Antena Meniu Search
x

Klaus Iohannis, după tragedia de la Matei Balș: Este nevoie urgentă de o reformă în sistemul de sănătate

Președintele României, Klaus Iohannis, a mers vineri la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, unde a avut loc incendiul în care au murit cinci persoane. "Este nevoie urgentă de o reformă profundă în sistemul de sănătate", a transmis șeful statului.

Iulia Iancu
de Iulia Iancu

la 29.01.2021, 14:42

Vezi și
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

"O zi foarte tristă astăzi, cu tragedia care s-a întâmplat aici. Transmit condoleanțe familiilor îndoliate, iar celor care au fost aici în saloane le doresc însănătoțire grabnică. Am discutat încă de când au fost anunțate forțele de intervenție, în permanență, cu cei care au condus intervenția. 

A fost o intervenție foarte complicată, cu foarte multe forțe implicate. (...) Totuși, țin să felicit forțele de intervenție pentru promptitudinea intervenției la acest incendiu groaznic. 

Trebuie rapid trase niște concluzii și venit cu soluții. Situația se repetă cumva. Am avut o tragedie la Piatra Neamț, acum, aici, la Balș", a transmis Klaus Iohannis.  

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

"Cu siguranță motivele sunt diverse și anchetele vor scoate fără îndoială la lumină ce s-a întâmplat, iar vinovații vor fi sancționați, însă după părerea mea problema este mult mai amplă. Avem de-a face cu probleme structurale în spitale și am cerut ministrului Sănătății să lucreze cu celeritate la un proiect de reformă pentru întregul sistem de sănătate și aștept cât de curând primele idei. 

Nu vreau să închei scurta intervenție înainte de a spune ceva despre persoanele care, în aceste săptămâni, luni, au fost și rămân eroii mei: medicii, asistentele, întregul personal. Ei au lucrat până la epuizare, lucrează de un an de zile în condiții foarte complicate, cu personal prea puțin. (...). Tot ce merită ei sunt laude și încurajări, dar pentru cei care administrează sistemul, repet, este nevoie de o reformă profundă în sistemul de sănătate publică. Astfel de lucruri nu trebuie să se repete".

Incendiul de la Matei Balș: Mai multe persoane decedate

Un incendiu a izbucnit, vineri dimineaţă, la Instititutul ”Matei Balş” din Capitală, unde sunt trataţi pacienţi cu COVID. Mai multe persoane au murit carbonizate.

Patru saloane au ars, însă tot pavilionul a fost afectat de fum. Pentru moment, nu se cunoaşte cauza incendiului, iar la faţa locului se află specialişti ISU, dar şi poliţişti de la Serviciul Omoruri din Poliţia Capitalei. Procurorii au deschis dosar penal in rem pentru ucidere din culpă.

În urma incendiului, cinci persoane au murit. Un cadavru carbonizat a fost descoperit în baie. Alte trei cadavre carbonizate fuseseră deja găsite de echipele de intervenţie, iar o a patra persoană nu a răspuns manevrelor de resuscitare şi a decedat la Spitalul Floreasca, unde fusese trasferată.

Fostul manager al institutului Adrian Streinu-Cercel declară că în saloane erau pacienţi cu COVID-19, aflaţi în stare medie spre severă din punct de vedere al gravităţii şi care aveau nevoie de oxigen suplimentar.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Klaus Iohannis, după tragedia de la Matei Balș: Este nevoie urgentă de o reformă în sistemul de sănătate