Antena Meniu Search
x

Video "L-am rezolvat eu pentru 200 de euro!" Afacere ilegală la o clinică privată din Capitală. Mii de şoferi au primit avize medicale pentru permis fără să fie consultaţi

Zeci de mii de şoferi au primit avizele medicale cerute pentru carnetul de conducere fără să fie văzuţi măcar un minut de un doctor. La o clinică privată din Bucureşti, totul se întâmpla pe bandă rulantă. Observator a semnalat cazul încă de anul trecut, însă poliţiştii şi procurorii au făcut abia azi primele descinderi. 

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 19.01.2024, 19:47

Vezi și

"Nu v-ați gândit că e periculos ceea ce faceți? Câte fișe medicale ați falsificat? De ce aţi eliberat acte false pentru şoferi? Nu v-aţi gândit că e periculos să îi lăsaţi să conducă aşa? Câţi beneficiari au fost?" Procurorii şi poliţiştii de la crimă organizată au descins la sediul clinicii private din Capitală şi la o adresă din Călăraşi. Administratorii, un medic oftalmolog şi un psiholog, au pus la cale una dintre cele mai mari reţele de falsuri, susţin anchetatorii. 

Andreea Petrescu, reporter Observator: Medicii de aici de la clinică puneau parafa pe documentele medicale chiar dacă nu examinau fizic beneficiarii. Ele ajungeau mai apoi la administrator care avea grijă să proceseze 100 astfel de fişe în fiecare zi. 

Anne Ciolca, IPJ Ilfov: În perioada 2019-2024, administratorii clinicii, împreună cu mai mulți medici, ar fi întocmit și eliberat în fals zeci de mii de fișe medicale

Unii aveau probleme medicale vizibile, dar tot ieşeau pe uşa clinicii cu adeverinţe

Unii solicitanţi aveau probleme medicale vizibile, după cum reiese din stenogramele de la dosar. Cu toate acestea, ieşeau pe uşa clinicii cu o adeverinţă semnată de un specialist care îi declara perfect sănătoşi şi apţi.

STENOGRAME:

- M-a băgat Andreea în şedinţă acuma...

- Bă, eşti nebun?

- A venit unul de 71 de ani anul trecut... şi Andreea l-a refuzat... L-am rezolvat eu pentru 200 de euro!

- Lasă că e bine! 500 de lei tot faci pe zi!

- Bă, ea are încredere în mine. M-a testat ea pe mine. Azi m-a chemat sus...

- Da, mă, dacă e ceva... tot ea te scoate pe tine!

- Da... îşi face treaba cu Ciachi, cu "orelista" aia, pe parafele lor!

- Ei ştiu!

Administratorii au obţinut cel puţin 1 milion de euro pe an

O astfel de adeverinţă costa până la 200 de lei. În fiecare zi, se parafau documente de cel puţin 20.000 de lei. Astfel, spun anchetatorii, administratorii au obţinut cel puţin 1 milion de euro pe an. În timpul descinderilor, unul dintre suspecţi ar fi încercat să ascundă probe: mai multe parafe şi un telefon mobil pe care l-a aruncat pe geam de la etajul 1. La reţeaua care scotea adeverinţe pe bandă rulantă, spun anchetatorii, ar fi fost "abonate" şcoli de şoferi din toată ţara.  

CAMERA ASCUNSĂ: 

Tu zici că eşti venit din Teleorman până aici?

- Da, din Alexandria. 

- Şi de ce te-au trimis până aici?

- Păi în partea cealaltă te programează la trei săptămâni.

Şi cei care voiau să fie declaraţi apţi pentru a deţine o armă primeau astfel de avize

Tot la clinică veneau şi cei care voiau să fie declaraţi apţi pentru a deţine o armă. Exact acum un an, o echipă Observator a fost cu o cameră ascunsă pentru a arăta cum se eliberează un astfel de aviz. Hârtia ni s-a dat în câteva minute. 

CAMERA ASCUNSĂ: 

- Luaţi loc acolo. Desenați un pom! Ce vârstă aveți?

- 23.

- Sunteți apt, domnule! Asta am văzut de la început. Mie nu îmi trebuie foarte mult ca să îmi dau seama.

Materialul se regăseşte acum la dosar. Cordoonatorii clinicii au fost reţinuţi alături de alţi 3 medici şi asistenţi. Indivizii riscă acum peste 10 ani de închisoare pentru fals intelectual şi abuz în serviciu în formă continuată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » "L-am rezolvat eu pentru 200 de euro!" Afacere ilegală la o clinică privată din Capitală. Mii de şoferi au primit avize medicale pentru permis fără să fie consultaţi