Antena Meniu Search
x

La cinci ani de la tragedia din Colectiv, sistemul sanitar este pe butuci. Video

Sunt cinci ani de la cea mai mare tragedie de după Revoluţie. 64 de tineri şi-au pierdut viaţa în incendiul de la clubul Colectiv. Multe lucruri nu par a se fi schimbat în bine de atunci. Sistemul sanitar e tot pe butuci. Infecţiile nosocomiale fac în continuare victime, paturile pentru marii arşi nu sunt suficiente, iar medicii, prea puţini. Nici Justiţia nu a trimis încă vinovaţii după gratii.

Corina Matlinschi
de Corina Matlinschi

la 30.10.2020, 20:41

Vezi și
  • România beneficiază de doar 23 de paturi pentru pacienți cu arsuri grave.
  • Klaus Iohannis a promulgat legea prin care tratamentele pacienților din Colectiv sunt achitate de stat.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.

Un şir lung de improvizaţii, coordonat haotic. Aşa descria Corpul de control al ministrului Sănătăţii, instalat după incendiu, intervenţia din seara zilei de 30 octombrie 2015. O tragedie care s-a dovedit prea mare pentru sistemul medical din România. 

Fără locuri pentru marii arşi şi cu spitale în care sunt ascunse infecţiile nosocomiale, la fel de periculoase pentru supravieţuitori ca şi focul.

Gabriel Oprea (31 octombrie 2015): Este alarmă generală în Ministerul de Interne, l-am informat şi pe preşedintele Iohannis. 25 de victime. Am apelat la toate forțele disponibile.

Raed Arafat (31 octombrie 2015): Au fost transportaţi la toate spitalele de urgenţă.

Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Sănătăţii (31 octombrie 2015): În momentul de faţă au tot ce le trebuie! În toate spitalele de la început a existat tot ce au avut nevoie!

După câteva zile, o parte dintre supravieţuitori au început să fie transferaţi în străinătate. Alţii au murit înainte să reuşească să fie urcaţi în avioanele armatei. În Marea Britanie a ajuns şi Alex Olteanu. Acolo este tratat şi acum, pe cheltuiala statului britanic, pentru care lucrează, chiar în spitalul care l-a salvat.

Alex Olteanu, supravieţuitor Colectiv: Am avut o şansă foarte mare pentru că eu am plecat din România cu o bacterie.

Alex Olteanu, supravieţuitor Colectiv: Când vine vorba de zona de "medium care" era foarte neplăcut de văzut, de stadiul cum sunt trataţi pacienţii şi condiţiile care sunt.

În 2015, o parte dintre răniţii în incendiu au făcut complicaţii din cauza bacteriilor luate în spitale. În 2018, în patru luni au fost raportate 635 de infecţii intraspitaliceşti. În aceeaşi perioadă, în 2019, au fost 1.092 infecţii, iar în timpul pandemiei, în 2020, 1.356. 

75% dintre unităţile sanitare din întreaga ţară nu au raportat, în această perioadă, infecţii nosocomiale. Au fost şi cazuri în care pentru pacienţii decedaţi Covid nu au mai fost făcute şi analizele altor infecţii intraspitaliceşti.

Alex Olteanu, supravieţuitor Colectiv: Este un pic de teamă în legătură cu o eventuală întoarcere în țară pentru că sunt în continuare acele infecţii intra-spitaliceşti care nu sunt declarate.

Cătălin Scânteie, supravieţuitor Colectiv: Nici o schimbare, mentalităţile au rămas aceleaşi. Ca să dispară cu totul bacteriile din spitale trebuie incendiate spitalele la propriu ca să facem o analogie cu incendiul. Aceste bacterii au contribuit la decesul multora de la Colectiv.

Şi contribuie şi acum în cazul deceselor Covid, tocmai din cauza tratamentelor pe care pacienţii le iau în lupta cu Sars-Cov-2. O spun cei care se aflau şi atunci, ca şi acum, la cinci ani distanţă, în prima linie.

Elena Copaciu, medic ATI: De dispărut nu aveau cum să dispară. Toate acestea sunt tratamente imunosupresoare. Scad în plus capacitatea de apărare a organismului pacientului cu Covid şi atunci se crează premisele ca să apară infecţiile secundare.

Dinamica numărului de îmbolnăviri, de la o zi la alta, ne-a băgat în corzi şi astăzi. Avem un Colectiv, în fiecare zi, atunci când vine vorba de numărul de decese.

Elena Copaciu, medic ATI: Protocoalele medicale şi abordarea, inclusiv, a pacientului critic s-au definit din mers. Zona de Terapie Intensivă este pacient critic! Nu am cunoştinţă ca vreo una din secţiile de Terapie Intensivă din ţară să fi avut schema de personal completă. Peste tot s-a funcţionat ani de zile în regim de avarie. Suntem complet deficitari. Cumva plătim acest deficit cu vieți.

În plină pandemie, pare că nu ne-am învăţat lecţia Colectiv. Şi nu doar atunci când este vorba despre marii arşi.

Laurenţiu Istrate, tatăl unui tânăr mort: Ultimele cuvinte pe care le-am auzit au fost: Vă rog, făceţi-mi ceva, că mor! Au stat îngrămădiţi în spitalele din România, în condiţii improprii pentru marii arşi. Nu am învăţat nimic şi nici nu am vrut să învăţăm. În câteva săptămâni nu vom avea un Colectiv, vom avea 10 x Colectiv. În fiecare spital vor fi persoane care nu vor putea fi tratate corespunzător.

Luna octombrie vine cu amintiri greu de suportat pentru supravieţuitori şi rudele celor care au pierit în incendiu. Pentru autorităţi, e prilejul să bifeze încă un an în care nu s-au ţinut de promisiuni. 

După cinci ani, ministrul Sănătăţii a transmis că abia peste şase luni vom avea licitaţii pentru construcţia a trei noi centre multifuncţionale de mari arşi. În prezent, avem doar 23 de paturi pentru pacienţii cu arsuri grave. Şi tot abia după cinci ani, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat proiectul de lege prin care tratamentele supravieţuitorilor din clubul Colectiv să fie plătite de statul român pentru tot restul vieţii.

Laura Scântei, senator: Mi-e greu să explic o astfel de conduită. Nu este o lege care conferă drepturi ci repară, nu e o lege care umileşte ci care aduce o stare de normalitate şi ridică acest stres extraordinar de pe umerii familiilor acestor tineri care pot să-şi programeze decent şi normal aceste intervenţii chirugicale.

Lupta se duce nu doar cu sistemul sanitar. Nici Justiţia nu a trimis încă după gratii vinovaţii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » La cinci ani de la tragedia din Colectiv, sistemul sanitar este pe butuci. Video