune. Şi complementar faţă de acest procent de 20%, care este o noutate, vom introduce şi măsura confiscării autoturismului în care se efectuează acel transport", a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului.

Însă ONG-urile de mediu spun că proiectul are lacune. Dau ca exemplu pragul de 10 metri cubi de lemn transportaţi pentru ca fapta să fie penală. "Eu pot să fac transporturi repetate de trei metri cubi. Şansa de a mă prinde este de 1%. Ăsta este un avantaj special dedicat celor care fură lemn", a declarat Dan Trifu, activist de mediu. Dacă ONG-urile cred că proiectul e prea blând, pădurarii îl consideră prea aspru. "Unde e infracţiune, infracţiune, e o valoare mare, e un volum mare, da, să intervină organele abilitate. Dar unde e un volum mic, zero virgulă ceva, ce mai trimiţi în tribunal ca să se judece pentru a zecea parte dintr-un metru cub?", spune un pădurar.

Proiectul prevede monitorizarea defrişărilor prin satelit şi montarea a peste 300 de camere de luat vederi în păduri, pentru identificarea hoţilor de lemn. 46 de milioane de euro venite prin PNRR vor fi folosite în acest scop. Inclusiv pentru paza pădurilor. "În acest moment s-a stabilit din nou o limită de 30 de hectare, pentru proprietarii unor terenuri de mai puţin de 30 de hectare să beneficieze în continuare de pază gratuită", a declarat Laura Bouriaud, profesor universitar. La pădurile mai mari, paza s-ar putea face cu jandarmi sau cu firme de pază.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » Jumătate dintre pădurile României vor fi protejate de lege. ONG-urile critică planul Guvernului: "Ăsta este un avantaj special dedicat celor care fură lemn"