Klaus Iohannis şi Ludovic Orban, discuţii cu prefecţii pe tema pandemiei: "Nu aveţi voie să fiţi obosiţi"

De Andi Badea.
Publicat: 12.11.2020, 13:51.
Actualizat: 12.11.2020, 14:02

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la videoconferinţă cu prefecţii pe tema gestionării pandemiei de COVID-19, că până acum autorităţile au făcut faţă provocărilor, că pe primul loc este sănătatea românilor şi că trebuie luate măsurile adecvate pentru a reduce mobilitatea oamenilor.

Klaus Iohannis şi Ludovic Orban au discutat cu prefecţii pe tema gestionării pandemiei de coronavirus

Preşedintele Klaus Iohannis a avut discuţii cu prefecţii din ţară

Administraţia Prezidenţială

Klaus Iohannis le-a spus prefecţilor că aşteaptă de la ei fermitate, claritate, implicare totală şi o bună comunicare publică, să comunice măsurile şi ce se întâmplă, însă să nu devină sursă de ştiri "panicarde". La videoconferinţă a participat premierul Ludovic Orban, miniştrii Sănătăţii şi Internelor şi secretarul de stat Raed Arafat. Videoconferinţa are loc în contextul în care este luată în calcul carantina pentru municipii reşedinţă de judeţ, inclusiv pentru Sibiu.

Klaus Iohannis, prefecţilor: Aştept de la dvs, de la toţi, fermitate, claritate, implicare totală şi o bună comunicare publică

Acolo unde au fost multe cazuri noi s-au luat măsuri mai dure. Avem multe localităţi, chiar mari municipii, trecute în regim de carantină, fiindcă altă măsură nu a dat rezultatele. Noul set de măsuri luate în plan naţional sunt bine gândite, sunt măsurile corecte şi sunt măsuri de la care aşteptăm rezultate peste 2 maximum 3 săptămâni”, afirmă Iohannis, citat de News.ro.

Avem deja primele rezultate încurajatoare de limitare a extinderii. Acum s-a impus al doilea set de măsuri fiindcă numărul de cazuri al celor grav bolnavi s-a extins prea mult. Mă aştept de la dvs, cei din prefectură, poliţie, jandarmerie să fiţi foarte fermi, fiindcă aici nu e vorba de nişte măsuri politice, aici e vorba de măsuri absolut necesare de sănătate publică şi în joc e viaţa multor români. Aşadar fermitate, claritate până când toată lumea înţelege că aceste măsuri trebuie respectate. Ştiu că nu sunt măsuri populare. Dar aceste măsuri au fost discutat cu experţii şi toată lumea a fost convinsă că fără ele nu putem să mergem mai departe. Aşadar aştept de la dvs, de la toţi , fermitate, claritate, implicare totală şi o bună comunicare publică. Comunicaţi măsurile şi ce se întâmplă, însă să nu deveniţi sursă de ştiri panicarde. Ar fi o eroare fundamentală. Noi suntem cu toţii îngrijoraţi, dar nu trebuie să fim panicaţi. Trebuie să fim fermi, să luăm toate deciziile cu mintea limpede şi să avem în vedere motivul principal – sănătatea oamenilor”, a subliniat preşedintele.

Vă doresc să aveţi mult succes în implementarea acestor măsuri, să aveţi o colaborare în plan local şi responsabilii din Guvern. Dacă facem lucrurile aşa cum trebuie, vom reuşi pentru români să îngrădim răspândirea acestei pandemii. Există şi un licăr de speranţă. Aţi observat cu toţii probabil că au apărut ştiri pozitive despre posibile vaccinuri. Nu ştim în ce zi vor fi disponibile, însă e foarte probabil ca ele să fie la dispoziţie în România începând din primul trimestru al anului 2021. În tranşe, vom avea doze în tranşe, vom începe cu vaccinarea întregului personal medical, după care se va continua cu o schemă elaborată de INSP, cu persoanele din prima linie şi vaccinarea populaţiei generale va avea loc probabil undeva în primăvară spre vară. Toate acestea sunt în pregătire, dar până atunci împreună cu dvs gestionăm pandemia”, a conchis Iohannis.

Klaus Iohannis: Trebuie redusă mobilitatea pentru a reduce contactul între persoanele sănătoase şi cele bolnave

Intenţionez să facem faţă şi în continuare acestor provocări. Pe parcursul pandemiei am observat cu toţii că e evident că cel mai important lucru e să luăm măsurile care se impun pentru a îngrădi răspândirea pandemiei. Vă reamintesc că pe primul loc pentru noi toţi, deci şi pentru dvs. e sănătatea românilor, însă pentru asta e nevoie de măsuri care vin în principal din două zone. Prima zonă e zona de protecţie şi vorbim aici de măsuri care au fost luate din fericire de câtva timp de Guvernul Orban e vorba de distanţare, purtarea măştii şi igienă. Pe de altă parte, este vorba de mobilitate, pentru a reduce contactul între persoanele sănătoase şi persoanele infectate. Deja au fost luate măsuri care au dus la dezbateri de tot felul, acele măsuri vedem că deja dau rezultate. Cu siguranţă aţi observat că numărul de cazuri creştea foarte mult şi acum suntem deja în a treia săptămână unde numărul maxim de infectări se situează la 10.000 şi sunt multe zile când este sub 10.000”, a subliniat Iohannis..

El a subliniat că, din păcate, aceste rezultate chiar dacă există şi arată că măsurile luate sunt bine gândite, nu au fost suficiente, fiindcă la terapie intensivă numărul de persoane creşte.

Din nefericire, vedem că avem un număr important de decese. Mult prea mulţi români mor de această boală şi evident s-a impus un nou set de măsuri restrictive. Încă de acum câteva luni de zile, împreună cu Guvernul, am decis ca autorităţile locale să ia măsurile în plan local”, a precizat preşedintele.

Ludovic Orban, mesaj pentru prefecţi: Nu aveţi voie să fiţi obosiţi. Trebuie să fiţi mobilizaţi la maxim

Premierul Ludovic Orban le-a transmis joi prefecţilor cu nu au voie să fie obosiţi şi că trebuie să se mobilizeze la maxim în lupta pentru combaterea răspândirii coronavirusului. Şeful Executivului a cerut prefecţilor să îi responsabilizeze pe primari, mai ales că eu proaspăt aleşi, iar direcţiilor de sănătate publică le-a solicitat să crească capacitatea de efectuare a anchetelor epidemiologice.

Suspendarea pe o perioadă de timp a activităţii pieţelor care funcţionează în spaţii închise, de asemenea reducerea circulaţiei pe perioada nopţii şi folosirea sistemului telemuncă şi decalarea programului de începere şi finalizare a activităţii la serviciu, atât în unităţile publice, cât şi în zona privată. Aceste lucruri trebuie comunicate şi să ne asigurăm că cei care nu le respectă vor fi determinaţi să le respecte. Aş solicita prefecţilor să responsabilizeze suplimentar primarii. Primarii sunt proaspăt aleşi, ei se bucură de autoritate în comunitate şi trebuie implicaţi în efortul nostru de a opri pandemia. Sunt oameni care trebuie să comunice măsurile şi care să se asigure că se dispun acţiunile atunci când nu sunt respectate regulile de protecţie sanitară. Primarul trebuie să fie alături şi să susţină implicarea poliţiei locale, nu aşa cum au făcut până de curând unii primari să dea ordine diferite decât cele primite de la inspectoratele judeţene de poliţie. Le cer prefecţilor, împreună cu inspectoratele de muncă să discute cu angajatori publici şi privaţi decalajul muncii pentru a evita aglomerarea în mijloacele de transport”, a afirmat Ludovic Orban, joi la videoconferinţă cu prefecţii pe tema gestionării epidemiei de COVID-19 de la Palatul Cotroceni.

Prim-ministrul a mai spus că înţelege că pe direcţiile de sănătate publică este mare presiunea, însă a precizat că ele au o misiune fundamentală în combaterea răspândirii SARS-CoV-2.

Închei prin a cere din nou direcţiilor de sănătate publică să îşi crească capacitatea de efectuare a anchetelor epidemiologice, atât pentru persoanele diagnosticate pozitiv, cât şi pentru persoanele care trebuie să intre în carantinare. E adevărat că pe direcţiile de sănătate publică este o presiune mare. Pe de altă parte direcţiile de sănătate publică au această misiune fundamentală de a opri pandemia. Emiterea deciziilor, degeaba facem anchete, dacă nu sunt emise deciziile de carantinare sau izolare a persoanelor bolnave. Sunt persoane pentru care s-a dispus izolarea, fie nu au primit deciziile, fie nu a fost verificat dacă s-a respectat decizia. Nu aveţi voie să fiţi obosiţi.Trebuie să fiţi mobilizaţi la maxim. Am convingerea că vom reduce numărul de infectări şi vom intra pe trend descendent pentru a putea începe să revenim uşor uşor la o normalitate”, a completat Orban.

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Citește și
Eveniment • ieri la 17:01
Klaus Iohannis: Avem o strategie națională de vaccinare anti-Covid. De eficiența ei depinde stoparea pandemiei
recomandari pe a1.ro
Blondă și sexy! Imagini incendiare cu Roxana Blenche de la Chefi la Cuțite. Cum arăta concurenta acum 5 ani
Eveniment • pe 22.11.2020 la 10:14
Foto
Klaus Iohannis, la Institutul Fundeni: "Mai avem încă mult de luptat, pentru a ţine această pandemie sub control"

Top știri

1
Eveniment • pe 22.11 la 22:03

Nouă șoferi pasionaţi de off-road, prinși de jandarmi pe drumurile forestiere dintre Predeal și Azuga. ”Am greșit drumul”

Nouă șoferi pasionați de off-road au fost prinși cu mașinile de teren, duminică, după ce au pătruns în zona Clăbucetul Taurului și i-au deranjat pe turiștii care au sunat la 112.

ULTIMELE ȘTIRI
16:29 Familia unei victime a incendiului de la spitalul din Piatra Neamț cere o despăgubire uriaşă 16:24 Femeie batjocorită și omorâtă pe scara unui bloc din Săcele, criminalul este în libertate 16:05 Uniunea Europeană va comanda 160 de milioane de doze din vaccinul anti-COVID produs de compania americană Moderna 15:28 Diabetul și stresul. Cum putem preveni riscul apariţiei acestei boli pe fond nervos 15:28 Curs valutar 24 noiembrie 2020. Euro a scăzut 15:18 Un bărbat din Ilfov, filmat când tâlhărea femei pe stradă, a fost prins de polițiști 15:17 Doi români au furat banii pregătiţi de o pensionară din Anglia pentru a cumpăra cadouri de Crăciun nepoţilor şi strănepoţilor 14:54 Românii sunt mai eficienţi acasă, dar muncesc mai mult 14:41 După COVID ar putea urma "o pandemie" de probleme de sănătate mintală. Cabinetele psihologilor din întreaga lume, asaltate de pacienți 14:20 Judeţul Gorj a ajuns la cea mai mică rată de infectare, după ce a dat primul caz de coronavirus din România
CITEȘTE ȘI
Fetița din imagini a devenit una din cele mai dorite cântărețe. Cine e micuța care împlinește curând 30 de ani
A1.RO
Blondă și sexy! Imagini incendiare cu Roxana Blenche de la Chefi la Cuțite. Cum arăta concurenta acum 5 ani
A1.RO
PARTENERI
Borcea a spus tot adevărul despre femeile din viaţa lui. Cum le-a cucerit şi ce îl face irezistibil
pe antenasport.ro
România, "umilită" de Ungaria! Anunţul oficial care a făcut înconjurul Europei
pe antenasport.ro
După o nuntă plină de peripeții, Ninel Conde anunță deja dorința de a rămâne însărcinată
pe tvhappy.ro
Declarații exclusive! Ce spune Oana Zăvoranu după ce în presă a apărut că Pepe ar fi fost violent cu Raluca Pastramă!
pe spynews.ro
Busu și-a pus din nou viața în pericol, la doi ani de când a suferit un infarct! Toți prietenii săi s-au speriat! „Am înlemnit cu toții”
pe spynews.ro
Credeai că le-ai văzut pe toate? Stai să vezi ce pretenții au artiștii!
pe zutv.ro
Uite ce artiști au fugit din țara lor pentru o carieră de succes!
pe zutv.ro
Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea mondenă!
pe antenastars.ro
Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am avut toate simptomele specifice”
pe antenastars.ro