Antena Meniu Search
x

Video Lansatoare americane HIMARS, testate pentru a doua oară în România

Lansatoare americane HIMARS, capabile să atingă ţinte aflate la 500 de kilometri, au fost testate pentru a doua oară în ţara noastră. Până acum, şi-au dovedit puterea în Irak. Şi, începând de anul acesta, pot fi folosite şi de ţara noastră, în cazul unei situaţii de criză.

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 12.04.2021, 20:12

Vezi și
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Soldaţii români şi americani au testat lansatoarele HIMARS la malul mării. Sisteme de rachete au fost aduse din Germania special pentru acest exerciţiu, apoi trimise înapoi. Scopul a fost de a vedea cât de rapid pot fi mutate şi folosite, în cazul unei situaţii de criză.

Sg. maj. Jacob Plummer- Brigada 41 Artilerie Terestră, Grafenwoehr, Germania: Este un bun exerciţiu pentru mine şi pentru trupele mele şi ne bucurăm că putem fi pregătiţi în orice moment

Lansatoarele folosesc rachete inteligente ghidate prin GPS

Lt. col. Gelu Perju - Brigada 8 Rachete Operativ-Tactice din Focşani: Instruirea personalului în Statele Unite ale Americii şi pregătirea personalului prin cursuri în România împreună cu partenerul american

De 17 ani, de când este aliat NATO, ţara noastră a devenit unul din cei mai importanţi parteneri.

Achiziţia sistemului Himars face parte dintre cele opt programe esenţiale prevăzute în planul de înzestrare a armatei României 2017-2026. România devine astfel prima ţară din Europa Centrală şi de Est care operează sisteme Himars şi Patriot.

General maior Iulian Berdilă, şeful statului major al forțelor terestre: O asemenea capabilitate consolidează ceea ce ne-am asumat pe această linie a descurajării colective.

Este a doua oară, în doar câteva luni, când NATO dislocă artilerie grea la noi, în contextul în care tensiunile cresc, la doi paşi de România.

Au început în 2014 când Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea, iar de curând, Putin şi-a trimis trupe la graniţa cu Ucraina, la intimidare.

Răzvan Pantelimon - analist politica externă: Situaţia este destul de fierbinte pentru că avem acea concentrare de forţe ruseşti la graniţa Ucrainei, avem în continuare un conflict care durează de aproape 7 ani în Ucraina între separatiştii sprijiniţi de Rusia şi forţele guvernamentale

Lansatoarele HIMARS pot atinge ţinte aflate la 500 de kilometri, mai mult decât distanţa dintre Constanţa şi portul Sevastopol din Crimeea, unde există principala bază a flotei ruseşti.

Cristi Crăciun - expert militar: România întotdeauna a fost un partener foarte important, însă odată cu intrarea noastră în NATO, resposabilitatea a crescut, la fel şi intersele inamicilor în ceea ce priveşte ţara noastră

România a cumpărat trei sisteme HIMARS. Unul dintre ele se află deja la Focşani, iar următoarele două urmează să ajungă în ţară. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Evenimente » Lansatoare americane HIMARS, testate pentru a doua oară în România